Новини » Нов живот за класическо Mini благодарение на електрическо задвижване

Нов живот за класическо Mini благодарение на електрическо задвижване

0806
2022

Upcycling от най-висок порядък: легендарната класика се трансформира в ново проектиран и модернизиран електрически автомобил за шофиране без емисии. Сър Пол Смит, отдавна познат на феновете на емблематичната британска марка, която е в бизнеса от над 60 години, е творческият ум зад това сътрудничество. Представянето на този устойчив проект на Salone Del Mobile 2022 в Милано предоставя подходяща сцена за сър Пол Смит и Оливър Хейлмър, ръководител на MINI Design, за обсъждане на устойчиви подходи към автомобилния дизайн.

Едва миналото лято Пол Смит представи MINI STRIP на автомобилното изложение IAA в Мюнхен: радикално изчистен, устойчив концептуален автомобил. Моделът MINI Recharged на Пол Смит сега преразглежда тази идея, за да проучи възможностите на устойчивия дизайн. „Три неща описват идеално този автомобил: качество, устойчивост и функционалност“, обяснява дизайнерът.

„Този ​​автомобил е и израз на почит към миналото“, добавя Смит. С този уникат, Пол Смит преразглежда още по-стар проект, който го свързва с MINI повече от 20 години: през 1998 г. той създава MINI Paul Smith Edition, ограничен до 1800 превозни средства. Прототипът на това уникално издание е боядисан в ярко синьо въз основа на мостра, взета от една от любимите ризи на Пол Смит. Новият уникален модел запазва този безпогрешен, запомнящ се нюанс на цвета, докато лаймово зелената кутия на батерията напомня цветова палитра от 90-те години. Въпреки редизайна обаче, оригиналният дух на автомобила остава.

Проектът се основава на зачитане на наследството и вечния дизайн – по-специално емблематичната работа на сър Алек Исигонис, създател на първото Mini. „Когато се преместите в апартамента на старата си леля, от уважение не променяте всичко, но правите някакво модернизиране“, обяснява Смит. Сър Алек Исигонис разработва класическото Mini в отговор на петролната криза от 1959 г. Минимален разход на гориво, максимално използване на пространството – това е идеята, която убеждава милиони хора в продължение на много десетилетия да инвестират в Mini и е отчасти отговорна за успеха на MINI и днес.

Радикално редуцирана и устойчива концепция на MINI Strip продължава в интериора на новопроектирания автомобил. Чрез умишлено пропускане на елементи, каросерия с непокрит под, която доминира в интериора, с рустикални подови постелки, изработени от рециклирана гума отгоре. В допълнение към иновативните, пестящи ресурси материали, дизайнът на Пол Смит оставя цели инструменти на други места: магнит до волана е поставка за смартфон, който освен скоростомера заменя почти всички стари бутони и функции на арматурното табло. Воланът в ексклузивния модел може да бъде напълно свален, за да се улесни влизането и излизането от автомобила – едновременно иновативно решение, и намигване, символизиращо остроумието, запазена марка на Пол Смит.

„Направихме автомобил от 90-те години, напълно актуален  днес“, допълва дизайнерът. „Идеите никога не са проблем, можете да ги намерите навсякъде. Предизвикателството е тяхното прилагане. Тук се получи. Една мечта се сбъдна“, казва той. Инженерите от „Recharged Heritage Limited“ също са отговорни за превръщането на тази мечта в реалност. Новият партньор на MINI превръща класическото Mini в превозно средство без емисии, като инсталира 72-киловатов електродвигател. MINI вече предлага серийно произведено удоволствие от шофиране без емисии с изцяло електрическото MINI Cooper SE (комбинирана консумация на енергия: 17,6 – 15,2 кВч/ 100 км според WLTP тетови цикъл; комбинирани емисии на CO2: 0 г/км) и MINI Cooper SE Countryman (комбиниран разход на гориво: 2,1 – 1,7 л/100 км според WLTP, 2,1 – 1,9 л/100 км според NEDC; комбиниран разход на електричество: 15,5 – 14,8 кВтч/100 км според WLTP, 14,8 – 14,1 кВтч 100 км според NEDC, комбинирани емисии на CO2: 47 – 39 г/км според WLTP, 48 – 44 г/км според NEDC) с хибридно задвижване и е на път да осигури изцяло електрическо бъдеще.

За целите на излагането на уникалния дизайн на Salone del Mobile 2022 в Милано, шоурумът на Paul Smith ще бъде преобразен в ярките цветове на MINI Recharged от Paul Smith. В Salone del Mobile посетителите ще имат възможността сами да видят новоразработения модел, както и миналогодишното MINI STRIP.

Повече подробности за проекта MINI Recharged и новия партньор „Recharged Heritage Limited“ ще бъдат разкрити скоро.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин

ƒ