Обновеният Golf: двете страни на златния медал

Компактният модел от Волфсбург – един дългогодишен победител. Сега той се предлага с грандиозен мултимедиен спектакъл. Както и с нов мотор – 1.5 TSI. От теста ще стане ясно какво може

0805
2017

НЕ ВСИЧКО, КОЕТО БЛЕСТИ, е злато. Това подхожда много на новия Golf. Е, поне що се касае до фотомодела ни. Лакът му блести в златисто, но всъщност става дума за цвят „жълт куркума“.
За щастие ние не оценяваме външността на новия модел. Много повече ни интересува какво може той. Хората от Волфсбург не са променили същността на версията за 2017 г. Оползотворяването на пространството е останало същото, бестселърът запазва функционалността и удобното си боравене. Дотук всичко е ясно.

Изцяло нов обаче е разполагащият със 150 к.с. двигател 1.5 TSI. Заедно с DSG трансмисията той придвижва бързо Golf и се показва като уверено задвижване. Но затова ще стане дума по-късно.
Иначе по външността и вътрешността на бестселъра личи прецизна шлифовка. В бъдеще VW ще оборудва всички варианти на Golf серийно с LED дневни светлини, както и със задни светлини със същата техника. Срещу доплащане и поне от ниво на оборудване Comfortline Golf номер 7 е пълен с модерни асистенти и мултимедийна техника. Кокпитът става дигитален, а вместо с бутони и превключватели водачът дирижира навигацията, музиката и настройките на автомобила чрез голям тъчскрийн на централната конзола. Дали скъпата екстра ви е наистина необходима? Виж карето горе вдясно.

Разход? Възможни са от 5,1 до 20,2 литра

По-добре да инвестирате немалката сума в активни амортисьори – те придават на модела с пет врати изключително балансирано пътно поведение с отличен комфорт на возене. Ако пък предпочитате спортната возия, то с натискане на бутон Golf става точно такъв. Автоматичната трансмисия работи много бързо, но при кикдаун малко се замисля, в режим Start-Stop също проявява нерешителност.

Пълен комплект тръби: блендите на ауспуха лъжат – тук работи само 1,5-литров мотор

Въпреки принципно добрата шумоизолация от темпо 100 Golf е неочаквано шумен – опционалните гуми с размер 225 и 17 цола би трябвало да се въртят малко по-тихо. Новият двигател разгръща мощността си доста равномерно. Той разполага с променлива геометрия на турбината (има го само при Porsche 911). Моторът ускорява мощно още при ниски обороти под 2000. За съжаление при развъртането машината демонстрира лека тромавост – агрегатът не е много вълнуващ над 5500 оборота. По отношение на разхода на гориво на новия TSI можем да кажем следното: в практическия тест на AUTO BILD похвалихме икономичността на машината, но също така отбелязахме и голямата й лакомия при пълна газ. Изразено в цифри: VW може (при много внимателно боравене с педала на газта) да харчи 5,1 литра, но и също така да унищожава близо 20 литра при поддържане на максималната скорост от 216 км/ч, която достига само на шеста от седем предавки.

Нова машинка: 1.5 TSI с 250 нютонметра от 1500 оборота

Управлението е прецизно, като единствено малко тегли на мокра настилка. Както е известно от предшественика, Golf е особено стабилен при смяна на посоката. Комбинацията от стабилно пътно поведение и бдителен контрол от страна на ESP подхожда чудесно на сегмента. Не можем обаче да твърдим същото за доплащащия се дигитален кокпит. Тук ни смущаваха някои дреболии: стрелката на скоростомера скриваше цифрите – напълно ненужна дизайнерска закачка. Като цяло водачът трябва да се бори с няколко нива на информация. Освен това воланът изглежда претрупан с бутони, които не са логично групирани.

Никакви слабости: Golf се справя безупречно със спринтовите упражнения и тестовете за спиране

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин