Новото V60: финото шведско комби


21
май
2018

Дизайнът на V60 не крие големи изненади – той е просто комбинация от V90 и ХС60, които вече са на пазара. Автомобилът следва актуалния дизайнерски език на марката – с изпъкнали калници и по-скосена каросерия. В сравнение с „баткото” V90, V60 изглежда по-мускулест и по-спортен.

В интериора човек се чувства като в скъсено V90. 9,2-инчовият тъчскрийн ни е познат с логиката на управление от XC60, XC90 и серията 90. От него се управляват и автоматичният климатик и отоплението на седалките. Липсващите 18 см спрямо V90 се усещат най-вече отзад – но само при пасажери с ръст над 1,85 метра, които чувстват лек дискомфорт за главите. Иначе мястото е напълно достатъчно.

2-литровият дизел стартира малко грубо, но бързо „утихва” и става достоен за стегната и тиха каросерия. С две турбини и 190 конски сили голямото комби ускорява за 7,9 сек до 100 км/ч, а максималната скорост е 220 км/ч. V60 стимулира водача си да шофира спокойно – защото така и така не обича високите обороти. За сметка на това агрегатът е подобаващо екологичен: при всички дизели на Volvo отработените газове биват пречиствани с помощта на Adblue-система и отговарят на строгата норма за вредни емисии Euro6d Temp. И макар че за повечето купувачи и по-слабият D3 със 150 к.с. би бил напълно достатъчен, по-мощният D4 гарантира една идея по-добра динамика. На нея пасва по-скоро стегнатото окачване, което дори и при режим Comfort на адаптивните амортисьори трополи при преминаване през легнали полицаи – а това не е изненада с оглед на 19-цоловите джанти на тестовия автомобил. За съжаление кормилното управление не е достатъчно директно и не създава добра обратна връзка. Така усещате спортния дух на пружините и „хапче валериан” при досега с волана – ето защо Volvo не се представя като особено решителен играч.

Новото V60 споделя SPA платформата (Scalable Product Architecture), позната от новото ХС60 и серията 90 на Volvo, чиито модификации са основната движеща сила за рекордните продажби на компанията през последните няколко години. V60 на основата на SPA задава нов стандарт в класа на средноразмерните премиум комби автомобили, с луксозен интериор, свързаност, модерни системи за безопасност и технологии за подпомагане на водача.

Съгласно стратегията на Volvo за електрификация на всеки нов модел от 2019 г., новото V60 ще се предлага с две опции за задвижване чрез Plug-in Hybrid технология – новият бензинов двигател T6 Twin Engine AWD с 340 к.с. системна мощност и T8 Twin Engine AWD с 390 к.с. комбинирана мощност. Клиентите, които предпочитат стандартен бензинов двигател, могат да избират между агрегатите Т5 и Т6, а тези, които искат дизел – между D3 и D4.

Новото V60 засилва лидерските позиции на Volvo Cars в сферата на автомобилната безопасност, с богат набор от стандартни системи, включително авангардни функции в помощ на водача, познати от ХС60 и серията 90, които го превръщат в един от най-сигурните автомобили на пътя. Системата за безопасност City Safety с автоматично прилагане на спирачките е единствената на автомобилния пазар, която засича пешеходци, велосипедисти и големи животни и активира автоматично спиране, за да избегне сблъсъка или да го смекчи, ако е неизбежен.

Системата Pilot Assist, която подпомага завиването, ускорението и спирането при скорост до 130 км/ч и по пътища с добра маркировка, сега е допълнително усъвършенствана с функция, подобряваща поведението в завоите. Новото V60 включва и други функции за подпомагане на водача като система против напускане на пътното платно Run-off Road Mitigation и система за предпазване от сблъсък с автомобил в насрещното движение – Oncoming Lane Mitigation. Опционалната система за предупреждение на водача с автоматично прилагане на спирачките Cross Traffic Alert допълнително повишава сигурността на хората както в автомобила, така и извън него.

Инфотейнмънт системата на Volvo Cars – Sensus, е напълно съвместима с Apple CarPlay, Android Auto и 4G, осигурявайки свързаност на водача през цялото време. Контролът се осъществява посредством интуитивен дисплей с тъчскрийн, който съчетава функциите на автомобила, навигацията, услугите за свързаност и приложенията за забавление.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >