/ Обновената Е-класа позволява лека дрямка за водача

Обновената Е-класа позволява лека дрямка за водача

Десетото поколение на Mercedes E-класа получава фейслифт с нови версии Plug-in хибрид, по-чисти дизели и много нови функции – сред които система срещу вандализъм и кражба, както и  т.нар. програма Power Nap. Още през лятото на 2020 освежената Е-класа отива при дилърите като седан и Т-модел, кабриото и купето ще се появят на по-късен етап.

За фейслифта Benz-ът получава обичайните „съставки“ – предницата е с преработена радиаторна решетка и нова броня. Оформените по нов начин фарове с дневни светлини във формата на стрелки (напомнят на CLS) винаги са с LED-техника, а интелигентните матрични Multibeam-фарове се предлагат срещу доплащане. Като цяло, фейслифтът изглежда по-спортно от досегашната версия на Е-класата, а от Mercedes подчертават, че вече нивото Avantgarde ще бъде базовото.

Отзад фейслифтът е разпознаваем по разделените на две части светлини.

Интериорът е близък до този на предшественика, но по отношение на техниката има някои важни промени. Дори и в най-евтината модификация вече няма аналогови инструменти, дигиталният кокпит и инфотейнмънт системата MBUX с два 10,25-инчови дисплея са серийни. Новият волан вече е с тъчповърхности, което е важно за частично автономното управление. Досега електрониката „търсеше“ малки движения във волана, за да разпознае, че водачът още държи ръцете си там. В бъдеще целият обръч на волана ще бъде оборудван със сензорна подложка. Най-новата версия на системата MBUX „владее“ Augmented-Reality, тя може да показва видеокартина на заобикалящата среда на централния дисплей, при това с номер на къща, за да ви улесни максимално при търсенето на даден адрес. На светофара вече няма да бъде нужно да „източвате“ врат – нова функция прожектира сигнала на светофара директно в интериора.

Оформените по нов начин седалки трябва да могат да се адаптират автоматично към ръста на водача. Ако човек въведе размерите на своето тяло, седалката автоматично отива в необходимата позиция, която трябва само да бъде донагласена фино.

Довиждане, аналогови инструменти: Е-клас вече е оборудвана серийно с дигитален кокпит.

От Mercedes са се погрижили за армадата от асистиращи системи при Е-клас фейслифт. Активният асистент за поддържане на дистанцията Distronic в бъдеще ще може да реагира на данни за трафика в реално време, още преди водачът да разбере за наличието на пречка по пътя. Така например скоростта бива внимателно свалена до 100 км/ч, когато започнете да наближавате задръстване на магистралата. Интересна е и функцията за пропускане при идване на линейка. В задръстване автомобилът автоматично прави път, когато скоростта е под 60 км/ч. За целта Е-клас се ориентира по маркировката и по други автомобили. От Mercedes са „изпипали“ и асистента за мъртвата зона. Той предупреждава с мигаща в червено амбиентна светлина и със звук, когато човек иска да слезе, а в същия момент отзад наближава друг автомобил или велосипед. Освен това вариантите Plug-in хибрид разполагат с функцията “Power Nap”. Когато на водача започне да му се доспива при дълъг път, автомобилът му позволява да клюмне за малко – и го буди в правилния момент.

Както обикновено, Mercedes-AMG E53 изглежда значително по-спортно благодарение на промени по предницата.

Хората от Mercedes са помислили и за мерки срещу кражби и вандализъм. За тази цел работи системата Urban Guard, която ще бъде част от опционалното оборудване от средата на 2020. В тази система са включени както стандартна аларма, която се активира при взлом в автомобила или при теглене/репатриране, така и устройство, което подава сигнал към смартфона на собственика, когато някой надраска колата на паркинга с ключ например. Съвместно с полицията Mercedes иска да разработи функция за откриване местоположението на автомобила, която крадците няма да могат да „разбият“ толкова лесно.

Mercedes E-клас ще продължава да бъде достъпен и като спортен AMG-модел. За начало в гамата ще бъде наличен единствено Е 53. Както обикновено, той се различава от стандартната версия по предната и задната част, както и по нов волан и собствени MBUX-функции. Електрифицираният редови „шестак“ запазва своите показатели – 435 к.с. и максимален въртящ момент 520 Нм, както и кратковременен EQ Boost с 22 к.с./250 Нм благодарение на стартер-генератор.

Асистиращите системи подготвят Е-клас в още по-голяма степен за автономно управление.

Седем Plug-in хибрида

С фейслифта на Е-клас в гамата влизат цели седем Plug-in хибрида. Електрифицираните задвижвания са достъпни почти за всички варианти – бензинови със 156 до 367 к.с., дизелови със 160 до 330 к.с., както и в комбинация със задно или двойно задвижване. Освен това ще има и електрифициран 4-цилиндров бензинов мотор с 48-волтова мрежа, който ще може да разчита на 20 к.с. и 180 Нм допълнителна електрическа тяга. Другите 4- и 6-цилиндрови мотори на Е-класата също са преработени. Дизеловите и бензиновите машини трябва да бъдат по-динамични в бъдеще. За да бъде дизелът по-екологичен, Mercedes залага на филтър за твърди частици и на NOx-катализатори. Освен това Benz-ът ще бъде оборудван с два SCR-катализатора и с двойна система за впръскване на AdBlue.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин