AUTO BILD България / Новото Rio спира автоматично при опасност от удар на пешеходец

Новото Rio спира автоматично при опасност от удар на пешеходец


16
сеп.
2016

Новата Kia Rio ще осъществи международната си премиера в Париж, но ние успяхме да се докоснем ексклузивно до него. Моделът е световният бестселър на корейския автомобилен производител с повече от 473 000 реализирани продажби в световен мащаб за 2015 г., което представлява 16% от годишните продажби на марката. Следващото Rio ще се произвежда в завода на KIA в Южна Корея и ще се дистрибутира в търговската мрежа от първото тримесечие на 2017 г.

В предната си част новото Rio представя последната версия на характерната за KIA радиаторна решетка тип „тигров нос“ с блестящо гланцово покритие. Фаровете са с нов дизайн, по-изваяна форма, но и по-скосени на вид и снабдени с нов тип U-образни LED-светлини. Предните фарове за мъгла са интегрирани по-високо в предната броня за разлика от позицията им при третото поколение на модела, като осигуряват по-добра осветеност и придават по-внушителен цялостен вид на автомобила.

По отношение на профила четвърто поколение Rio се отличава с удължен преден капак и преден надвес, с 10 мм по-дълго междуосие (достигащо 2580 мм), по-тясна отвесна C-колона и по-скосен заден надвес. Като цяло новият модел е с 15 мм по-дълъг от своя предшественик (до 4065 мм) и с 5 мм по-нисък (до 1450 мм). Прави, ясно очертани контури оформят вратите на автомобила, като му придават по-издължен вид и още по-уверено излъчване. Задната част на новото Rio се характеризира с вертикална позиция на задното стъкло, по-къс надвес и LED-стопове в нова форма.

Подобно на екстериoра, правите линии, които рамкират таблото, задават характера на салона. Таблото е ориентирано към водача, решение, което придава на автомобила по-спортен дизайн и премиум излъчване. В центъра му е разположена новата информационно-развлекателна система с 5-инчов сензорен екран с висока резолюция. Вместимостта на багажното отделение от 325 л е една от най-добрите в сегмента. Благодарение на междуосието, по-дълго с 10 мм, както и увеличената с 15 мм, дължина на автомобила, новото Rio разполага с обширен салон и по-обемен багажник. Пространството за краката нараства на 1120 мм отпред и 770 мм отзад, като моделът осигурява и повече пространство за раменете на пътниците. Въпреки че новото Rio е с 5 мм по-ниско от предходния модел, от Kia обещават, че то ще е сред най-добрите в В-сегмента, що се отнася до пространството над главата за пътниците отпред и отзад (съответно 1021 мм и 966 мм).

Подобренията на пространствените параметри на салона са постигнати чрез редица промени в окомплектоването на Rio. Те включват препрофилирани лайсни на вратите, избор на нови материали за подпокривното пространство, променена форма на таблото, както и по-съществени изменения по купето на модела – като например по-дългото междуосие. Нещо повече, изтънените с 87 мм C-колони и сменената позиция на страничните огледала (издигнати към основата на A-колоната) спомагат за минимизиране на мъртвите зони и подобряване на панорамната видимост.

Четвърто поколение Rio предлага повече интериoрно пространство от своя предшественик. В основата на централната конзола е позициониран контейнер за мобилни устройства и други дребни аксесоари, а конзолата над главата включва зона за съхранение на слънчеви очила. Новото Rio разполага с поставки за бутилки на всяка врата (за 1,5 л отпред и за 0,5 л в задната част на колата) и две поставки за чаши в предната част на автомобила. За удобство на пътниците във вратите са обособено места за съхранение на дребни предмети като смартфон или монети. Изборът на клиентите ще бъде между Android Autо или Apple CarPlay, а изходи за USB ще има както отпред, така и отзад – революционна стъпка за В-сегмента.

Нарасналият интерес на потребителите към по-малки турбодвигатели мотивира Kia да окомплектова Rio с най-новите 3-цилиндрови 1-литрови T-GDI с директно впръскване. Лекият и компактен нов двигател дебютира в подобрената версия на Ceed през 2015 г. Клиентите на Rio с 1,0 л T-GDI ще могат да избират между мощност от 100 или 120 к.с. Двигателят със 100 к.с. достига максимална мощност при 172 Нм въртящ момент – от 1500 до 4000 оборота в минута. По-мощният двигател със 120 к.с. предоставя същия въртящ момент при 6000 оборота в минута. След последните тестове, двата двигателя се очаква да достигнат нива на емисии на въглероден диоксид под 100 г/км (NEDC, комбинирани). Системата Idle Stop & Go (ISG) ще доведе до допълнително минимизиране на емисиите. Освен 1,0 л T-GDI KIA Rio ще се предлага и с 1,25- (84 к.с., 122 Нм) и 1,4-литрови (100 к.с., 132 Нм) атмосферни бензинови мотори. Rio ще се предлага и с 1,4-литров дизел със 70 или 90 к.с., отделящ под 90 г СО2 на км. Скоростните кутии ще бъдат 5- и 6-степенни ръчни.

С амбиция да получи 5-звезден рейтинг от Euro NCAP за безопасност при удар, най-вече благодарение на опционалната ADAS технология, новото Rio ще бъде първият автомобил в B-сегмента с функция за автономно аварийно спиране (AEB) с разпознаване на пешеходци. Системата AEB използва радар за далечни разстояния с цел засичане на опасност от сблъсък с друго превозно средство или инцидент с пешеходци и спомага за своевременното спиране на автомобила. AEB се съчетава с предупредителна система за напускане на лентата за движение (LDWS).

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин