Обновеното Audi A4 познава фазите на светофарите


15
май
2019

Бъдещето започва от днес: технологиите за свързване

Със своята нова система MMI разполагащият с богати възможности за свързаност Audi A4 предлага изживявне, наподобявщо на модерен смартфон. MMI touch-дисплеят с акустична обратна връзка замества използвания досега въртящ и натискащ се регулатор на централната конзола. TFT-екранът с висока резолюция има диагонал от 10,1 инча. Графиката му е максимално изчистена и редуцирана до най-същественото, а структурата на менютата цели възможно най-бързо ориентиране на потребителя. MMI-търсенето се базира на свободен текст и изключително бързо намира търсените резултати. Друга интересна нова функция на системата е възможността за гласово командване със свободни фрази, използвани във всекидневната реч.

Навигационната система на Audi A4 е станала още по-многофункционална и удобна за управление. Портфолиото на Audi connect и Audi connect plus обхваща множество онлайн-услуги, включително Car-to-X-услуги, които са част от  изкуствения интелект на Audi-флотилията. Наред с онлайн-услугите, касаещи детайли като например пътните знаци по маршрута, вече са налични също On-Street Parking и информация за светофарите. Посредством връзката си  със сървърите за управление на светофарните уредби в дадени градове, автомобилът получава информация за настройката на светофарите и може да регулира скоростта така, че при възможност да преминавате през кръстовищата заедно с включването на зеления сигнал. На комбинирания прибор се показва персонализирана препоръка за моментна скорост, или съответно оставащото време да следващата зелена фаза – в случай, че водачът вече чака на червен светофар. По този начин системата подпомага предвидливия стил на шофиране и оптимизира трафика. Функцията е част от пакета Audi connect и в бъдеще ще се предлага за непрекъснато увеличаващ се брой избрани европейски градове.

Услугите на Audi connect за спешно повикване и сервиз са серийни, а безплатното приложение myAudi App свързва смартфона на собственика с неговия автомобил. С предлагания като опция ключ Audi connect водачът може да отклюва и заключва автомобила, а също и да стартира двигателя изцяло от своя смартфон. Друга итересна функция е възможността за персонализация, която може да запаметява настройките на до 14 myAudi-потребителя.

Към множеството нововъведения, с които обновения Audi A4 стъпва  на пазара, е и големият набор от т.нар. functions on demand. С тяхна помощ притежателят на автомобила може свободно да конфигурира функциите на инфо-развлекателната си система дори след покупката  на автомобила.

В Германия тази опция касае системите MMI plus, Digitalradio DAB+ и Audi smartphone interface. За целта са предвидени различни  периоди на валидност на опцията.

В случай, че клиентът желае най-напред да се запознае по-подробно с този тип оборудване, е възможно да се резервира едномесечен пробен период. Още по време на тази фаза има възможност периодът да бъде удължен с още един месец, година, или повече. Ако пък клиентът реши, че няма да поръча опцията за по-дълъг период, след изтичане на единия месец периодът автоматично се прекратява без по-дългосрочна активация на опцията.

Зад новата система MMI стои т.нар. Main Unit. Третото поколение на модулната система за инфо-развлекателни системи MIB 3 е изключително мощна. Тя работи с нов, самостоятелен Communication Box, който интегрира в себе си всички възможности за свързаност, включително телефония, Audi connect-функции и WiFi-Hotspot. Сред хардуерните опции спадат Audi phone box и озвучителната уредба Bang & Olufsen Premium Sound System с 3D-звук за предните места.

За комбинирания прибор зад волана се предлагат общо три възможности: две частично аналагови системи за информиране на водача и – в комбинация със системата MMI plus – изцяло дигиталния Audi virtual cockpit plus. Водачът може да управлява 12,3-инчовия дисплей с Full-HD-графика от мултифункционалния волан и има на разположение три основни изгледа. Head-up-дисплеят прожектира важни за шофирането данни директно в зрителното поле на водача.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap
16,6 млн. лева за последното Ferrari LaFerrari Aperta

19
сеп.
2017

За благотворителната организация "Save the Children" Ferrari даде на аукцион 210-ия екземпляр на лимитираното LaFerrari Aperta. След наддаването колата се превърна в най-скъпия автомобил на марката за 21.век!

Card image cap
RS 4 oтново с V6 Biturbo

12
сеп.
2017

Audi отписва V8 от RS 4. Новата топмодификация на А4 идва на пазара с V6 Biturbo от RS 5, като мощността остава 450 к.с.

Card image cap
Най-важното за фейслифта на Toyota Yaris

13
мар.
2017

Toyota представи на автомобилното изложение в Женева обновения Yaris

Card image cap

В последния брой:

Архив >