Норвежкият автомобил Troll: митове и легенди от Скандинавия

0505
2021

Първите опити от страна на Норвегия за изграждане на собствена автоиндустрия са направени още в началото на ХХ век. Въпреки своята икономическа и техническа готовност за навлизане в тази сфера обаче страната има прекалено малък и неразработен вътрешен пазар, както и специфични климатични условия, които в крайна сметка правят подобна инвестиция практически неизгодна.

Един от последните, но и най-интересни автомобили, създадени в Норвегия, дебютира в средата на 50-те години миналия век. Той е лансиран пред медиите с многозначителното търговско название Troll, а предстоящото му производство е организирано от фирмата Troll Plastik & Bilindustri в град Лунде.

Въпреки своята тромава каросерия той е класифициран като спортен автомобил със стъклопластова каросерия 2 + 2 и е популяризиран като първата серийно произвеждана кола извън САЩ, направена от този материал.

Troll е базиран на стандартно шаси от западногерманския Gutbrod Superior, удължено с 15 см, а тристепенната скоростна кутия е на фирмата Hurth. За проектирането на дизайна главният конструктор Пер Кол-Ларсен ангажира германския автомобилен конструктор Ханс Трипел, станал известен със своите амфибии Trippel и Amphicar.

Първият частично завършен Troll е официално представен през октомври 1956 г., като по-късно е използван за опитен образец, на чиято база са направени редица промени и подобрения.

Норвежката и чуждестранната преса се отнасят много ентусиазирано към този автомобил и дори го сравняват с марки като Porsche, Citroën и SAAB. След началото на производството Кол-Ларсен работи усилено, за да получи разрешение от правителството за продажба на Troll на вътрешния пазар, но му е позволено да продаде само 15 коли. Причината за това е сключеният по същото време бартерен договор между Норвегия и няколко източноевропейски страни, в това число СССР, за внос на леки автомобили, изплащани с рибни продукти, и правителството се страхува, че организирането на масово автомобилно производство би могло да наруши този търговски баланс. При тези обстоятелства Кол-Ларсен започва преговори за износ на Troll в Западна Германия и Дания, но интерес към автомобила има и от други страни, като Финландия и Белгия. Според първоначалните планове е трябвало да се произвеждат по 2000 екземпляра годишно, но впоследствие е решено да се прави само по един автомобил на ден. Междувременно правителството оттегля подкрепата си и компанията не успява да осигури инвестиционния капитал, необходим за започване на масово производство. Фирмата фалира в началото на 1958 г. като за целия период от нейната дейност са напълно завършени и продадени само пет автомобила.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин