Новото Peugeot 208: с 3D-реалност made in BG и 8-степенен автоматик

1812
2019

Най-малкото „лъвче“ залага на 3D-перспектива – и то разработена в България! Новото Peugeot 208 използва технически акцент в кокпита под формата на триизмерно арматурно табло, разработено от инженерите на „Вистеон“ в България. Но и без да го раздаваме прекалено патриотично, уверено можем да заявим – този дигитален кокпит, сериен от ниво Allure, изглежда убийствено и определено с него ще бъдат спечелени много клиенти. Разбира се, ако сърцата им вече не са покорени от агресивния и зверски шикозен екстериорен дизайн, изграден около мотивите за лъвските нокти.

Триизмерният дигитален кокпит е сериен от ниво Allure

А ако оставим агресията настрана и погледнем към сметките, ще открием, че цените за 208 стартират от 24 577 лева. Срещу тях получавате базовата модификация Access с 1,2-литров 3-цилиндров атмосферен мотор, генериращ 75 к.с., климатик, радио с Bluetooth и електрически стъкла, както и системи за следене на лентата и за разпознаване на пътни знаци. Какво повече му трябва на човек в автомобил от малкия клас? Всъщност дори и прагматиците ще се замислят сериозно върху технологичния фойерверк, с който може да бъде оборудвано малкото Peugeot. Освен с вече споменатия Peugeot i-Cockpit® 3D с 3D дигитален инструментален панел, 208 може да получи Full LED фарове, автоматични чистачки и светлини, система за следене на мъртвата зона, камера за заден ход и др.

Както и при предшественика, и тук таблото е изнесено високо, а воланът – ниско. В интерес на истината, тази комбинация осигурява добър контрол над автомобила, който доставя истинско удоволствие при шофиране по пътища с много завои. Естествено, за целта е по-добре да не залагате на базовия агрегат – единствения без турбо. 1,2-литровата бензинова машина с принудително пълнене може да бъде поръчана във версии със 100 (от 29 600 лв.) и 130 к.с. (от 38 573 лв.) и дори с 8-степенен автоматик с хидротрансформатор (3600 лв.). Тогава ще имате възможността да превключвате и с планки от волана – без да вдигате ръце от него. Имате възможност да поръчате и 1,5-литров дизел с AdBlue-система и 102 к.с. (от 29 462 лв.). За малко да забравим и най-важното: 208 може да бъде зареждано и с електричество – но тогава цените стартират от 63 908 лева.

Бензиновият двигател със 100 к.с. се изявява добре и в новото Peugeot 208. След осезаема турбодупка той реагира доста мощно от 2000 оборота. При това 3-цилиндровият мотор не работи толкова спокойно, колкото 4-цилиндров, но все пак не звучи нервно и претоварено. Пътното поведение се възползва от по-голямата широчина и намалената височина. А 208 може да вози подчертано комфортно – единствено управлението можеше да е една идея по-директно при висока скорост. Все пак отделните режими на движение реагират значително по-бързо в сравнение с тези на по-големите модели 508 и 3008, като правят 208 по-пъргав или по-комфортен след натискане на бутон.

Вторият 208 определено е по-добър – това важи в пълна степен за Peugeot 208 II. По-дълъг, по-широк и по-нисък в сравнение с досега, автомобилът вози по-комфортно, притежава по-добра управляемост, а новите двигатели са по-икономични. А за чиста съвест има и електрически вариант на модела.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин