Нов рекорд: с 576 км/ч на ток (ВИДЕО)

Производителят на електромобили от Монако Venturi (представен и във Формула Е) постигна нов рекорд на соленото езеро в Бонвил

2609
2016

Максимална скорост 576 км/ч, средна за 17,7-километровото трасе върху соленото езеро в Бонвил, щата Юта – 549 км/ч: с тези постижения на VBB-3 Venturi регистрира световен рекорд за електромобили. „Облекчението е огромно. Очаквахме този резултат от три години“, радва се шефът на Venturi Гилдо Паланка Пастор.

Всъщност машината е била способна и на повече – но дъжд през август разваля настилката и прави сцеплението по-лошо. „Ракетата“, разработена съвместно със студенти и професори към Транспортния развоен център на Университета в Охайо, могла да вдигне над 700 км/ч. Зад волана по време на постижението е Рогер Шроер.

Venturi VBB-3 е най-бързият електромобил на планетата.

Venturi VBB-3 е най-бързият електромобил на планетата.

Двата електродвигателя на машината развиват общо 2240 киловата – или около 3050 к.с. Те черпят енергия от осем пакета батерии с 2000 литиево-йонни клетки. Общото им тегло е 1,6 тона, а на цялата кола – 3,2 тона. Шасито е конструирано за максимална аеродинамика: то е дълго 12 м и широко 1 – и така постига cW-коефициент 0,13. В проекта по развитие на машината участие е взела и ZF.

Venturi е участвала и във Формула 1: през 1992 г. компанията е държала 65% от отбора Larousse. Тогава болидът е бил направен в Англия, а 3,5-литровият му двигател е идвал от Lamborghini. Бертран Гашо, който със своя престой в затвора отваря вратата на Михаел Шумахер към Формула 1, печели единствената точка за Venturi – по време на GP на Монако.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин