Нов Head-up дисплей „фиксира“ колоездачи и предотвратява заклещване под мост

1801
2021

На CES 2021 Panasonic представи нов Head-up дисплей, който работи с обогатена реалност (AR). Дисплеят показва избрана от водача информация, съобразена с текущата ситуация на пътя и така трябва да бъде по-полезен за шофьора.

Винаги правилно позициониран благодарение на Eyetracking

За база на новия дисплей Panasonic е използвана Spydr, собствената платформа на компанията, чието второ поколение беше представено на CES миналата година. Тя позволява на доставчика на автомобилната индустрия да отчита важна информация от събитията в трафика наблизо и надалеч като скоростта в реално време и по този начин да създаде интуитивно изживяване в кокпита.

По-конкретно, става въпрос за важна информация като водене по маршрута, потенциални опасности или максимална височина на превозното средство за преминаване под мост. Изкуственият интелект трябва да помогне за идентифициране на информацията, която е важна към конкретния момент. Камерата с Eyetracking позволява правилно позициониране на показанията в зрителното поле на водача.

Динамични показания в зрителното поле

Показанията на AR Head-up дисплея Panasonic са много подредени и ясни. Динамични указания указват на водача в коя лента да шофира, когато е активирана навигацията. Велосипедистите, които се появяват отстрани на пътя, биват маркирани специално и по този начин са видими по-лесно. Много полезна е функцията за отчитане на максималната височина при преминаване през тунел например. Така шофьорите на бусове или кемпери могат да бъдат предупредени, ако даден надлез е твърде нисък за автомобила им. Освен с високата си 4K резолюция, системата трябва да бъде атрактивна за автомобилните производители и заради компактните си размери. Не е ясно дали и кога тя ще влезе в серийно производство.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин