Октоберфест: стотици с отнети книжки

1010
2019

По време на Октоберфест в Мюнхен през тази година стотици потребители на електрически тротинетки са изгубили шофьорските си книжки. Като цяло опасността след употреба на алкохол и управление на електрическа тротинетка често се подценява

Близо 6,3 милиона посетители, 7,3 милиона продадени бири и сравнително спокойна атмосфера: организаторите, полицията и пожарната са доволни от провелия се Октоберфест 2019 в Мюнхен. Не толкова доволни са следният тип потърпевши: в рамките на двуседмичния празник са спрени за проверка 414 пияни водачи на електрически тротинетки, като на 254 от тях са отнети шофьорските книжки. В 13 от 21 случая на катастрофи с електрически тротинетки водачите са били употребили алкохол, като са пострадали 15 души.

Мнозина гледат на електрическите тротинетки като на играчки и за съжаление ги управляват след употреба на алкохол. Който прави подобни неща, застрашава себе си и околните. И разбира се рискува шофьорската му книжка да бъде отнета. Оказва се, че в Германия доста хора не са наясно, че за електрическите тротинетки важи същото, както и за управлението на МПС: разрешената граница е 0,5 промила, а при преминаването ѝ следват отнемане на точки от талона, глоба от 500 евро и един месец без книжка. При пътно-транспортно произшествие наказание се носи и при 0,3 промила в кръвта. за водачите под 21 години разрешената граница е 0,00 промила.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин