Обновената Octavia – с ChatGPT, но без 3-цилиндрова версия

1402
2024

Skoda Octavia наближава своя 30-ти рожден ден – естествено, ако не включваме в сметките „оригинала“, произвеждан в периода между 1959 и 1971 г. „Новият“ чешки бестселър излезе на пазара през 1996 г., а в момента по пътищата се движи четвъртото поколение на модела.

И макар че актуалната Octavia по никакъв начин не изглежда остаряла, Skoda представя фейслифта на предложението си от среден клас. Успешният модел продължава да се придържа към добродетелите, които вероятно са го направили толкова успешен.

По отношение на цената има позитивни новини: Octavia ще бъде по-евтина, защото базовият бензинов двигател със 116 к.с. ще остане в гамата. А Skoda принципно не иска да прави модела по-скъп. Към момента обаче нямаме точна информация нито за премиерата на фейслифта у нас, нито за базовата цена.

Фини промени по дизайна

По отношение на външния вид, Octavia е „пипната“ доста фино. Да, при фейслифта има няколко закачливи промени – например „отворените“ дневни светлини, излизащи от вътрешните фарове. По този начин светлинният подпис бива изтеглен малко по-надолу.

Широкият отвор под задния капак дава достъп към товарен отсек с обем от 600 до 1555 литра (при седана), освен това в задната част има и нови надписи.

Срещаме и класически за фейслифт модификации като преработени предна и задна броня, както и пет нови модела джанти. Иначе всичко друго си остава познато – все пак се доказало във времето. Също като размерите, които са се променили съвсем незначително.

По отношение на дължината Octavia е пораснала само с 9 милиметра до 4,70 метра. Ширината (1,83 м), височината (1,47 м) и междуосието (2,68 м) остават същите. Багажникът, който поглъща от 600 до 1555 литра при седана (640-1700 л в комбито), също е останал без промяна.

Спиране на Рlug-in хибридите

При пускането на пазара на фейслифта Octavia ще се предлага с шест задвижвания, в т.ч. четири бензинови двигателя, по избор с 48-волтова „мека“ хибридна система. Базовият модел е 1.5 TSI със 116 к.с., топверсията Octavia RS е базирана на обновения наскоро VW Golf GTI и е с 20 к.с. по-мощна, като вече генерира 265 к.с. Гамата от моторизации допълват два дизелови агрегата със 116 и 150 к.с. Вече няма да има Plug-in хибриди – електрификацията ще бъде изразена само под формата на въпросната 48-волтова „мека“ хибридна система.

Octavia RS е базирана на освежения Golf GTI и вече генерира 265 к.с.

Устойчиви материали в интериора

В интериора Skoda вече залага почти изцяло на устойчиви материали. Казваме „почти“, защото в топоборудването седалките също са с кожена тапицерия. Сега обаче кожата била обработена по-екологично. В другите линии на оборудване не се използва животинска кожа, а текстил, микрофибър и рециклирани материали.

Гласов асистент с интегриран ChatGPT

Досегът ни с кокпита издава, че Octavia е станала по-интелигентна: ChatGPT е интегриран в гласовия контрол на инфоразвлекателната система (базовият модел вече има 10-инчов централен дисплей, а срещу доплащане – дори 13-инчов). По този начин Skoda разширява възможностите на асистента, за да могат да се провеждат разговори, максимално близки до тези с реален човек, и да получавате отговори на по-сложни теми. Тепърва ще изпробваме как работи новата функция – защото при автомобила от снимките тя не беше активна.

Octavia предлага много място. А големият централен дисплей вече е с диагонал до 13 инча.

Извод

Skoda подобрява Octavia още повече и демонстрира какво има предвид под определението clever. Защото в допълнение към практичните „хитрини“ като чадъри във вратите, чехите влагат много енергия в по-нататъшното развитие на инфотейнмънт системата – и правят бестселъра още по-интелигентен. Очакваме да се запознаем и с цената – която ще бъде ключова за по-нататъшното пазарно представяне на „чехкинята“.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин