/ Ново ниво на безопасност при товарачите

Ново ниво на безопасност при товарачите

В сравнение с темпото на развитие в ИТ-индустрията, производителите на автомобили по традиция са по-бавни при внедряването на усъвършенствани системи за безопасност в новите модели. През последните години обаче секторът на тежките и лекотоварните автомобили изненадва с пълна промяна в стратегията си за развитие. Водещите компании в бранша се съсредоточават върху технологиите и данните, за да разработват иновации за повишаване и управление на сигурността при шофиране. Това за тях е не е просто мисия, а стремеж да бъдат първи в пускането на нови технологии за безопасност и избягване на катастрофи.

Разработките включват системи за предотвратяване на сблъсъци, подпомогнато шофиране, подобрения за сигурността на управление, повишена стабилност при натоварен автомобил и т.н. Всичко това значително може да намали катастрофите, тежестта на нараняванията на хора, уврежданията на товарите, както и ще предотврати ненужните смъртни случаи.

България държи първенството в Европа по брой загинали при пътно-транспортни произшествия – 702-ма души са загубили живота си само през 2016 г. Умората на водача е фактор за приблизително една от седем смъртоносни катастрофи. Според изследванията, повече от 90% от всички произшествия са причинени, поне отчасти, от някаква грешка на водача. Ето защо световните производители на автомобили и особено тези за професионален превоз на пътници и товари, работят непрекъснато и целенасочено за подобряване на системите за сигурност в превозните средства.

Новото поколение технологии за безопасност при тежките, лекотоварните и автобусните превози ще бъде представено на международното изложение TRUCK EXPO 2017, което ще се проведе от  1-ви до 3-ти юни на летище Лесново. SCANIA ще покаже система за аварийно спиране, активен круизен контрол, система за следене на осовата линия, Freewheeling, както и съкратен спирачен път под 40 м, при движение с 80 км/ч и с 40 тона товар. MAN също предлага асистент за аварийно спиране, асистент за поддържане на лентата за движение и система от сигнализации. Peugeot е подобрила стабилността на натоварен автомобил с нова концепция за тампоните на амортисьорите. Автоматичната смяна на къси/дълги светлини вече не е привилегия само на леките коли – ще видите екстрата и в лекотоварния сегмент. И това са само част от нововъведенията на световните марки и производители, събрани на изложението

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин