Някои от най-атрактивните ретро автомобили у нас се събраха в Поморие

1007
2022

На 9 юли в Поморие, един от нашите най-живописни морски курорти (в който освен всичко останало се намират и някои от най-старите, интересни и ценни ретро автомобили в България), се проведе единственият по рода си фестивал Анхиало Classic cars & Jazz fest. Авто Мото клуб „Анхиало“ и неговият учредител Тодор Деляков с подкрепата на Община Поморие и Читалище „Просвета“ отново организираха много атрактивно изложение на исторически превозни средства, което по традиция привлече ретро любители и колекционери от цялата страна.

Тази година основните тематични акценти бяха свързани с историята на довоенните автомобили, както и марките Porsche и Mercedes-Benz. На площада пред читалище „Просвета“ в специално обособени зони бяха подредени десетки исторически екземпляри на двете легендарни компании с висока колекционерска стойност, част от които се показват за първи път пред публика. Един от дългогодишните членове на БАК „Ретро“ Любомир Гайдев пристигна от София специално за събитието с четири редки исторически екземпляра на Porsche, а Теодор Осиковски показа единствения в България кабриолет на Mercedes-Benz 300 „Адеауер“. В близко бъдеще предстои откриването на автомобилен музей в една от залите на известната винарска изба на Осиковски, „Златен Рожен“ близо до Петрич.

Публиката имаше удоволствието да види на живо едно от най-новите попълнения в колекцията на Тодор Деляков – Citroën Type A, произведен преди малко повече от век, който през пролетта на тази година беше представен за първи път в своя завършен вид след реставрацията.

Руският колекционер и реставратор Алберт Асилелов, който от 10 години живее в България, представи няколко автентични американски класики, включително и уникалния Pierce-Arrow от 1930 г., отличен като най-интересен автомобил.

За разлика от повечето изяви от ретро календара на страната, в Поморие не се присъждат награди за първо, второ и трето място, а се връчват само поименни купи за специално участие. Тази година за първи път към тях беше добавена и почетна купа на името на изтъкнатия варненски колекционер Николай Колев „Бижуто“, който ни напусна преди малко повече от половин година. Тя беше връчена на неговата дъщеря Силвия Колева, която се включи в ретро парада с един от класическите автомобили Porsche на своя баща.

Материалът е изготвен със съдействието на Тодор Деляков и Авто Мото клуб „Анхиало“

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин