Обновеното Audi A4 познава фазите на светофарите


15
май
2019

Бъдещето започва от днес: технологиите за свързване

Със своята нова система MMI разполагащият с богати възможности за свързаност Audi A4 предлага изживявне, наподобявщо на модерен смартфон. MMI touch-дисплеят с акустична обратна връзка замества използвания досега въртящ и натискащ се регулатор на централната конзола. TFT-екранът с висока резолюция има диагонал от 10,1 инча. Графиката му е максимално изчистена и редуцирана до най-същественото, а структурата на менютата цели възможно най-бързо ориентиране на потребителя. MMI-търсенето се базира на свободен текст и изключително бързо намира търсените резултати. Друга интересна нова функция на системата е възможността за гласово командване със свободни фрази, използвани във всекидневната реч.

Навигационната система на Audi A4 е станала още по-многофункционална и удобна за управление. Портфолиото на Audi connect и Audi connect plus обхваща множество онлайн-услуги, включително Car-to-X-услуги, които са част от  изкуствения интелект на Audi-флотилията. Наред с онлайн-услугите, касаещи детайли като например пътните знаци по маршрута, вече са налични също On-Street Parking и информация за светофарите. Посредством връзката си  със сървърите за управление на светофарните уредби в дадени градове, автомобилът получава информация за настройката на светофарите и може да регулира скоростта така, че при възможност да преминавате през кръстовищата заедно с включването на зеления сигнал. На комбинирания прибор се показва персонализирана препоръка за моментна скорост, или съответно оставащото време да следващата зелена фаза – в случай, че водачът вече чака на червен светофар. По този начин системата подпомага предвидливия стил на шофиране и оптимизира трафика. Функцията е част от пакета Audi connect и в бъдеще ще се предлага за непрекъснато увеличаващ се брой избрани европейски градове.

Услугите на Audi connect за спешно повикване и сервиз са серийни, а безплатното приложение myAudi App свързва смартфона на собственика с неговия автомобил. С предлагания като опция ключ Audi connect водачът може да отклюва и заключва автомобила, а също и да стартира двигателя изцяло от своя смартфон. Друга итересна функция е възможността за персонализация, която може да запаметява настройките на до 14 myAudi-потребителя.

Към множеството нововъведения, с които обновения Audi A4 стъпва  на пазара, е и големият набор от т.нар. functions on demand. С тяхна помощ притежателят на автомобила може свободно да конфигурира функциите на инфо-развлекателната си система дори след покупката  на автомобила.

В Германия тази опция касае системите MMI plus, Digitalradio DAB+ и Audi smartphone interface. За целта са предвидени различни  периоди на валидност на опцията.

В случай, че клиентът желае най-напред да се запознае по-подробно с този тип оборудване, е възможно да се резервира едномесечен пробен период. Още по време на тази фаза има възможност периодът да бъде удължен с още един месец, година, или повече. Ако пък клиентът реши, че няма да поръча опцията за по-дълъг период, след изтичане на единия месец периодът автоматично се прекратява без по-дългосрочна активация на опцията.

Зад новата система MMI стои т.нар. Main Unit. Третото поколение на модулната система за инфо-развлекателни системи MIB 3 е изключително мощна. Тя работи с нов, самостоятелен Communication Box, който интегрира в себе си всички възможности за свързаност, включително телефония, Audi connect-функции и WiFi-Hotspot. Сред хардуерните опции спадат Audi phone box и озвучителната уредба Bang & Olufsen Premium Sound System с 3D-звук за предните места.

За комбинирания прибор зад волана се предлагат общо три възможности: две частично аналагови системи за информиране на водача и – в комбинация със системата MMI plus – изцяло дигиталния Audi virtual cockpit plus. Водачът може да управлява 12,3-инчовия дисплей с Full-HD-графика от мултифункционалния волан и има на разположение три основни изгледа. Head-up-дисплеят прожектира важни за шофирането данни директно в зрителното поле на водача.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap
Тайната за кокпита на Model 3

6
апр.
2016

Tesla Model 3 беше представена съвсем скоро, а вече се носят противоречиви слухове за кокпита на серийния й вариант

Card image cap
Не правете това с вашия Wrangler (ВИДЕО)

19
авг.
2016

Класическа издънка: шофьор атакува бетонно блокче със своя Jeep... и в следващия момент колата му застава на дясната си страна

Card image cap
Nissan Qashqai ще се движи частично автономно

8
мар.
2017

Nissan Qashqai бе подложен на фейслифт. Освен малките визуални промени най-важната новост е пакетът асистиращи системи.

Card image cap

В последния брой:

Архив >