Новото TT RS: 5 цилиндъра и 400 „коня“

2504
2016

„Картата“ на запалване 1-2-4-5-3 е запазена. Новото TT RS ще продължи да използва 5-цилиндров агрегат с неповторим звук. В действителност обаче моторът е комплексно преработен. Новият 2,5-литров двигател развива 400 к.с. – с 60 повече от предшественика си (с 40 отгоре в сравнение с TT RS plus).

От Audi са намалили вътрешното триене, направили са основните лагери с 6 мм по-тесни и са олекотили коляновия вал. Така на финала задвижващият агрегат е станал с 26 кг по-лек, отколкото в предишния модел. Максималният въртящ момент от 480 Нм е наличен в диапазона от 1700 до 5850 об/мин. TT RS Coupe трябва да ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,7 сек, а кабриото – за 3,9. Максималната скорост е ограничена на 250 км/ч (опционално – 280 км/ч).

Във всеки от стоповете има четири тънки осветителни тела. Мигачите, светлините за заден ход и светлините за мъгла са интегрирани.

Във всеки от стоповете има четири тънки осветителни тела. Мигачите, светлините за заден ход и светлините за мъгла са интегрирани.

Launch Control в TT RS

За бързото ускорение до 100 км/ч роля играе не само моторът, но и скоростната кутия с два съединителя, както и двойното задвижване. Ниските предавки на трансмисията S-tronic са с много къси предавателни числа – а за перфектния старт се грижи Launch Control. За TT RS системата quattro е с нова настройка и в комбинация с прогресивното кормилно управление трябва да направи пътното поведение още по-пъргаво. За още повече удоволствие от шофирането се грижи режим Sport на ESC, при който са възможни дори и контролирани дрифтове. С натискането на бутона системата за стабилност може да бъде и изключена напълно. В сравнение с обикновеното ТТ окачването е с 10 мм по-ниско, срещу доплащане клиентът може да получи и RS-окачване с електронен контрол на амортисьорите.

Подобрен звук

От Audi са усъвършенствали още повече невероятния саунд на 5-цилиндровия мотор. Нечетният брой цилиндри и при новото TT RS осигурява високи звукови честоти. Благодарение на клапи в ауспуха топмодификацията на ТТ ще радва слуха. Опционално хората от Инголщат предлагат и спортна ауспухова система RS, която ще бъде разпознавана по черните накрайници.

Текстилният покрив на TT RS Roadster тежи 39 килограма и при скорост до 50 км/ч се затваря или отваря за 10 сек.

Текстилният покрив на TT RS Roadster тежи 39 килограма и при скорост до 50 км/ч се затваря или отваря за 10 сек.

OLED-стопове само срещу доплащане

За да спира купето TT RS с тегло 1440 кг (при роудстъра – 1530 кг), серийно дисковете са вентилирани и надупчени. Пред дисковете с диаметър 370/310 мм (предна/задна ос) са поставени серийно 19-цолови джанти с пет спици. Опционално има и 20-цолови. Който често посещава пистите, ще поръча керамичните спирачки. Истинска иновация са опционалните матрични OLED задни светлини, каквито за първи път се поставят на модел в масово производствo (BMW M4 GTS e лимитирано до 700 бройки). Предимствата на новата техника са контрастната светлина, липсата на сенки и безстепенното регулиране. Серийно TT RS ще има LED-стопове.

От есента на 2016 г. TT RS ще бъде при дилърите

Визуално ТТ се различава с много неща от TT RS: въздухозаборниците са по-големи, калниците са леко раздути, поставено е неподвижно антикрило. За топмодификацията на „спортиста“ Audi предлага девет цвята. Който иска повече, трябва да се обърне към отдела Individual. В интериора правят впечатление виртуалният кокпит, както и много надписи RS. Какво точно във вътрешността е променено, ще разкрием след първия ни досег с колата. След премиерата в Пекин ще минат няколко месеца, докато през есента на 2016-а моделът стигне до дилърите. Все още няма данни за цените, но ние очакваме те да стартират от около 120 000 лева.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин