Огромен технологичен напредък в гумите за електромобили

1712
2021

Предполага се, че на света има около 10 милиона електромобила, а когато става въпрос за Европа, 6,1 от всеки 1000 жители притежават такъв автомобил. За първи път през 2020 г. в Европа са регистрирани повече електромобили, отколкото в Китай. 55 процента от запитаните казват, че основната причина за покупката на електромобил е грижата за околната среда. Поради тази причина става ясно, че електрическата мобилност променя фокуса при разработването на гуми, както е описано в новия доклад на Continental „Електрическата мобилност и гумите“, който предоставя обстойна информация за разработването на гуми за електромобили.

Производителите на превозни средства, доставчиците и цялата автомобилна промишленост полагат усилия да повишат нивата на устойчивостта в бъдеще, като електромобилите се считат за ключа към по-екологичното и здравословно бъдеще. Затова немският гигант в производството на гуми бързо фокусира развойната си дейност върху новите изисквания за гумите за алтернативните задвижващи системи. Резултатът е гумата Conti.eContact за електрически и хибридни превозни средства, която бе представена за първи път през 2011 г. на изложението на лекотоварни превозни средства на IAA. Днес Continental използва комбинация от десетилетия опит в развойната дейност, резултати в цял свят и разнообразни сътрудничества, за да гарантира, че цялото портфолио от гуми на дружеството отговаря и на специфичните изисквания на задвижващите системи без двигатели с вътрешно горене. 

За да разберем по-добре нововъведенията, създадохме експертен документ за електрическата мобилност в света на гумите, който предоставя бърза и ясна информация по темата за технологиите за разработването на гуми за електромобили. На страниците му се съдържат уместни данни, показатели и идеи за по-нататъшна развойна дейност, като документът е разделен на отделни части, които обхващат електрическата мобилност, гумите за електромобили, разработването на гуми и пилотни проекти и сътрудничества.

Същите, но различни – гуми за електромобили

„Гумите за електромобилите и за превозните средства с традиционно задвижване като цяло са едни и същи. Но електрификацията променя значително условията, при които се използват гумите“, казва Аника Лоренц (Annika Lorenz), ръководител на „Решения за автопаркове“ Германия в Continental. Вече има 10 милиона електромобила по пътищата в цял свят. Повечето превозни средства ще продължат да използват двигатели с вътрешно горене за известно време занапред, като електромобилите са почти четири процента от немския пазар, въпреки че тази цифра е изключително малка в сравнение с почти 96-процентния дял на бензиновите и дизеловите автомобили. „Особено в сферата на автопарковете електромобилите ще придобиват все по-голямо значение“, продължава Лоренц.

По отношение на гумите принципът е един и същ за електромобилите с висока ефективност и автомобилите с двигатели с вътрешно горене с ниски емисии – фокусът е върху по-малкото потребление на енергия, независимо от типа на задвижващата система. При електромобилите по-голямата товароносимост, оптимизираното съпротивление при търкаляне и ниските нива на шум са особено важни критерии за разработването на гумите. Изискванията за лекотоварните превозни средства са още по-строги, най-вече в резултат от „Директивата за чисти и енергийноефективни пътни превозни средства“ на ЕС и инструмента VECTO, който цели да намали емисиите на CO2. 

Противоречащи си цели и промяна на фокуса 

Електрическата мобилност променя фокуса на разработването на гуми. Предизвикателството тук е да се открие оптималното съответствие между различните изисквания – нуждата да се зададат най-високи стандарти едновременно за безопасност, управление и комфорт. 

Електромобилите са по-тежки, което означава, че гумите трябва да могат да издържат на по-голяма тежест. За да могат гумите да отговарят на всички останали изисквания, са необходими допълнителни разработки за структурата им. Трите фокусни точки са съпротивлението при търкаляне, шумът и животът на гумите. Новата концепция на цифровите решения, които Continental предоставя за лекотоварните превозни средства за прогнозна поддръжка, демонстрира потенциала на новите материали за по-ефикасни, безопасни и устойчиви превозни средства.

Ценен опит от реалния свят: Extreme E, MOIA и Futuricum 

Continental използва придобития си опит чрез многобройни сътрудничества и партньорства за създаване на нови технологии, като например Extreme E, MOIA и Futuricum, директно за разработването на гуми от следващо поколение. 

Разработчиците на пътнически и лекотоварни превозни средства на Continental се обединиха с производителите и клиентите, за да създадат нови концепции и да проучат кои профили на изискванията осигуряват най-добри резултати на практика. Дружеството създаде нов документ със заглавие „Електрическата мобилност в света на гумите“, който предоставя пакет с разнообразни материали, за да може читателят да се запознае с тази набираща все повече популярност тема.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин