Обратно в 1983 г. с Peugeot 205 – големия мъник


21
февр.
2017

Историята на Третия Райх не бива да се пише отново, за разлика от тази на класа на малките автомобили. И докато „звездата” залязва, Peugeot сякаш възкръсва от пепелта на евтино направените миниколи. То не е копие, а истински оригинал.

1983 е и приложението на нови технологии се приветства навсякъде – както на Земята, така и отвъд пределите й. Десет години труд и два милиарда марки са инвестирани, за да излети първият космонавт на обединена Германия – Улф Мерболд.

Peugeot създаде своето 205, новото бебе лъвче. То хем не е стандартна малка кола като Polo, хем не може да влезе в „калъпа” на компактните автомобили като Golf – 205 се нарежда някъде по средата и си създава собствен клас – на малките компактни автомобили или казано другояче – на компактните малки.

Той е дълъг само 3,70 метра, но е оборудван с всичко, което ще намерите и в порядъчен седан. По желание се предлагат пет врати.

Моделът следва политиката на Peugeot от 60-те години на изминалия век за именуване на моделите с трицифрени числа с нула по средата. Три са и точките, благодарение на които 205 предизвиква интерес. Първата е, че то бележи световен успех веднага след излизането си на пазара. Така малкият модел спасява компанията, доминирана от фамилията Peugeot, oт банкрут.

Втората: този автомобил заслужава почетното си място сред националните гордости на колела от Франция Renault R4 и Citroen 2CV. И трето – 205 успява да „взриви” още младия клас на малките коли, където купувачите са главно несемейни или си търсят втора кола.

Плосък капак и ниска линия на стъклата осигуряват отлична видимост, а таблото е прегледно. Отгоре са разположени контролните лампи, а отдолу – показателните уреди.

Това Peugeot показва правилната посока. То е пълноценен автомобил, а не превозно средство само в краен случай. 205 доказва качествата си и при пътуване на дълъг път, защото е достатъчно комфортно и добре оборудвано, макар и да е дълго едва 3,70 метра и да тежи само 740 кг. Историята на класа на малките „хулигани” е написана наново.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap
Най-страхотните олдтаймери от аукциона в Париж: Porsche 904 GTS

24
февр.
2018

Във френската столица на 9-ти февруари бе проведен търг - Artcurial продаде редица класически автомобили по време на изложението Rétromobile 2018

Card image cap
Ожесточена борба за стар Aston

22
мар.
2016

При последното наддаване на Classic Car Auctions Aston Martin от 70-те беше оценен много високо, Maserati Quattroporte на Елтън Джон също надмина очакванията

Card image cap
Дяволският VW 411

31
дек.
2016

1968: година, която ви се иска да задраскате от календара: всичко е от сиво по-сиво, младежите протестират, а VW си позволяват провал: 411 е повече от неуспешен.

Card image cap

В последния брой:

Архив >