Нов електрически Mercedes ще изминава 1000 км с едно зареждане


2
авг.
2021

Още през 2025 около 50 процента от продадените нови Mercedes-и трябва да бъдат на ток – изцяло електрически и Plug-in хибриди. Това ще наложи сериозни инвестиции – от Щутгарт обявиха, че за периода 2022-2030 г. те щели да бъдат в размер на 40 милиарда евро.

До четири години Меrcedes иска да въведе три нови платформи изцяло на ток като техническа база за автомобилите си – и една-единствена, предназначена и за компактни ДВГ. „Електрическата мобилност набира темпо – преди всичко в луксозния сегмент, където Mercedes-Benz се чувства на мястото си“, казва шефът на Daimler Ола Калениус. „Повратната точка е съвсем близо и ние ще бъдем готови, когато в края на десетилетието пазарите се преориентират изцяло към електромобили.“ Една от новите електрически платформи ще бъде проектирана специално за Performance-бранда AMG.

А черешката на тортата е най-новото „бебче“ на шефа по разработките Маркус Шефер, наречено Vision EQXX. Зад това наименование се екрие електрическо купе с реален пробег над 1000 км.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин