Новото Peugeot 508 – от 52 590 лева

1310
2018

Човек два-три пъти бавно обикаля автомобила и продължава да не вярва на очите си! Кроткото и делово 508 сега е гладко като акула, задницата е секси скосена, а номерата на модела дори не са разменени! Първото ни впечатление: Оле, Оле, Оле! Шапки долу и на колене!

Но да оставим футболните емоции настрана. Любопитни сме да научим какво се крие под красивата външност на спортно изваяния французин. Първият ни директен контакт в атрактивната лимузина на пътя се случва в аристократичната GT-версия със 163 к.с. и 2-литров BlueHDI агрегат (от 64 905 лв.). Двигателят – още една изненада – той не е свързан към трансмисия с два съединителя, а се управлява чрез прецизно превключваща осемстепенна автоматична скоростна кутия от Аisin.

По-къс, по-плосък, по-широк: дизайнът на 508 печели много от радикалната диета. По-ниският таван на втория ред спокойно може да се преглътне

Преди обаче да потеглим по красивите шосета на Лазурния бряг, да се наместим удобно в комфортната шофьорска седалка, за да персонализираме новия i-Cockpit. Сътрудничеството между цифровите уреди и обърнатия към водача централен дисплей би могло да се сравни с познатия виртуален кокпит на Audi. В конкретния случай обаче французите дори го надграждат. Поне по отношение на директния конкурент А4, защото, чрез интегрираната в автомобила инфрачервена камера, върху екрана на дигиталния i-Cockpit може да активирате асистент за нощно виждане, с който своевременно да разпознавате движещи се обекти като пешеходци, велосипедисти или диви животни, докато шофирате през нощта. Една наистина полезна функция. Не всичко на таблото, разбира се, е електроника. Механичните клавиши за най-често използваните функции придават симпатичен облик на средната конзола и в същото време спестяват време и нерви за ненужно ровене в безкрайни подменюта.

Забележително: LED-графика в стоповете
с ефектно светлинно шоу при отключване
на автомобила

Време за привикване изисква познатият и от другите актуални модели на Peugeot смален мини волан, който мен лично винаги ме връща към безгрижните детски години, когато шофирахме малки колички, обгърнати от гумени уплътнения в шумен лунапарк. Идеята на това кормило е да ви подсигури по-добра видимост. Ефекта ще усетите, щом седнете отново в автомобил с нормален волан, който в началото странно ще ви „стърчи“ и ще отнема част от фронталната видимост. Друго предимство на миниатюрния волан е удобното управление на 508 по пътища с много и остри завои. Оценихме го веднага, щом маршрутът напусна красивите крайморски булеварди на Монако и Ница, за да ни отведе до красивите скални масиви на Южните Алпи.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин