Оборотът на Bosch надхвърля 70 млрд. евро за първи път

0102
2016

През 2015 г. Група Бош за първи път регистрира над 70 млрд. евро приходи от продажби, както сочат предварителните данни. Компанията успя да повиши оборота си с 10% спрямо предходната година. Печалбата също се увеличи. Печалбата преди лихви и данъци (EBIT) е в размер на 4,5 млрд. евро, а с включени други извънредни ефекти достигна 5 млрд. евро. Оперативният EBIT е с 6,5% по-висок от предходната година. Делът на собствения капитал и ликвидността остават високи, независимо от милиардните разходи по придобиването на BSH Hausgeräte GmbH и Robert Bosch Automotive Steering GmbH. Придобитите неотдавна компании Robert Bosch Automotive Steering GmbH (преди: ZF Lenksysteme GmbH) и BSH Hausgeräte GmbH (преди: BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH) за първи път са изцяло консолидирани в резултатите за 2015 г. Всички данни за 2014 г. са коригирани за по-лесно сравнение.

Въпреки слабия ръст на световното автомобилно производство, бизнес сектор „Автомобилни технологии“ успя значително да увеличи продажбите си, както личи от предварителните данни. През 2015 г. оборотът нарасна с 12% до 41,7 млрд. евро. Сред най-успешните продукти на Бош за миналата година са бензиновите и дизелови системи за впръскване, системите за асистенция при шофиране и инфотейнмънт системите.

Бош вижда голям потенциал и в сегментите на двуколесните превозни средства и товарните автомобили. Неотдавна компанията откри специални подразделения за тези два бранша, за да обслужва по-добре потребностите на пазара и на клиентите. Автоматизацията, електрифицирането и свързаността – трите основни тренда в мобилността – ще повлияят дълготрайно на товарните автомобили и мотоциклетите. В сегмента на камионите и автобусите разрастващата се автоматизация ще намали броя на пътно-транспортните произшествия. Инжекционните системи за двуколесни, които постепенно заместват конвенционалните карбураторни системи, редуцират разхода на гориво и допринасят за опазването на природните ресурси, особено в развиващите се страни.

Шефът на Bosch Фолкмар Денер смята: “Амбициозните цели на ЕС за CO2 могат да бъдат постигнати само с помощта на дизела.” Дизеловите автомобили отделят значително по-малко CO2 в сравнение с еквивалентните бензинови модели. “В дебата за качеството на въздуха и финия прах в градовете дизелът е част от решението, а не от проблема,“ обясни Денер. С помощта на модерните филтриращи технологии дизеловите автомобили дори могат да пречистват въздуха от частици. “Дизелът е машина за пречистване на въздуха.” Денер е убеден, че възможностите за усъвършенстване на дизеловия двигател все още не са изчерпани. Бош разполага с технология за намаляване на емисиите от азотен оксид на дизела до изключително ниско ниво и в реален трафик. “Целта ни е дизеловите автомобили да съответстват на актуалните лимити за вредните емисии не само на тестовия стенд, но и на пътя,“ продължи Денер. Бош отдавна твърдо поддържа въвеждането на по-реалистичен тестов цикъл и измерване на емисиите в действителна пътна обстановка. Денер подкрепи и редовните проверки на серийно произвежданите автомобили от независими тестващи институти.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин