Обновеният Golf GTI: VW се поучи от грешките си

2501
2024

GTI е най-популярният хотхеч в Европа. Първата му генерация дебютира през 1976 г. и съвсем скоро ще празнува своята 50-та годишнина. Вместо някогашните 110 к.с., базовият GTI вече генерира доста над 200.

Преди можеше да бъде поръчан само с три врати, а сега се предлага само с пет. Интересното е, че 36 години след дебюта на първия GTI шестото поколение на „бегачката“ дебютира и като кабриолет. Въпреки това, поради доста ниското търсене, версията със сгъваем покрив беше спряна.

През 2019 г. VW пусна на пазара осмото поколение Golf. От самото начало на него не му беше лесно: първо се прояви със закъснение при дилърите поради технически проблеми, а после отнесе много критики заради прекомерната употреба на твърда пластмаса, както и заради  информационно-развлекателната система, от чийто софтуер клиентите очакваха повече. Естествено, и версията GTI отнесе от мрънкането.

Позната предница: досега тази броня беше достъпна само за версията Clubsport, но в бъдеще всички спортни модификации на Golf ще имат достъп до нея. Дневните светлини, имитиращи кариран флаг, ще бъдат запазени.

Фейслифтът на компактния спортен автомобил вече е готов – и има за цел да премахне всички досегашни проблеми. Но ако искате да вкарате освежения GTI в гаража си, ще ви трябва малко търпение, защото компактният спортен автомобил ще бъде при дилърите чак през юли.

На този етап хората от VW все още не са обявили цените за фейслифта на Golf 8 GTI, но разкриха, че освеженият GTI няма да бъде значително по-скъп от настоящия модел, чиито цени започват от 68.739 лв. GTI Clubsport и Golf 8 R също ще бъдат обновени. В Германия Clubsport вероятно ще струва еквивалента на около 84.000 лева, а R – не по-малко от 110.000.

Дизайнът

На пръв поглед визуалните промени не личат. Новото при базовия GTI е предната броня, която преди беше запазена само за Clubsport. Фаровете са с нова графика, а срещу доплащане клиентите могат да получат т.нар. IQ.Light LED матрични фарове. Освен това емблемата на VW отпред вече свети.

Красив детайл: познатата двойка ауспухови тръби (истински!) е запазена в рамките на фейслифта!

Графиката на задните светлини също беше променена. Но най-доброто е оставено за финал: изпускателната система с два накрайника е запазена –  на нейно място няма да има „фейк“ бленди. Тепърва ще разберем как ще звучи новото поколение.

Задвижване

В рамките на фейслифта VW ще вдигне леко мощността спрямо „нормалния“ GTI. В бъдеще към предната ос ще бъдат изпращани 265 к.с. (преди 245 к.с.), а GTI Clubsport, който ще дебютира на по-късен етап, трябва да запази своите 300 „коня“.

На VW Golf 8 от самото начало не му беше лесно, съответно и модификацията GTI не беше пощадена от критики (прекалено много твърда пластмаса, посредствена инфотейнмънт система). Фейслифтът трябва да отстрани тези несъвършенства.

Браво, VW! Материалите са добри, информационно-развлекателната система работи бързо, а сензорните повърхности на волана са отстъпили място на класическите бутони.

И VW действително е постигнал тази цел: повърхностите в кокпита са значително по-приятни на допир – поне във видимата горна част – а досадните тъчелементи на волана са изпратени в историята и на тяхно място отново има физически бутони.

Най-новата информационно-развлекателна система във фейслифта на Golf GTI

Но хората от VW изглежда са направили най-сериозната крачка напред по отношение на инфотейнмънт системата. С фейслифта си Golf получи най-новата информационно-развлекателна система – която вече познаваме от ID.7 и Tiguan. Системата, която преди реагираше „насечено“ и бавно, сега работи много по-плавно и по-бързо.

Красиво оформление: Можете да се разположите удобно на седалките на Golf 8 GTI, които предлагат добра странична опора.

Ще ви трябва малко време за свикване с изместения много високо централен дисплей, който визуално е почти на едно ниво с предния капак в горната си част и създава усещането за ограничена видимост. Контролният панел за климатика под екрана вече свети постоянно.

А GTI е удобен, неговите спортни седалки обгръщат телата на водача и пътника отпред, благодарение на което винаги осигуряват необходимата странична опора дори в завой. Материалите и тук правят впечатление на по-добри.

Извод

Във VW явно са взели присърце критиките на клиентите и са подобрили Golf на точните места. Освен това базовият GTI получава по-висока мощност. А дали ще притежава и типичния за GTI чар, предстои тепърва да разберем.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин