Новото Mitsubishi ASX ще бъде на базата на Renault


27
ян.
2022

Като част от тази стратегия, Mitsubishi Motors ще засили присъствието си в Европа с два нови модела, сред които новият ASX, базиран на бестселърите на Renault. Според информация на чешкия портал Auto.cz, който се позовава на директно запитване към PR-отдела на „трите рубина“, японците ще пуснат новото издание на хитовия кросоувър в рамките на около година и половина. За някои пазари като например чешкия АSX в актуалното си издание вече не се предлага, но за други – като например този в Австралия, моделът ще бъде оставен в гамата до идването на новия. Много е вероятно следващият ASX да бъде Renault Captur с леки промени – но към момента това са само спекулации.

Renault, Nissan и Mitsubishi са пионери на EV пазара, като вече са инвестирани повече от 10 млрд. евро в областта на електрификацията. На основните пазари (Европа, Япония, САЩ, Китай) 15 завода на Алианса вече произвеждат части, двигатели, батерии за 10 модела електромобили, като досега са продадени повече от 1 млн. автомобили и са изминати 30 млрд. е-километри.

Въз основа на този уникален опит, Алиансът се ускорява с общо 23 млрд. евро допълнителни инвестиции в електрификация през следващите пет години, което води до 35 нови електрически модела до 2030 г.

90% от тези модели ще бъдат базирани на общи EV платформи, покривайки повечето пазари във всички ключови региони:

  • CMF-AEV, най-достъпната платформа в световен план, използвана за новата Dacia Spring.
  • KEI-EV (мини автомобил) семейство платформи за ултра-компактни електомобили.
  • LCV-EV семейство платформи за професионални клиенти, използвано за Renault Kangoo и Nissan Town Star.
  • CMF-EV, глобалната, гъвкава, EV платформа. Тя ще бъде по пътищата след няколко седмици като основа за кросоувъра Nissan Ariya и Renault Megane E-Tech Electric. Платформата CMF-EV със своите технологични иновации и потенциала, предлаган от нейната модулност, е еталонна платформа за ново поколение електрически автомобили за партньорите на Алианса. Платформата е създадена, за да интегрира и оптимизира всички елементи, специфични за 100% електрическо задвижване, като разполага с нов, високопроизводителен двигател и ултра-тънка батерия. До 2030 г. повече от 15 модела ще бъдат базирани на платформата CMF-EV, като на тази платформа ще се произвеждат до 1,5 милиона автомобила годишно.
  • CMF-BEV, най-конкурентната компактна електрическа платформа в световен план, която ще бъде лансирана през 2024 г. Тя осигурява до 400 км пробег и притежава изключителни аеродинамични характеристики, което помага за намаляване на разходите с 33% и консумацията на енергия с повече от 10% в сравнение с Renault ZOE. Тя ще бъде база за 250 000 автомобила годишно под марките Renault, Alpine и Nissan. Сред моделите са Renault R5 и новият компактен електромобил, заменящ Nissan Micra. Този нов модел се планира да се произвежда в Renault ElectriCity: електрическият индустриален център в Северна Франция.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин