Новото Q4 на Alfa се зарежда от контакта

1711
2022

Новият Alfa Romeo Tonale Plug-in Hybrid Q4 заема върховата позиция в гамата на модела, с който легендарната италианска марка започна своята метаморфоза към електрификация и отвори нова глава в славната си история. С автономен електрически пробег над 80 км в градски условия и общ пробег 600 км, намалени емисии CO2 до 26 г/км и мощност от 280 к.с. новият Tonale Plug-in Hybrid Q4 съчетава максималната ефективност с автентичния спортен дух и неповторимия италиански дизайн, присъщи за марката от нейното създаване през 1910 г.

С въвеждането на новия модел гамата на Tonale е напълно завършена и предлага на клиентите богат избор от динамични и икономични задвижващи системи с автоматични трансмисии – 1,5 MHEV в две нива на мощност 130 к.с. и 160 к.с., 1,6 дизел 130 к.с. и 1,3 Plug-in Hybrid Q4 280 к.с.

Tonale Plug-in Hybrid Q4 отговаря на всички изисквания на клиентите, които днес повече от всякога търсят високи технологии, комфорт и безопасност в спортен автомобил в допълнение към високата мощност. Моделът разкрива новата концепция на Alfa Romeo за спортно шофиране. Той е идеален както за самостоятелни пътувания, така и за семейно ползване и излети с приятели, тъй като гарантира максимална безопасност и надеждност в градско и извънградско шофиране в комбинация с първокласно вътрешно пространство, върхов комфорт, тишина и ниски нива на разхода на гориво и отделяните емисии CO2.

Пътното поведение и динамиката на Tonale Plug-in Hybrid Q4 са най-добрите в този клас,
а вградените технологии и функции за свързаност го превръщат в найвисокотехнологичния автомобил на Alfa Romeo досега. Качествената изработка, премиум материалите и вниманието към детайла са съчетани с безкомпромисна динамика с цел преоткриване на спортното шофиране през 21.век. Историческото лого на Alfa Romeo е интерпретирано по нов начин, за да акцентира върху процеса на електрификация на марката – върху затъмнения прозорец на лявата задна врата се откроява „електрическа змия“ във вид на кабел с щепсел за включване в контакт.

Tonale Plug-in Hybrid Q4 е крайъгълен камък по пътя на Alfa Romeo „от нула до нула“, който ще я трансформира от марка с 0% електрификация в началото на 2022 г. до марка със 100% електрифицирана гама и 0% емисии през 2027 г. С извършването на тази еволюция само за пет години Alfa Romeo се превръща в най-бързата автомобилна марка, достигнала въглеродна неутралност.

Alfa Romeo осигурява максимална ефективност и екологичност благодарение на новата задвижваща система в Tonale Plug-in Hybrid Q4 с мощност 280 к.с. Тя е най-добрата по отношение на производителност и издръжливост на батерията. Състои се от 4-цилиндров бензинов турбо двигател 1,3 MultiAir, свързан с 6-степенна автоматична трансмисия, който предава тягата си към предната ос и електрически мотор, способен да доставя 90 kW максимална пикова мощност и 250 Нм въртящ момент към задната ос.

306-волтова литиево-йонна батерия с капацитет 15,5 kWh осигурява електрически пробег над 80 км в градски цикъл на движение. Общият пробег на автомобила възлиза на 600 км, с което е един от най-ефективните SUV модели с Plug-in хибридно задвижване. Високата мощност и превъзходната динамика са комбинирани с нисък разход на гориво и ниски нива на емисиите CO2. Консумацията на гориво е намалена до 1,14 л на 100 км в цикъла на измерване WLTP, а емисиите CO2 са сведени до 26 г на км. Така общите емисии в гамата са редуцирани с 40%. Пълното зареждане на батерията отнема по-малко от 2,5 часа, когато се използва вграденото зарядно устройство от 7,4 kW.

Tonale Plug-in Hybrid Q4 е оборудван със система на задвижване на всички колела Q4. Двигателят с вътрешно горене осигурява тягата за предните колела, а електрическия мотор – за задните. Тази концепция гарантира максимално удоволствие от шофирането, стабилност и сцепление, благодарение на които моделът притежава най-добрите в своя клас пъргавина, динамика и лекота на управлението. Общата мощност от 280 к.с. поставят автомобила на върха в сегмента и по този показател, тъй като ускорява от 0 до 100 км/ч само за 6,2 секунди и достига максимална скорост от 206 км/ч в хибриден режим, а с до 135 км/ч моделът може да се движи в изцяло електрически режим. При ускорение усещането е за изключително мощен тласък благодарение на електрифицираната система за задвижване на всички колела. Електрическият мотор разгръща мигновено 100% от наличния въртящ момент, в резултат на което задната ос реагира светкавично след натискане на педала на газта.

Нови функции за повече ефективност

Чрез D.N.A. селектора за избор на режим на движение водачът разполага с всички традиционни спортни елементи на марката в един изключително екологичен автомобил. D.N.A. функционалностите са преработени с оглед на спецификациите на модела, за да
подобрят неговата ефективност и производителност. Чрез един бутон под формата на
D.N.A. селектора водачът има възможност да контролира сцеплението на колелата Q4 и
електронните функции, да координира работата на двигателя и трансмисията и да
променя чувствителността на реакциите на автомобила. Тази усъвършенствана система
за определяне на режима на движение позволява на водача да се фокусира изцяло върху
шофирането, без да се разсейва от необходимостта да извършва различни команди. Ето
какви са характеристиките на трите режима на движение:

 • Dynamic: Извлича максимума от мощността на автомобила със специфична калибровка на подаването на газта, работата на трансмисията и системите за стабилност в комбинация с по-директна реакция на волана.
 • Natural: Работата на двигателя с вътрешно горене и електрическия мотор се
  управлява автоматично и позволява икономия на гориво и енергия, без да се
  губи от динамиката и мощността.
 • Advance Efficiency: Настройките са адаптирани за максимална енергийна
  ефективност в изцяло електрически режим на шофиране. Това е идеалният
  режим на движение в градски условия, тъй като позволява навлизане в зони за
  превозни средства с нулеви емисии. Когато водачът отпусне педала на газта,
  автомобилът продължава да се движи при минимален разход на енергия, а при
  спускане по наклон се активира новата система eCoasting Descent Control, за да
  поддържа постоянна скорост от 50 км/ч (която може да се регулира с леко
  докосване на газта и спирачката)

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин