/ Новото MINI Countryman: напълно електрическо и Made in Germany

Новото MINI Countryman: напълно електрическо и Made in Germany

Като стилен всестранен талант и просторен спътник във всекидневието MINI Countryman продължава продуктовата офанзива на чисто електрическите модели на марката MINI.

С пет врати и гъвкав интериор най-големият модел на новото семейство модели на MINI води марката към една нова ера на мобилност с нулеви локални емисии. С опционалното си двойно задвижване мощният авантюрист осигурява сигурна и неограничена радост от шофирането и извън пътищата с твърди настилки.

Още първото поколение на MINI Countryman веднага се превръща в голям успех за MINI и от 2010 г. разширява моделното семейство с компактен SUV с двойно задвижване, пет врати и – за пръв път при модел на MINI – дължина над 4 метра. Вместимостта на багажника на гъвкавия авантюрист от първо поколение може да се разширява от 370 до 1 170 литра благодарение на регулируемата и сгъваема задна седалка.  

От 2017 г. второто поколение на MINI Cooper SE Countryman за пръв път предлагаше Plug-in хибриден модел с допълнителен електромотор с мощност 65 кВт/ 88 к.с. на задната ос.

Новото поколение на най-големия модел на MINI се движи напълно електрически и с нулеви локални емисии. MINI Countryman E развива 140 кВт/191 к.с., MINI Countryman SE ALL4 е първият електрически автомобил на марката с двойно задвижване. Двете високо интегрирани задвижвания на предната и задната ос развиват мощност до 230 кВт/313 к.с. при временен Boost. Капацитетът на батерията е 64,7 кВтч. С прогнозния си пробег от до около 450 километра MINI Countryman се чувства уверено както в центровете на градовете, така и при по-дълги пътувания. С напълно електрическото MINI Countryman MINI увеличава дела на електрифицираните си модели. Още днес всяко пето MINI се движи електрически.

С увеличената си с 13 сантиметра до 4 429 мм дължина просторният авантюрист предлага още повече място и комфорт за пътниците. Височината е увеличена с близо 6 сантиметра до 1 613 мм и осигурява още повече пространство за главите.

Новото MINI Countryman съчетава електрическата мобилност с нулеви локални емисии с максимална екологична устойчивост и при производството. Това включва премахването на всички декоративни елементи по екстериора и интериора, както и производството на алуминиеви джанти от до 70 % вторичен алуминий. В комбинация с използването на зелено електричество в производството, емисиите на CO2 могат да бъдат намалени значително в сравнение с конвенционалните производствени процеси.

Повърхностите на арматурното табло, волана, тапицерията и пода, както и стелките са изработени от рециклиран полиестер от PET бутилки и остатъци от килими. Тази висококачествена, пъстра и удобна алтернатива на традиционните материали намалява емисиите на CO2 по веригата на стойността с до 85 % и подчертава фокуса върху минимален екологичен отпечатък за следващото поколение модели на MINI.

Дългосрочната, устойчива стратегия за генериране и потребление на енергия на „зеления завод“ на BMW Group в Лайпциг включва четири вятърни турбини с височина 190 метра на територията на завода. Това означава, че годишно могат да бъдат генерирани над 20 ГВч електроенергия от вятърна енергия.

В собственото хранилище на завода повторно се използват до 700 високоволтови батерии от BMW i3. Системата може временно да съхранява на територията на завода електроенергията, например от вятърните турбини, и по този начин да оптимизира местното управление на енергията или да допринася за стабилизиране на електропреносната мрежа.

До 2024 г. BMW Group ще разшири капацитета за производство на електрически компоненти на тази локация с осем производствени линии и ще инвестира над 800 милиона евро. Фокусът е поставен върху декарбонизацията на производството чрез замяна на изкопаемите горива с водород в една от най-модерните и устойчиви производствени мощности за автомобили в света.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин