Новото Peugeot E-3008 предлага пробег до 700 км (ТЕСТ)

0602
2024

Нова платформа, нова концепция: с идването на новото поколение Peugeot 3008 е претърпяло широкообхватни промени, които се отразяват и на името му. В крак с времето „лъвчето“ вече не само се нарича E-3008, но и се превръща в E-SUV. В гамата обаче ще има и мек хибрид. Все пак компактният SUV е базиран на новата платформа на Stellantis, наречена STLA Medium. Повече за нейните предимства ще разкрием по-късно. А сега нека видим какво е усещането при качване в E-3008.

Продажбите на модела ще започнат през февруари 2024 г. Базовото E-3008 ще струва около 97.000 лева, а по-скъпата версия GT – около 106.000 лв. Освен електрическата версия ще има и на двигател с вътрешно горене – мек хибрид със 136 к.с., който ще струва минимум 79.000 лева. Посочените по-горе суми са изчислени по данни за Германия, вероятно у нас моделът ще бъде малко по-евтин.

ДИЗАЙН

Компактният SUV се харктеризира с по-плавни и по-заоблени форми, както и със скосена линия на покрива в крак с модните тенденции, ориентирани към формата а ла купе. Трите отличителни дневни светлини под стандартните LED-фарове са типични за Peugeot. „Радиаторната решетка“ е оформена така, че да създава усещането за динамика.

Peugeot E-3008 е пораснало с десет сантиметра

Увеличението на размерите се превърна в нещо типично при смяната на моделните поколения – такъв е и случаят с E-3008. Резултатът: автомобилът вече е с десет сантиметра по-дълъг (4,54 метра), по-широк с пет (1,90 м), по-висок с два (1,64 м), а по отношение на междуосието са добавени шест сантиметра (2,74 м). Съмнително близо до VW ID.5, нали?

Задната част на E-3008 е ръбеста и висока. Това се отразява добре на обема на багажника – 520 литра са повече от прилична за SUV стойност.

Новото E-3008 е с почти десет сантиметра по-дълго, а междуосието му е увеличено с цели шест сантиметра.

И стигаме до основния акцент: благодарение на новата платформа STLA Medium, E-3008 трябва да кара конкуренцията да се поти. Моделът ще разполага с две батерии: 73-киловатчасова за базовата версия с 210 к.с., както и за версията с два двигателя и 320 к.с. – и двете изпълнения трябва да имат пробег 525 километра.

Следващият вариант е Long Range E-3008 с капацитет на батерията 98 кВтч. Тя трябва да позволи изминаването на 700 километра с едно зареждане. Максималната мощност при зареждане във всички случаи е 160 кВт.

МоделPeugeot E-3008 Long Range
Двигателелектрически
Батерия98 кВтч
Макс.мощност157 кВт (213 к.с.)
Макс. въртящ момент343 Нм
Задвижванепредно, 1-степ. трансмисия
Д/Ш/В4542/1895/1641 мм
Междуосие2739 мм
Тегло2301 кг
Прикачен товар1250 кг
Обем на багажника520-1348 л
0–100 км/ч8,8 сек
Макс. скорост170 км/ч
Разход17,7 – 16,8 кВтч/100 км (WLTP)
Пробег524 км (WLTP)

Влизаме в купето. И оставаме изумени. Архитектурата на кокпита изглежда като при прототип. Отгоре на таблото ни посреща 21-инчов широкоекранен монитор. Долу вдясно са разположени т.нар. i-Toggles, познати от 408 – виртуалните бутони за бърз избор могат да бъдат конфигурирани в зависимост от индивидуалните желания на водача. По-долу има екстравагантна централна конзола с малък превключвател за режимите на шофиране и конвенционален въртящ се контролер за силата на звука. Като цяло, ще се насладите на добро усещане за пространство и качествена изработка. Оформлението се характеризира с плавни форми.

Елегантна задна част: леко наклонената линия на покрива донякъде влошава обзора отзад, спойлерът на покрива не е „fake“.

От страната на пасажера се отваря цял модул, който осигурява достъп до голямо отделение за съхранение на вещи. Воланът, който отново е малък, разполага с тъчпадове, които трябва да разпознават пръстите – т.е. имат защита срещу погрешно натискане.

ТЕСТ

AUTO BILD вече покара новото E-3008. Още от първите метри компактният SUV впечатлява с френските си гени. Разбира се, има и по-комфортни модели, но за електрически SUV, тежащ около 2,3 тона, „лъвчето“ се справя добре дори със сериозни неравности по пътя и не разклаща сериозно водача и пътниците.

Пробег до 524 километра по WLTP

Вероятно за това допринасят и седалките, които не само изглеждат много комфортни, когато ги погледнете, но и действително са изключително удобни за дълъг път. Аплодисменти! Така обещаните 524 километра по тестовия цикъл WLTP определено могат да бъдат отхвърлени без проблем – Peugeot обещава дори до 700 километра. Това е възможно благодарение на новата батерия с капацитет 98 киловатчаса – почти два пъти по-голям, отколкото при другите модели от концерна, използващи платформата EMP2.

Но за съжаление нямаме цял ден, за да изчерпим до краен предел заряда на „лъва“; в крайна сметка трябва да се върнем обратно. Затова е време за кратко презареждане. 213 к.с. и 345 нютонметра, предавани към предната ос, „теглят“ доста добре, особено в режим „Sport“. И все пак, моделът не е снаряд по отношение на ускорението – трябват му 8,8 секунди, за да достигне 100 км/ч.

Кормилното управление можеше да бъде малко по-прецизно

Разбира се, моделът не е проектиран като състезателен. В крайна сметка електрониката ограничава максималната скорост до 170 км/ч. Но това е повече от достатъчно с оглед на факта, че вероятно „лъвчето“ ще бъде шофирано предимно в градовете и в районите близо до тях. Единствено ме притеснява кормилното управление, което сякаш е дигитално. Въпреки че то изобщо не натоварва водача, то също така предоставя относително лоша обратна връзка.

Почти като прототипа: скосеният волан може да възпрепятства видимостта на таблото, а Head-up дисплей не може да бъде поръчан дори като опция.

Бих се радвал именно тя да бъде по-добра – защото сега това Peugeot е приятно за каране или в града, или по магистралата. И така, стигаме до финала на нашето кратко пътуване. Но ако трябва да бъда честен, бих се радвал да отида с E-3008 до дома си на север. Това би означавало спиране за зареждане по средата на пътя – но ако съм се прицелил в по-голям пробег при този модел, имам възможност да избера и версията на двигател с вътрешно горене.

Извод

E-3008 е за всеки, които търсят разумните характеристики на VW ID.5, но търсят по-атрактивен дизайн. „Французинът“ впечатлява с по-високо ниво на комфорт, щедро пространство и голям пробег. Единствено кормилното управление можеше да бъде малко по-комуникативно.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин