Новото MINI Cooper Cabrio срещу Mazda MX-5

Откриваме кабриолетния сезон! MINI и Mazda са абсолютно готови за слънчевите дни

1805
2016

КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ. Зимата, която на много места така и не дойде, бавно си отива. Не искаме повече студ, киша и мъгла. И вече се радваме на светлината, въздуха и слънцето. Това е най-подходящият момент да сменим закритите автомобили с открити. И ви предлагаме две чаровни идеи. Симпатични кабриолети с текстилни гюруци на достъпни цени, но с много голяма радост от шофирането: Mazda MX-5 и новото MINI Cabrio.

ТОВА СА ТЕ

Cabrio застава на старта сега, две години след MINI 3 врати, на цени от 46 900 лева. С 3,82 метра то е с около 10 сантиметра по-дълго от преди, с 1,73 метра е с 4,4 сантиметра по-широко. Това означава: на борда е по-широко, отпред все така има две удобни места, а отзад – две мънички седалчици. При отворен покрив вместимостта на багажника е 160 литра (125 преди) и 215 литра при затворен покрив. Изобщо новото MINI е изненадващо практично, облегалката на задната седалка се сгъва на части, функцията Easy Load позволява повдигане на рамката на гюрука при затворен покрив – това осигурява по-голям товарен отвор за багаж. Хитро.

Mazda изпреварва: MX-5 е по-лек с 273 килограма – съответно и динамичните характеристики са по-добри

Mazda изпреварва: MX-5 е по-лек с 273 килограма – съответно и динамичните характеристики са по-добри

Тези неща изобщо не интересуват Mazda, MX-5 има други силни страни. Обърнете внимание: това е един безкомпромисен двуместен роудстър с изтеглен силно назад, предно разположен двигател и задно задвижване, екстремно лек – тежи само един тон. И всичко това на подчертано ниски цени от 39 980 лева.

КАКВО МОГАТ

Както и преди, конструкцията на гюрука на MX-5 е ненадмината, при никой друг кабриолет не можете да отворите покрива толкова бързо. Просто освобождавате дръжката на рамката горе и с плавно движение отхвърляте гюрука назад – и готово. Това става толкова бързо, че почти не можем да измерим времето, но да речем за 3 секунди. Водачът и спътникът му седят на тесни седалки само на една длан разстояние от асфалта (при MINI 9 сантиметра по-високо), заклещени между средния тунел и вратата и почти върху задната ос. Наистина тесният кокпит често се сравнява с втален костюм – но на нас повече ни прилича на неопренов костюм за гмуркане.

И двата гюрука са текстилни. MINI разполага с функция шибедах отпред

И двата гюрука са текстилни. MINI разполага с функция шибедах отпред

Както всички актуални модели на Mazda и MX-5 е с фин дизайн, с ясно и редуцирано оформление. И прави впечатление на стабилен, устойчив на метеорологичните условия автомобил – което е важно за един кабриолет. А да, има дори и багажник с вместимост 130 литра, достатъчно за уикенд за двама. MX-5 се задвижва от 1,5-литров бензинов двигател с директно впръскване и необичайно висока степен на сгъстяване от 13:1. Резултатът: 131 к.с. при 7000 об./мин. И още нещо важно: без турбокомпресор. Което днес е нещо необичайно. Затова четирицилиндровият двигател с цялата си същност напомня на доброто старо време, нуждае се от обороти, развърта се решително до 7500 об./мин и ръмжи и реве така, че доставя истинско удоволствие. Определено не е тих – при 130 км/ч измерихме 80 децибела – с MX-5 дългите пътувания по магистралата няма да са приятни.

1,5-литровият мотор ускорява тежащия само един тон роудстър жизнено – можете да си спестите по-мощния двулитров вариант със 160 к.с. Защото и така радостта от шофирането е голяма: леката Mazda се движи пъргаво и жизнено и се чувства най-добре по междуградските пътища с много завои. Комбинацията между ниското тегло, балансираното разпределение на тежестта между осите (52:48), стегнатите настройки и пъргавия двигател е най-добра точно тук. Изключително прецизното превключване на предавките се извършва с леко движение на китката и ви очаква такова изживяване при шофиране, каквото рядко можете да срещнете в наши дни: чисто и неподправено. Най-новото поколение на MINI вече се движи по-различно, дори и като кабриолет. В сравнение с предшественика си то прави впечатление на значително по-зряло, по-комфортно и по-висококачествено.

Същото важи и за гюрука. Той винаги се отваря изцяло електрически, натискате бутона на рамката на предното стъкло – и всичко започва. След 18 секунди „качулката“ се е прибрала компактно в задната част. Всичко това функционира до скорост 30 км/ч, но не и повече – ние проверихме. Има и функция шибедах, при която до 40 сантиметра се отваря само предната част. Какво прави впечатление: двигателите и механиката почти не вдигат шум. Хубава функция е и Always Open Timer, индикатор със забавни анимации, който показва колко дълго сте пътували с отворен покрив. Естествено, качването и мястото са несравнимо по-комфортни, отколкото при Mazda, отпред дори и пътници с висок ръст седят удобно. А и усещането за простор е забележително. Отзад има две аварийни възможности за седене – и то за къси отсечки. Дизайнът с големия колкото тиган кръгъл уред по средата, странните уреди и множеството превключватели все още изглежда разпилян – но по един мил начин, без тежки последствия за функционалността.

И Cooper се задвижва от фино произведение на двигателостроенето: 1,5-литровият трицилиндров двигател със 136 к.с. (с турбокомпресор, двоен Vanos и Valvetronic) реагира будно на командите с педала на газта, развърта се спонтанно и след кратка пауза за размисъл, за разлика от Mazda, осигурява голяма тяга още при ниски обороти. Той звучи леко грубовато и дрезгаво, работи много по-изискано от мотора на MX-5 и като цяло е значително по-тих. При 130 км/ч измерихме 75 дБ (A) – а това е голяма разлика. Тестовият автомобил не беше оборудван с различните режими на шофиране (опционалните Driving Modes) и адаптивни амортисьори (опция) – добър избор, защото наистина можете да си спестите тези пари. И без тези екстри MINI се управлява изключително пъргаво, благодарение на директното си кормилно управление завива непосредствено, взема завоите с удоволствие и лекота. Няма спор, това все така е пъргава машина за шофиране в духа на класическото MINI. Но междувременно вече вози и забележително балансирано, много по-спокойно от MX-5, окачването е стегнато, но приятно. Но този Gokart все пак тежи 273 килограма повече от роудстъра MX-5 и затова вторият е доста по-пъргав.

КОЛКО СТРУВАТ

След толкова страст и добро настроение обикновено очакваме солидна сметка, но тук не е така: MINI Cabrio с трицилиндров двигател и 136 к.с. струва от 46 900 лв. – около 6000 лева повече от MINI 3 врати. Mazda предлага MX-5 със 131 к.с. само за 39 980 лева. Не трябва да се притеснявате особено за неща като загубата на стойност, единствено при MX-5 ни правят впечатление късите сервизни интервали: роудстърът трябва да посещава сервиза веднъж годишно или на всеки 20 000 километра. Въпреки това: на фона на тези цени лятото вече трябва да идва. Най-сетне!

Mazda MX-5

 

Mini Cooper Cabrio

 

 

ИЗВОД

Радостта от шофирането не е въпрос на пари, това за пореден път ни демонстрират MINI и Mazda. MINI комбинира удоволствието с повече място, по-висок комфорт и пригодност за всекидневието.  Mazda се движи по-безкомпромисно, по-пуристки. Но и двата автомобила са изключително чаровни.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин