Окончателно: албанците забраниха вноса на коли над 10 г.

2111
2018

Албанското правителство окончателно одобри забраната за внос на автомобили на възраст над 10 години и със сертификат за екология преди Евро 5. Решението, което влиза в сила от 1 януари следващата година, е продиктувано от борбата с мръсния въздух и в голяма степен от експорта на стари дизели, които Западна Европа бълва към Източна след Дизелгейт. Средната възраст на леките автомобили в Албания към момента е около 20 години – приблизително два пъти по-висока от тази за ЕС.

В страната, която е известана с огромния брой Mercedes-и на глава от населението (по неофициални данни – около 80% от автопарка), дори бяха стартирали кампания за монтиране на катализатори в стремежа си към по-чист въздух. За вече внесените коли втора употреба правителството ще направи отсрочка – те ще могат да бъдат регистрирани до 31 март 2019 г. Към момента едва 3,3% (или около 14 000 от общо половин милион) от автомобилите в Албания отговарят на Евро 5 и Евро 6, разкрива Tirana Times.

Така след 1 януари България и Косово ще останат единствените балкански държави, които приветстват вноса на коли на повече от 10 години – и които ще бъдат най-засегнати от старите автомобили след Дизелгейт.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин