Нов дизел и 4х4 за дългото MINI

1605
2016

Mini Cooper SD Clubman All4 Automatiс – дълго име за сравнително малък автомобил, не мислите ли? MINI обаче отдавна не е мини: с дължината си от 4,25 м моделът с шест врати по-скоро играе в лигата на компактните.

С Cooper се означават по-спортните версии, с S – най-мощните мотори, а D в случая характеризира дизела. Clubman се казва комбито в семейството на MINI. Неговата специалност е огромният багажник – зад двете врати отзад се разкрива товарен отсек с обем 1250 л. И накрая стигаме до добавката All4 – за четирите задвижващи колела. Посредством ламелен съединител въртящ момент се изпраща към задните колела – и така дори и при рязко потегляне машината разполага с добро сцепление.

Типично МINI дори и с двойното задвижване

Ето защо 2-литровият 4-цилиндров агрегат със 190 к.с. е на мястото си. Агрегатът разполага с добра тяга и не звучи прекалено „дизелово”, като ускорява каросерията особено добре след 1500 об/мин. Максималната скорост е 222 км/ч – впечатляващо. Няма спор, че двойното задвижване е успешно разработено. Clubman е типично MINI дори и с 4х4-задижване. Спринтовете от светофарите гарантират добро настроение, както и острото като бръснач кормилно управление.

Разходът нараства

Разбира се, предаването на мощност към 4-те колела на All4 не е съвсем без странични ефекти. Увеличеното с около 90 кг тегло вдига консумацията на гориво. По норма например развиващият 190 „коня” SD харчи с 0,7 л повече от аналогичната модификация с предно задвижване, а надценката спрямо нея е около 4000 лв. При това с дизел Clubman може да бъде поръчан само с автоматична скоростна кутия – което вдига цената с още около 3000 лв. Затова към и без това дългото име може би няма да е зле да поставим и добавката Expensive (б.пр.”скъп”)…

 

 

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин