/ Обновената Kia Picanto: без турбо, без електрификация!

Обновената Kia Picanto: без турбо, без електрификация!

Най-малката Kia – Picanto, получава фейслифт, който следва дизайна на oгромния електрически SUV EV9

Този фейслифт оправдава името си! Kia oбнови своя „мъник“ Picanto (на пазара в третото си поколение от 2017 г.) и му осигурява изцяло нова предница. Новият дизайн следва този на големия електрически SUV EV9.

Големият LED модул, който можете да видите на снимките, обаче ще се предлага само за топверсията GT-Line. Базовата модификация няма да разполага с тази декоративна екстра. Всички изпълнения на Picanto обаче ще получат три нови екстериорни цвята, както и нови модели джанти с размер от 14 до 16 цола.

Задната част възприема новия дизайнерски език, който следва и предницата.

Независимо от нивото на оборудване, всяко Picanto в бъдеще ще бъде оборудвано с дигитално табло, а информационно-развлекателна система с 8-инчов тъчскрийн, Apple CarPlay и Android Auto и интегрирана навигационна система винаги ще бъде на борда на автомобила. Автомобилът ще поддържа over-the-air актуализации, благодарение на които ще могат да се правят ъпдейти без да се налага автомобилът да посещава сервиз.

Автомобилът ще разполага и с някои нови асистиращи системи: Picanto предупреждава пътниците при излизане, ако отзад идва трафик, асистентът за предотвратяване на удар отпред вече разпознава и велосипедисти, при движение на заден ход система следи напречния трафик, освен това автомобилът вече разполага с предупреждение за умора.

Дигиталните уреди и големият тъчскрийн са серийни, както и навигационната система.

С фейслифта 1-литровият турбомотор със 100 к.с. отива в историята

От една страна, Kia внася много нововъведения в освеженото Picanto, но по отношение на двигателите корейците намаляват гамата. 1-литровият турбомотор със 100 к.с. е спрян, остават само двата атмосферни агрегата с обем 1,2 литра и мощност 67 или 84 к.с. И двата агрегат серийно се комбинират с ръчна 5-степенна скоростна кутия, но като екстра може да бъде поръчана и автоматизирана. Най-интересното е, че моделът не е подложен на никаква електрификация, не е дори и „мек хибрид“.

„Начумерената“ предница напомня на SUV-а EV9. Големият LED-модул е наличен само при спортния модел GT-Line.

По отношение на размерите промени няма

Размерите са останали същите: при дължина 3,60 метра Picanto предлага прилично пространство в купето благодарение на сравнително голямото си междуосие (2,40 метра). Първият ред е подходящ и за високи хора, а задната седалка може да бъде с две или три места – но там, естествено, е по-тясно. По желание седалките могат да бъдат с тапицерия от изкуствена кожа – естествена вече няма да бъде използвана. Със своите 255 литра багажникът е един от най-големите в сегмента. При сгъната задна седалка той побира дори 1010 литра.

От Kia все още не дават данни за цените, към момента Picanto струва минимум 26 280 лева. Заради по-богатото оборудване обаче очакваме базовата версия да струва поне с 1500 лева повече.

Багажникът разполага с обем 255 литра, а при сгънати седалки – до 1010 литра.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин