Новото Subaru Crosstrek стъпи на българския пазар, цените стартират от 72.700 лева

2102
2024

Crosstrek вече се предлага в дилърската мрежа на Subaru в България. Новият модел поема наследството на SUBARU XV, за да напише една нова глава. Създаден през 2011 г. с идеята за създаването на многофункционален и привлекателен от гледна точка на естетиката и техническите показатели автомобил, SUBARU XV бързо се превърна в бестселъра на японската марка в Европа.

Единадесет години след лансирането си в Европа и 2 200 000 продадени автомобила по света, от които 127 000 в Европа, идва новото поколение на модела, което променя името си на Crosstrek, запазвайки отличителната комбинация от Symmetrical All-Wheel Drive (S-AWD) (Симетрично задвижване на всички колела) с e-BOXER (хибридната задвижваща система e-BOXER). С подобрени показатели за безопасност, забавление и надеждност. Новото име е комбинация от думите “crossover” („кросоувър“), класът към който принадлежи автомобилът, и “trekking” („трекинг“), което веднага идентифицира характера и духа на новия модел. Това име олицетворява идеята за свободата да се движиш навсякъде, както в градска среда, така и извън пътя.

e-BOXER
e-BOXER има 2,0-литров хоризонтално разположен четирицилиндров двигател с директно впръскване, комбиниран с електрически мотор в специално модифицираната трансмисия Lineartronic. Хибридната задвижваща система спомага за реализирането на още по-нисък център на тежестта и по-добре балансирано разпределение на теглото. Оптимизираният баланс на въртящия момент между предните и задните колела на системата за постоянно задвижване на всички колела предлага по-високи технически характеристики за комфортно и адаптивно шофиране. Системата e-BOXER регулира съотношението на разпределение на мощността между двигателя с вътрешно горене и електрическия мотор, за да съответства на условията на шофиране, като превключва между три режима на шофиране: Engine driving (Задвижване с двигателя), EV driving (Електрическо задвижване) и Motor Assist driving (Задвижване с подпомагащ електрически мотор).

Symmetrical All-Wheel Drive (Симетрично задвижване на всички колела)
Symmetrical All-Wheel Drive (Симетричното задвижване на всички колела) е отличителна характеристика на японския производител вече повече от половин век. Системата за постоянно задвижване на всички колела осигурява безопасност и проходимост при всякакви метеорологични условия, а системата Active Torque Vectoring (Активно векторно управление на въртящия момент) предлага подобрено маневреност и представяне в завои.

Subaru Global Platform (Глобална платформа на Subaru)
Подобренията при Subaru Global Platform включва усъвършенствано динамично представяне на шасито и каросерията. Подобрената стабилност при шофиране е постигната чрез увеличаване на устойчивостта на усукване с 10%, увеличавайки здравината на каросерията и опорите и подобрявайки чувствителността на системата за управлението без забавяне на реакцията. Добавени са подсилващи елементи и стоманени листове с висока якост, за да се подобри безопасността в случай на сблъсък, а рамката на вътрешните панели на капака е оптимизирана, което подобрява защитата на пешеходците.

Дизайн, простор и комфорт при шофиране
Външният дизайн на новия Crosstrek отразява неговата здрава и сурова природа. Във външния вид на модела са приложени по-остри и по-динамични линии, които продължават да следват философията на Subaru DYNAMIC x SOLID. Облицовката на предната решетка е разширена. Задните комбинирани светлини му придават по-стабилен вид. Повдигнатият преден капак и изпъкналите калници отстрани на автомобила подчертават неговата остра форма.

Интериорът на новия Crosstrek е проектиран така, че да съчетава изискан естетически вкус с
максимална функционалност и комфорт за водача и пътниците. Солидността на екстериора е
отразена и в дизайна на купето, но съчетана с качеството на по-висок клас. Освен че осигурява на водача оптимална позиция за шофиране, просторният интериор е оптимизиран благодарение на разширеното пространство за раменете, по-голямото разстояние между центровете на
седалките и увеличавайки пространство за главата и краката за по-голям комфорт.

Новият Crosstrek предлага до 1 314 литра пространство в багажника. С лесно за достъп пространство на задните седалки, разделените в отношение 60:40 накланящи се задни облегалки позволяват пространството на багажника да бъде свободно разширено. Освен това ниската височина и широкият отвор улесняват още повече товаренето и разтоварването на багаж.

Седалките са разработени с нов подход в сътрудничество с медицински експерти, като са изследвани по-задълбочено нови фактори, оказващи влияние върху комфорта при шофиране, зрителната и физическата умора по време на дълги пътувания. Този нов подход води до разработването на седалки, които значително намаляват клатенето на главата, както и до мерки, които значително намаляват звуковото налягане в купето и позволяват постигането на високи стандарти за качество на шофиране, тишина и комфорт.

Информационно-развлекателната система на новия Crosstrek е с лесен за използване интерфейс, който разполага с 11,6-инчов централен информационен дисплей с пълен HD сензорен панел. Освен сензорните бутони, продължават да се предоставят и класическите физически бутони за операции, които водачите трябва да извършват, без да отклоняват погледа си за безопасно шофиране.

Информационно-развлекателната система вече разполага със заключване с PIN код, предназначен
да предотврати изтичане на лична информация. Тя също така уведомява потребителя, когато превозното средство напусне предварително зададена зона, което е полезно за сигнализиране, ако автомобилът не се управлява по предназначение или ако е бил откраднат.

Crosstrek идва с минимален пътен просвет от 220 мм, заедно с подобрени ъгли на заход и отход, което го прави подходящ за широк спектър от офроуд дейности и маршрути. Освен това има възможност за теглене на прикачен товар с тегло до 1 270 кг.

Новият модел разполага с най-новата версия на технологията EyeSight, системата на Subaru за
подпомагане на водача със стерео камера. Има значително по-широк обхват на разпознаване (обхватъте почти удвоен). Инсталирана е допълнителна монокулярна камера, за да се подобри още повече ефективността на безопасността. Освен това в предната част е инсталирана радарна система. Новата система разпознава двуколесни превозни средства и пешеходци отляво и отдясно на автомобила. Сега, използвайки електрически усилвател на спирачките с подобрено усилване, е подобрена отзивчивостта на спирачките преди сблъсък и е намален работния шум.

Благодарение на тези нови технологии са въведени 5 нови функции: Front Pre-Collision Braking / Система за спиране преди сблъсък с препятствие отпред), Autonomous Emergency Steering / Автономно завиване в извънредна ситуация, Traffic Sign Recognition / Разпознаване на пътни знаци, Intelligent Speed Limiter / Интелигентен ограничител на скоростта, Manual Speed Limiter / Ръчен ограничител на скоростта, Emergency Lane Keep Assist / Асистент за спазване на лентата в извънредна ситуация, а 4 функции са подобрени: Pre-Collision Braking / Система за спиране преди сблъсък, Lane Departure Prevention / Предотвратяване на напускане на лентата, Lane Centering Function / Контрол за центриране в пътната лента, Adaptive Cruise Control / Адаптивен круиз контрол. Системата EyeSight е стандартно оборудване за всички модификации.

Новият Crosstrek се предлага с три нива на оборудване STYLE, STYLE XTRA и PREMIUM в 9 различни
цвята (включително три нови, ексклузивни само за този модел: Sun Blaze Pearl, Oasis Blue, Offshore Blue Metallic). Ориентировъчните цени започват от 72.700 лева за ниво STYLE до 81.100 лева за ниво PREMIUM (плюс 990 лева за боя перла или металик)Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин