/ Нoвият електрически компактен SUV Volvo пази велосипедистите от удар с врата

Нoвият електрически компактен SUV Volvo пази велосипедистите от удар с врата

Новото EX30 се грижи както за водача си, така и за останалите участници в движението в забързаната градска среда. Например, отварящата се автомобилна врата на пътя на велосипедист по натоварените градски пътни артерии е причина за значителен брой инциденти при колоездене. Това са една пета от всички съобщени злополуки с велосипедисти в градовете и според Cycling UK. Средно 60 души загиват или получават сериозни травми от врати на автомобили всяка година само в Обединеното кралство.

За да помогне за намаляването на подобни инциденти, Volvo EX30 е оборудван с предупреждение за отваряне на врата, което може да Ви информира чрез визуални и звукови сигнали, когато сте на път да отворите вратата пред преминаващ велосипедист или друг участник в трафика. Новият компактен SUV е проектиран да бъде безопасен с технологии, специално насочени към защита на хората в натоварена градска среда.

„Отдавна се фокусираме върху безопасността в градска среда, където автомобилите споделят пространство с пешеходци и велосипедисти“, споделя Åsa Haglund, ръководител на Центъра за безопасност на Volvo cars. „С Volvo EX30 издигаме безопасността в града на следващото ниво, създавайки малък SUV, който е Вашият идеален спътник за комфортно шофиране, докато се грижи за Вас и другите хора по оживените градски улици.“

Защитата на пътниците в автомобила в случай на катастрофа винаги е била основен приоритет за шведската марка. Volvo EX30 отразява тази мисия чрез укрепване на предпазната клетка, A-, B- и C- колоните, както и покрива.

Тъй като това е електрически автомобил, производителят се фокусира и върху защитата на батерията. Шасито и защитната клетка са изградени от различни видове високоякостна стомана, които ефективно противодействат при евентуален удар.

EX30 включва и странична въздушна възглавница от вътрешната страна на седалката на водача, предназначена да помогне за намаляване на нараняванията на главата и гръдния кош в случай на страничен удар.

Нова усъвършенствана система за предупреждение на водача идва като стандарт и се грижи за Вас, когато не сте в най-добрата си форма. В допълнение на сензорите на волана, автомобилът разполага и със специален сензор зад него, който засича движенията на очите и лицето около 13 пъти в секунда. По този начин EX30 може да регистрира дали сте разсеян, сънлив или по друг начин невнимателен, дори да не го осъзнавате.

Новата функция за автоматично спиране на кръстовища е предназначена да ви помогне да избегнете инциденти в града. В случай, че друг автомобил неочаквано пресече пътя ви, системата ще спре автомобила и ще помогне за смекчаване на последствията от удар или избягване на сблъсък.

На 7 юни новият напълно електрически SUV Volvo EX30 ще направи своя глобален дебют. На същата дата ще бъде наличен и за поръчка или предварителна поръчка на избрани пазари.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин