Нов 1.5-литров двигател за Yaris

В очакване на новия Евро 6с стандарт за емисии и хомологационния стандарт RDE (Real Driving Emission), Toyota ще оборудва Yaris с изцяло нов 1.5-литров бензинов двигател, който ще замени текущия 1.3-литров. Като част от семейството двигатели ESTEC (Economy with Superior Thermal Efficient Combustion), този нов 4-цилиндров двигател въвежда нови технологични решения, които обещават по-добра динамика, увеличено удоволствие от шофиране и същевременно намаляване на разхода на гориво с 12%* съгласно сегашния хомологационен стандарт NEDC.

2501
2017

За задвижването на този B-сегмент модел, инженерите избраха атмосферен двигател с работен обем от 1 496 куб.см, който генерира 111 к.с/82 кВ и въртящ момент от 136 Нм при 4400 об.мин, 118 Нм  от които налични още при 2 000 об.мин. Бързодостъпната мощност на атмосферните двигатели с такъв обем осигурява на Yaris динамика, която удовлетворява нуждите както в градски, така и в извънградски условия. В сравнение с предходния 1.3-литров двигател, новият ускорява от 0-100 км/ч с 0.8 секунди по-бързо (11.0 в сравнение с 11.8) и с над 1 секунда по-бързо от 80-120 км/ч (17.6 в сравнение с 18.8).

 

За да посрещне изискванията на новите Евро 6c стандарти и хомологационния стандарт RDE, Toyota използва познанията си в сферата на хибридните автомобили. В този двигател това е явно изразено с термична ефективност от 38.5%, поставяйки го сред лидерите по този ключов показател. Динамиката е постигната чрез висока степен на сгъстяване – 13.5, Система за рециркулация на охладени обработени газове (EGR) и удължаване на диапазона на променливото газоразпределение, позвоялващо преминаване между циклите на Ото и Аткинсън.

 

 

Високата степен на сгъстяване е възможна благодарение на дизайна на горивната камера, а използването на бутала с нова архитектура на челото благоприятстват образуването на по-хомогенна гориво-въздушна смес с ускорено изгаряне. С намаляване на работната температура, EGR системата контролира детонациите. Освен това обемът на рециркулираните инертни газове намалява загубите от триене при ниски и средни натоварвания, което подобрява ефективността. И накрая, внедряването на нова газоразпределителна система на входящия колектор – VVT-iE**, позволява преминаване от цъкъл на Ото към цикъл на Аткинсън и обратно за части от секундата. Управлявана компютърно, промяната на режимите на работа на входящия вал забавя затварянето на входящия клапан след достигане на ДМТ (долна мъртва точка), намалявайки продължителността на цикъла на компресиране и съответно допълнително намаляване на загубите от триене (цикъл на Аткинсън) или обратно – преминаване към цикъла на Ото при необходимост от по-добра динамика при високо натоварване. Промяната на режимите на работа на изходящия вал се управлява хидравлично.

 

Инженерите насочиха своето внимание и върху намаляване на разхода на гориво и вредни емисии при поддържане на магистрална скорост. Поради тази причина, за първи път в Toyota, новият двигател разполага с водно охлаждане на изпускателния колектор. С ограничаване на температурата на газовете се избягва необходимостта от допълнително обогатяване на сместа при движение с висока скорост, което намялва значително разхода и вредните емисии.

 

Както всички нови двигатели в семейството на ESTEC, новият 1.5-литров агрегат разполага с всички технологии за намаляване на загубите от триене.

 

В България новия 1,5 VVT-IE на Toyota Yaris ще бъде пуснат на пазара през пролетта на 2017 г с въвеждането на новия Toyota Yaris с TSS система за активна безопасност.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин