Обогатена реалност и електрически дръжки на вратите за Volkswagen ID.4

0503
2021

Електрическата революция в дизайна. „ID.4 отразява еволюцията в дизайна на електромобилите“, споделя главният дизайнер на Volkswagen Group Клаус Зикиора, който заедно със своя екип от дизайнери създава стилистиката на новия модел. Външността на електрическия SUV излъчва мощ и самоувереност по невиждан досега начин, създавайки хармонично продължение на характерния за семейството ID. изчистен, плавен и мощен стил в SUV сегмента. Нежните и меки преходи се редуват с остри, изчистени ръбове и създават дизайн, напомнящ изваяни от вятъра форми.Така ID.4 придава изцяло нов облик на класическия SUV.

Мощно излъчване в предната част. Изчистените плоски повърхности в предната част символизират здравината и устойчивата природа на нови модел. Достъпът на свеж въздух се осигурява от широк отвор в долната част, който прави излишна класическата радиаторна решетка. Големите фарове придават на електрическия SUV приветливо и едновременно с това концентрирано изражение, а дори в стандартното оборудване светлините използват почти изцяло LED елементи. В двете външни огледала са вградени малки прожекторни светлини, които хвърлят на земята светлина със структурата на пчелна пита при отваряне на вратата. Мотивът на пчелната пита е типичен стилистичен елемент, който се среща в много области на моделите от семейството ID.

Като човешки очи. Пакетът оборудване Design при ID.4 включва матричната LED система на предните светлини IQ. Light. При нея светлинните модули са съставени от по 18 отделни светодиода, единайсет от които могат да бъдат се изключват или затъмняват индивидуално. Поддържани от допълнителен прожекторен модул, те работят постоянно в режим на дълги светлини и се управляват непрекъснато и интелигентно по начин, който да осигури максимално ярко и ефективно осветяване на пътното платно без опасност от заслепяване на останалите участници в движението. Визуално фаровете напомнят човешки очи, рамкирани от скосени в долната си чат светлинни пръстени. Отворите със структура на пчелна пита в корпуса им цялостното прилагане на оптични влакна формират дневните светлини. Когато светлините са включени, двата фара се свързват с преминаваща по цялата ширина на предната част светлинна лента.

Предните светлини общуват с водача още преди ID.4 да потегли – веднага щом той се приближи до автомобила с ключа в себе си, те го приветстват с леко движение отдолу нагоре. При наличие на системата за достъп и стартиране без ключ Keyless Access (включена в пакета оборудване Assist) след това те се завъртат и встрани.

Хармонично излъчване. Дизайнът на каросерията на ID.4 излъчва атлетизма на спортист – с големи колела, които намекват за неговата динамика и способност за движение извън асфалтираните пътища. Предните колони на покрива започват далеч напред, а силно изразената, подобна на вълна линия в областта на „раменете” над калниците внася силен динамичен импулс във формите на каросерията. Подчертаните мускули в страничните части на свой ред създават ефектна игра на светлини и сенки с мощно емоционално въздействие, а ниската, динамично извита линия на покрива притава издължен и енергично изопнат силует, който прелива в силно скосините задни колони.

Нова технология на задните 3D LED светлини. Модулите на комбинираните задни светлини на ID.4 използват изцяло светодиодни елементи и са свързани помежду си с червена светлинна лента. В пакета оборудване Design при ID.4 са включени иновативни 3D LED задни светлини, чиито извити форми се отличават с изключително хомогенен триизмерен ефект със светлина с необичайно наситен червен цвят, излъчван от девет оптични кабелни елемента във всеки модул. Всеки от тези елементи, съставен от няколко тънки слоя, създава впечатление за свободно плаване на черния фон на останалата част от модула. Спирачните светлини от своя страна са оформени във формата на „X“.

Възможност за избор на шест цвята на външното лаково покритие. НовиятID.4 ще бъде лансиран на пазара с гама от шест цвята на външното лаково покритие. Имената им са Blue Dusk Metallic, Glacier White Metallic, Honey Yellow Metallic, Manganese Grey Metallic, Moonstone Grey и Scale Silver Metallic. Всички възможности за избор на тоналност с изключение на Scale Silver могат да се комбинират с пакета оборудване Exterior Style, при който покривът и задният спойлер са изпълнени в черно лаково покритие, а задните колони, линията и релсите за багажник на покрива са лакирани в блестящо сребристо. Декоративните елементи в долната част на каросерията осигуряват приятен контраст в ярко сребристо  Kantana Silver.

Аеродинамични характеристики и компановка

Коефициент на аеродинамично съпротивление от едва 0.28. „Еволюцията в дизайна на електромобилите при ID.4 включва също особен акцент и голямо внимание върху аеродинамиката“, подчертава Клаус Зикиора. Новият електрически SUV модел постига много добър коефициент на въздушно съпротивление от едва 0,28. Решаващият фактор за това е обтекаемата основна форма на каросерията със силно изтеглена в задната си част линия на покрива. Принос в тази насока имат и множество други елементи, които влияят върху формирането на въздушния поток отзад – големият спойлер на покрива, триизмерната форма на задните светлини и дифузьорът в задната част на почти плоското дъно на каросерията.

Изцяло прибраните дръжки на вратите с електрически механизъм също са проектирани с цел оптимизация на въздушния поток за постигане на минимални загуби от въздушно съпротивление. Същото важи и за оформлението на алуминиевите колела с техните големи равни повърхности. Електрозадвижваните щори на въздушния отвор в предната част на автомобила също се отварят само когато компонентите на задвижването се нуждаят от охлаждане – през останалото време остават затворени с цел намаляване на съпротивлението.

Конструиран с фокус върху хората. Архитектурата на модулната платформа за модели с електрическо задвижване MEB (Modularer E-Antriebs-Baukasten) на Volkswagen използва принципно нова компановъчна схема за разпределение на вътрешното пространство за пътниците, багажа и системата за задвижване, която предлага редица предимства. Надвесите на каросерията са изключително къси и при обща дължина от 4 584 милиметра, компактният електрически SUV предлага междуосие от 2 766 милиметра – почти колкото това при по-дългия с цели 12 сантиметра Tiguan Allspace. Разбира се, от всичко това печели най-вече просторният интериор на новия модел. Акумулаторната батерия с високо напрежение е поместена под формата на плосък блок в подовата част на каросерията, докато тяговият електродвигател, силовата и управляващата електроника на електрическото задвижване, както и трансмисията са разположени компактно на задния мост. В късата предна част на каросерията са поместени радиаторът и по-големите по размер агрегати на климатичната инсталация.

Използването на редица модерни високотехнологични решения в каросерията спомагат за намаляване на теглото – в областта на праговете например са използвани елементи от алуминий и свръхвисокоякостни стомани. Тази конструкция има още едно предимство – в случай на страничен удар от друг автомобил или сблъсък със стълб, тя поема много добре енергията на сблъсъка, предпазвайки пътническата клетка от деформация.

Интериор и вътрешни удобства

Простор като в SUV модел от по-висок клас. Концепцията Open Space на вътрешното пространство на ID.4 гарантира изключителен обем и свобода. Достъпът до интериора е максимално улеснен, а видомостта във всички посоки е отлична благодарение на удобната висока позиция на водача и четиримата пътници. Пространството в областта на краката на пътниците на втория ред е подобно на това при Tiguan Allspace, а просторът за главите и на петте места в купето е още по-добър. Обемът на багажното отделение е минимум 543 литра и може да се увеличи до 1575 литра (до тавана) след сгъване на задните облегалки. Релсите за монтаж на багажник на покрива са част от стандартното оборудване на новия модел, а допустимия товар е 75 килограма.

Простор и светлина. Спокойната и приветлива атмосфера в интериора се подчертава от дизайна, излъчващ леко и просторно усещане за свобода. Благодарение на липсата на обичайната връзка с централната конзола, арматурното табло сякаш плава в пространството. Предната му част се спуска стъпаловидно надолу, докато лакираната декоративна облицовка разделя горната и долната половина. В пакета оборудване Design Plus Volkswagen предлага панорамен люк с механизъм за отваряне под наклон, който се простира върху почти цялата повърхност на покрива. Електрозадвижвана щора предотвратява прекомерното нагряване на вътрешността на купето в слънчевите дни.

Седалки с високо ниво на безопасност. Предните седалки в ID.4 предлагат най-модерните технологични мерки за осигуряване на безопасността на водача и неговия спътник. Опорите за главите намаляват риска от травми вследствие на ефекта на камшичния удар при удар отзад. В случай на страничен сблъсък, от дясната опора на седалката на водача се отваря централната въздушна възглавница, която предотвратява сблъсъка на водача и пътника отпред. Във всички пакети оборудване седалките са снабдени с подлакътници, а системата за отопление се предлага стандартно при всички версии с изключение на ID.4 Pure и ID.4 Pro. Седалката на пътника отпред и външните задни седалки са оборудвани стандартно с точки ISOFIX за монтаж на детски столчета.

Интелигентна централна конзола. В облицовките на вратите и дългата централна конзола има просторни отделения за съхранение на различни ежедневни вещи. Централната конзола включва две стойки за напитки за водача и пътника до него и задно отделение с ролетна щора, което предлага и отделение за съхранение на мобилен телефон. В комбинация с пакета оборудване Comfort, централната конзола предлага още по-богати възможности – пространството в задното отделение може да бъде разпределено според нуждите с помощта на разделителни пргради, отделението за мобилен телефон е с осветление, а в допълнение към двете предни USB-C гнезда за зареждане на мобилни устройтва, такива има и за пътниците отзад.

Четири варианта на интериора. При всяка версия на изпълнение на новия ID.4 се предлагат  две възможности за изпълнение на интериора. Първата опция над базовата версия на оборудване се нарича Interior Style и включва педали от неръждаема стомана с дизайн Play & Pause, амбиентно вътрешно осветление с възможност за избор на 30 различни цвята, отопление на волана и разделени сгъваеми задни облегалки с отвор за превоз на дълги предмети и централен подлакътник. Нивото Interior Style Plus включва седалки с електрически механизъм и дванайсет вида настройки. Тези седалки предлагат също лумбална опора, функция за запаметяване на настройките и дори функция за масаж. Интериорният пакет Top Sport Plus добавя към всичко това интегрирани опори за глава и по-високи странични опори на седалките. Електрорегулируемите седалки разполагат със сертификат за одобрение от независимата германска организация от медицински експерти по ортопедия AGR (Aktion Gesunder Rücken e. V. – Инициатива за подобряване здравето на гърба)

Maтерии и цветове. Материите в интериора се различават в зависимост от конкретния вариант на изпълнение. Текстилните тапицерии са част от стандартното оборудване, а при следващото ниво се предлагат седалки с централна част от микровелур ArtVelours и странични опори от изкуствена кожа. Всички видове тапицерии за седалките на новия ID.4 са изработени от материали с неживотински произход. Арматурното табло се предлага с възможност за цветна декорация в касяво Florence Brown или в комбинация сиво и черно Platinum Grey/Black. Воланът, кормилната колона, корпусът на контролните прибори и панелите с бутони в облицовките на вратите се предлагат в изпълнение в черно Black или в гланцово Piano Black. В комбинация с пакета Interior Style или пакета Style Plus, клиентите могат да поръчат тези компоненти и в бяло Electric White.

Висококачествено изпълнение. Интериорът на ID.4 впечатлява с изключително високото ниво на изпълнението. Облицовката на горната част на арматурното табло е изпълнена от меки пенопласти с дебелина седем до осем милиметра с контрастни декоративни шевове в пакетите оборудване от Interior Style нагоре. Вентилационните отвори от страната на водача и пътника отпред се отличават със приглушена хромирана декорация. Горната част на облицовката на предните врати също е приятно мека, докато подлакътниците и при четирите врати са комфортно подплатени.

Спокойно пътуване. ID.4 е необичайно тих. Една от причините за това е усъвършенстваната аероакустика, която използва специално оформление на детайли като корпусите на външните огледала и оптимизирана шумоизолация на челното стъкло (при пакета оборудване Comfort). Вторият фактор са високотехнологичните мерки за изолация на шумовете и вибрациите в каросерията на новия модел, които спомагат за значително намаляване на високочестотните трептения на въздуха и каросерията вследствие на работата на задвижването, ходовата част и контакта на гумите с настилката. Всичко това допринася за впечатлението за практически безшумно разгръщане на тягата на електрическия SUV модел.

Комфортни функции. Пакетът оборудване Comfort включва множество функции, които правят пътуването на борда на ID.4 още по-приятно. Предлага се отопление на челното стъкло, на дюзите на системата за почистването му, както и на волана с кожена облицовка. Пакетът оборудване се допълва от сензора за дъжд и топверсията на изпълнение на централната конзола с два различни варианта по отношение на дизайна. Стандартните функции във всички версии на изпълнение на ID.4 включват амбиентно вътрешно осветление с избор на десет цвята, ограничител на скоростта и автоматична климатична инсталация Air Care Climatronic. Всичко това е съчетано с електрическа стационарна климатична инсталация, която може да се активира и когато автомобилът не е включен за зареждане в електрическата мрежа. При пакета на оборудване Comfort климатичната инсталация Climatronic предлага възможност за индивидуални настройки в две зони, докато при пакета Comfort Plus има възможност за тризонов контрол.

Високоефективна термопомпа. Volkswagen предлага възможност за оборудване на новия модел с високоефективна термопомпа (стандартно оборудване при версията ID.4 Max), която затопля и охлажда вътрешното пространство, използвайки излишната топлинна енергия от електрическите компоненти на задвижването и топлината на околната атмосфера. Подобно на модерните хладилници, термопомпата използва инсталация с високо налягане и екологично чист хладилен агент CO2. Термопомпата значително намалява негативите по отношение на автономния пробег вследствие от работата на климатичната инсталация – особено през зимата и при ниски температури, поемайки функцията на енергоемкия електрически нагревател.

Пълно оборудване. С пакета оборудване Comfort Plus, новият ID.4 е идеално подготвен както за всички предизвикателства на ежедневието, така и на активния стил за прекарване на свободното време. Електрическият SUV предлага двоен под на багажното отделение, преградна мрежа и мрежа за осигуряване на товарите. По желание на клиента Volkswagen оборудва всички модели ID.4 с теглич за ремаркета с максимално допустимо тегло 1000 килограма (със спирачки, до 12% наклон). Друго удобство е системата Easy Open & Close с електрически механизъм на капака на багажника, който може да се отвори и с леко движение с крак като част от пакета оборудване Assist Plus.

Контролни прибори и управление на функциите

Екранът пред водача. Арматурното табло на новия ID.4 прави впечатление с липсата на физически бутони и превключватели. Най-важната информация се показва на компактния 5,3-инчов дисплей с контролни прибори пред водача, който може да избира необходимите му данни с помощта на бутоните с тактилна обратна връзка на стандартния мултифункционален волан. Режимите на движение блокировката при паркиране се контролират с клавиша вдясно на дисплея.

Централният дисплей и “Hello ID.” Централният сензорен дисплей е разположен в средата на арматурното табло под лек ъгъл към водача. Стандартното оборудване включва екран с диагонал 10 инча, а при допълнителния пакет Infotainment Plus сензорният екран е с размер от 12 инча. Водачът може да  използва чувствителната на докосване повърхност за телефонни обаждания,  управление на навигационната система, инфотейнмънт функциите, работата на асистиращите системи и настройките на автомобила. Сензорните плъзгачи за регулиране на силата на звука и температурата са разположени под дисплея. Втората модерна възможност за управление на функциите е гласовият контрол с естествени фрази “Hello ID.” Системата е в състояние да разбира и изпълнява множество команди, произнесени на разговорен език и има постоянен онлайн достъп до информация от облака на системата.

ID. Light. Електрическият SUV модел е оборудван стандартно със система ID. Light – това е светлинна лента, която преминава под челното стъкло и осигурява на водача интуитивна информация и подкрепа в различни ситуации Така например, системата използва различни светлинни импулси за сигнализиране на различни режими като готовност за шофиране, инструкции за маневри по маршрута от навигационната система, подсещане за задействане на спирачките или информация за нивото на заряд на акумулаторната батерия в процес на зареждане.

Нead-up дисплей с разширена реалност. Пакетът Infotainment Plus добавя към оборудването на новия ID.4 и head-up дисплей с разширена реалност, който прожектира най-важната за водача информация директно върху челното стъкло, като за първи път в света разпределя съответните данни в две отделни зони/прозорци. Широкият и тесен долен прозорец показва информация за скоростта, пътните знаци, както и символите и пиктограмите от асистиращите системи и навигацията  като статични графики, които се възприемат от водача във вид на „плаващи” изображения на виртуално разстояние от около три метра пред него.

Истинската иновация всъщност са динамичните показания в големия прозорец, които се възприемат като отдалечени на около десет метра напред в непосредственото зрително поле на водача. В прозореца с диагонал от приблизително 70 инча се показва маркировката на лентата от асистиращите системи, както и насочващите стрелки за маневри и точките по маршрута от навигационната система. Всички символи са разположени в перфектно съответствие с перспективата на реалния свят извън автомобила и се променят  динамично – при приближаване към завоя, стрелката се увеличава по размер и едновременно с това става прозрачна, за да осигури постоянна ясна видимост за водача. В активен режим на работа на адаптивния темпомат ACC (Adaptive Cruise Control) или на комплексната асистираща система Travel Assist, движещото се пред  ID.4 превозно средство се маркира със съответна цветна ивица, но дори и при изключени асистиращи системи, водачът на ID.4получава червен предупредителен сигнал в случай на опасно съкращаване на дистанцията до предния автомобил.

Сърцевината на новия head-up дисплей с разширена реалност в техническо отношение е необичайно яркият LCD екран, вграден в горната част на арматурното табло. Чрез система от огледала, изображенията върху него се отразяват и прожектират върху предното стъкло, а разделението на информацията в отделни зони в дълбочина се осъществява чрез специални лещи. На основата на изображенията от фронталната видеокамера, радарния сензор и топографската информация от навигационната система, генераторът на разширена реалност AR (Augmented Reality) изчислява точната позиция, в която да се прожектира всеки един от къде символите в съответния прозорец с информация. По този начин информацията се изобразява стабилно независимо от движенията на автомобила и се адаптира към геометрията на оптичната прожекционна система.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин