Нов GTS модел от Porsche: най-спортният Macan


18
дек.
2019

Porsche допълва серията Macan с отчетливо спортен модел. Новият Macan GTS излиза на пазара с мощен двигател, шаси, ориентирано към динамиката, характерен дизайн и подобрено оборудване. 2,9-литровият двигател с двоен турбокомпресор V6 осигурява 280 kW (380 к.с.) – увеличение от 15 kW (20 к.с.) в сравнение с предшестващия модел. В съчетание с новоадаптираната трансмисия с двоен съединител PDK и опционалния пакет Sport Chrono Macan GTS може да ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,7 секунди – подобрение от три десети спрямо преди. Максималната му скорост е 261 км/ч.

Наред с други неща, новият член на семейството компактни SUV модели на Porsche е спечелил обозначението GTS – съкращение от Gran Turismo Sport, благодарение на изключителната си динамика на задвижване. Системата за управление на амортисьорите PASM (Porsche Active Suspension Management – Активно управление на окачването на Porsche) е специално адаптирана. Шасито също така е снижено с 15 милиметра за увеличена странична динамика. Адаптивното въздушно окачване се предлага като допълнителна опция със снижаване на шасито с още 10 милиметра. В съчетание със стандартните 20-инчови джанти RS Spyder Design и чугунените спирачки с щедри размери (360 x 36 милиметра отпред, 330 x 22 милиметра отзад), новият Macan GTS впечатлява с пъргавината и бързите реакции на истински спортен автомобил. Като опция, намаляването на скоростта може да бъде допълнително подобрено с помощта на спирачките с повърхностно покритие Porsche Surface Coated Brake (PSCB) със слой от волфрамов карбид или с керамичните композитни спирачки Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB).

Акустично, стандартната спортна изпускателна система, специално адаптирана за GTS, подчертава удоволствието от шофирането на новия Macan GTS. В основата на звуковото преживяване е 2,9-литров двигател V6. Централното разположение на турбокомпресорите му – двата турбокомпресора  се намират между V-образно разположените цилиндри, позволява особено директни и бързи реакции. Максималният въртящ момент от 520 Нм (плюс 20 Нм) е наличен в широк диапазон от 1 750 до 5 000 об./мин. Най-спортният модел Macan изразходва 9,6 л гориво на 100 км по NEDC.1)

Индивидуален дизайн с черни акценти

Новият Macan GTS подчертава изключителния си спортен статус и визуално. Стандартният пакет Sport Design с нови елементи в предната и задната част и впечатляващи странични профили на каросерията придава на автомобила характерен външен вид. Предната престилка и предната част се характеризират с елементи, боядисани в черно – отличителна черта на всички GTS модели на Porsche. Предните LED фарове с динамичната светлинна система Porsche Dynamic Light System (PDLS) и триизмерните задни светлини с LED светлинна лента също са затъмнени. Предните LED фарове могат да бъдат опционално поръчани в черен цвят със системата PDLS Plus. Снижаването на шасито с 15 милиметра, 20-инчовите джанти RS Spyder Design със сатинирано лъскаво черно покритие, червените спирачни апарати и кантовете с гланцово черно покритие също подчертават мощния вид на автомобила. Черният цвят поставя акценти и в задната част на автомобила: тук дифузьорът и ауспухът на стандартнaта спортна изпускателна система са боядисани в този цвят.

Спортни седалки, ексклузивни за GTS, и премиум материали

Висококачествени материали като Alcantara® за централните панели на седалките, подлакътниците на централната конзола и панелите на вратите, както и полиран алуминий, дават възможност да се видят и почувстват спортните и елегантни характеристики на Macan GTS в интериора. Мултифункционалният спортен волан с облицовка от гладка кожа и пера за смяна на предавките са стандартно оборудване, както и спортните седалки – ексклузивни за GTS, с 8-степенно регулиране и увеличени странични подложки за стабилна опора по време на динамично завиване. Кожената тапицерия за GTS в цвят Carmine Red или Crayon с допълнителни Alcantara® характеристики и цветни акценти, аудиосистемата със съраунд звук BOSE® и новата поставка за смартфон с функция за индуктивно зареждане са сред многото опции за персонализация. Адаптивният темпомат с Асистент за шофиране в задръстване, Асистентът за паркиране с камера за обратно виждане и пространствен изглед, отопляемото предно стъкло и йонизаторът като допълнителни опции увеличават безопасността и комфорта.

Новият Macan GTS вече е наличен за поръчки. В Германия цените започват от 77 880 евро и включват ДДС и специфично за държавата оборудване.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >