Около света за 80 години: Opel Kadett празнува кръгла годишнина

Над 24 милиона Kadett и Astra са продадени до момента

2110
2016

Първият Opel Kadett е малка сензация, както от техническа гледна точка, така и по отношение на цената си. Над 100 000 автомобила от този четириместен модел са произведени от 1936 до 1940 година в завода в Рюселсхайм, който дори тогава е един от най-авангардните в Европа. Първият Kadett със своята самоносеща конструкция на каросерията се предлага като седан и кабриолет и струва едва 2100 марки.

Със своето добро съотношение между цена и качество, първият Kadett се превръща в крайъгълен камък за успехите на Opel в компактния клас. До момента единайсет поколения от Kadett и Astra се представят успешно в своя сегмент: продадените над  24 милиона автомобила от двата модела са впечатляващ брой и забележително постижение. Поставени един зад друг, всички компактни автомобили на Opel, произведени досега, ще надвишат магическата граница от 100 000 километра и ще създадат колона от автомобили, които ще обиколят екватора два и половина пъти. Компактните автомобили на Opel успешно са направили персоналната мобилност достъпна за широка група клиенти, особено в икономически трудни времена – и не само това. Последните поколения превръщат технологии и иновативни решения от по-високите сегменти в нещо достъпно за множество клиенти.

1936-1940: Opel Kadett 1 – един “Volkswagen”

Бързият четириместен автомобил може да постигне максимална скорост почти 100 км/ч и не му отнема много време, за да достигне сърцата на хората. Той става любим и на пресата: „Както потвърждават последните тестови шофирания, Kadett със сигурност не е обикновен автомобил в този ценови диапазон,” пише германският вестник Braunschweiger Tageszeitung, на 5 декември 1936 година. Ходовата част с независимо предно окачване Дюбоне и заден мост с листови ресьори произхожда от Opel Olympia, а двигателят със стоящи клапани и L-образна форма на горивната камера е взет от Opel P 4. Той разполага с мощност от 23 к.с. от работен обем от  1073 куб. см. Предимствата на използването на модулен подход при конструирането играят ключова роля за ниската цена на автомобила. Точно както своя по-голям събрат Olympia, когото наподобява като визия, Kadett е модерен автомобил.  Хармоничните пропорции с прибран в каросерията багажник подобно на днешните хечбек модели и интегрирани предни светлини са толкова характерни за модела. През 1938 година в рамките на подобренията в средата на моделния живот е добавена нова радиаторна маска в късен арт деко стил – в днешни дни експертите определят този модел като междинно поколение.

cq5dam-web-1280-1280-1От Kadett до Admiral

 „Също толкова пъргав, функционален и отзивчив в реакциите си спрямо командите на шофьора колкото един развиващ се в кариерата си кадет,” пише кьолнският вестник “Kölnische Zeitung” през 1936 година за новия автомобил на Opel. Името му “Kadett” е точно толкова ново, колкото и самият сегмент.  До дебюта на първата Astra през 1991 година, автомобилите от компактния клас на Opel ще носят това име повече от пет десетилетия. Компанията представя още две моделни гами с имена, произхождащи от германският флот – Admiral и Kapitän, съответно през 1937 и 1938 година.

Самоносеща каросерия и свърхмодерно производство

След Olympia, който е първият германски сериен автомобил, разполагащ със самоносеща изцяло стоманена каросерия, първият Kadett има същата „монококова“ конструкция. Тя притежава много предимства в сравнение с класическата дървена каросерия, монтирана върху метална рама. Подобряват се управляемостта и динамиката на автомобила и се намалява разходът му на гориво, благодарение на ниското тегло на автомобила, докато нивото на безопасността е по-високо заради  здравата пътническа клетка и по-ниския център на тежестта. Самоносещата  структура дава началото на нов производствен метод, който е широко използван в наши дни: така наречената „сватба“, при която каросерията и силовото предаване и ходовата част (двигател, трансмисия и мостове) се свързват на поточната линия с помощта на хидравлични елеватори. Kadett се произвежда от Opel в Рюселсхайм. През 1936 година, компанията използва най-модерната система за щамповане в света и най-големия цех за пресоване на каросерийни детайли в Европа.

Свеж дизайн и иновативни технологии

Интегрираните в каросерията предни светлини, заменящи старовремските фарове, стоящи отделно, дават на Kadett свежо излъчване. В това няма нищо изненадващо, защото именно Opel е този, който прави модерния автомобилен дизайн популярен в Европа. През 30-те години, след интегрирането на компанията в General Motors Group, е създаден дизайнерски отдел в Рюселсхайм по инициатива на главния дизайнер на GM Харли Ърл.

Много автомобил за малко пари: През 1936 година, още първият Kadett предлага отлични качества за своята цена. Елементи като хидравлични спирачки на четирите колела, мигачи, вентилация с малък триъгълен прозорец, която не създава течение, и „защитен от прах“ багажник с достъп от вътрешната страна по това време са доста необичайни за тази категория автомобили, а в Kadett те са стандартно оборудване.

Kadett е първият модел на Opel, използващ разработен от компанията карбуратор с низходящ поток с така наречената „тръба на Вентури“. В тази конструкция, наречена така на името на италианския физик Джовани Батиста Вентури (1746–1822), горивото се смесва с движещия се въздух преди дроселовата клапа. „Тръбата на Вентури“ е гладкостенна тръбна конструкция с допълнителен елемент, наречен дифузьор с плавно намаляващ диаметър. Когато въздухът премине през него, той увеличава скоростта и намалява налягането си. В резултат от това се създава вакуум (както от горната страна на крило на самолет). До тази част е подведена тръбичка с бензин – последният се засмуква в тръбата благодарение на вакуума и се смесва с въздуха.

Продължете на следващата страница, за да видите следвоенните поколения на модела

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин