Обърнете внимание на тези неща при миене на автомобила през зимата!

1302
2021

През зимата, солта по пътищата, мърсотията и влагата образуват агресивна смесица, която атакува лака и каросерията. Въпреки това много хора се питат: дали е по-добре да измия автомобила си на автоматична автомивка или въобще да не я мия?

Познато е на всички: едва излязъл от автомивката, автомобилът вече е изцапан и покрит с кал и сол от лошото време през зимата. Дали изобщо си струва  да миете колата си през зимата? AUTO BILD ще ви даде отговори на най-важните въпроси за миенето на автомобила през зимата.

Необходимо ли е да мия колата си през зимата ?

Съвсем категорично – да. Смесицата от влага и сол е агресивна и благоприятства образуването на ръжда. Макар и модерните автомобили да са с по-добра антикорозионна защита на кухите пространства, дъното на автомобила и да са частично поцинковани, солта все още е отрова за ламарините. Лакът с дълбоки драскотини и сериозни наранявания от удари с камъчета е особено застрашен. Освен това мърсотията оказва влияние на функцията на сензорите и камерите на асистиращите системи на автомобила. Фаровете и задните светлини също светят по-слабо, ако са покрити с мърсотия. Колко често трябва да миете автомобила си през зимата, зависи колко студена е зимата и колко често се пръска със сол. Използващите автомобила си всеки ден и притежателите на по-стари коли би трябвало да посещават автомивката на всеки две седмици.

Трябва ли да мия автомобила си при минусови температури?

Ниските отрицателни температури по принцип не са проблем. Границата е някъде към минус 10 градуса по Целзий. Когато по-топлата вода стигне леденостудената каросерия, се стига до напрежения, а те са особено опасни за автомобили с повреден лак. Освен това при толкова ниски температури ключалките на вратите и уплътненията на прозорците и вратите ще замръзнат по-бързо.  

Коя програма за изминаване да избера през зимата?

Подобно на през лятото, през зимата достатъчни са най-обикновените програми за измиване. Специални програми като измиване на дъното на автомобила имат смисъл при екстремни зимни условия и много сол по пътищата. Много е важно да не забравяте предварителното измиване. Измийте автомобила основно с пароструйка преди измиването с четките (също и калниците, и джантите). Без предварителното измиване грубата мърсотия ще бъде като шкурка върха лака. 

На какво трябва да обърна внимание след измиването на автомобила?

Избършете остатъците от водата с мека кърпа. Почистете труднодостъпните участъци на вратите и рамките на вратите на ръка, а след това ги подсушете. Погрижете се за уплътненията на вратите и прозорците и ги намажете с омазняващо средство, за да не замръзват. Съвет: проверявайте резервоара за течност за чистачките и го пълнете със зимна течност за чистачки. При необходимост разреждайте концентрата.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин