/ Новото Grand Cherokee – само със зареждане от контакта (ВИДЕО)

Новото Grand Cherokee – само със зареждане от контакта (ВИДЕО)

Изцяло новият модел Jeep Grand Cherokee дебютира официално в Европа. Grand Cherokee ще се предлага само във версия Plug-in Hybrid. Технологията 4xe (PHEV), осигурява до 51 км електрически пробег в градски условия и комбиниран пробег до 700 км. Това е най-способният 4×4 и най-екологичен модел Grand Cherokee досега, който дава допълнителен знак за ангажимента на Jeep към постигане на свобода с нулеви емисии. Ускорението от 0 до 100 км/ч за 6,3 секунди показва, че няма никакви компромис по отношение на динамиката.

Изцяло новият Jeep Grand Cherokee 4xe съчетава усъвършенстван 2,0-литров четирицилиндров двигател с турбокомпресор, два високоволтови електрически мотора, 8-степенна автоматична скоростна кутия TorqueFlite и доказани 4×4 системи. Системната му мощността възлиза на 380 к.с., а максималният въртящ момент е 637 Нм. 400-волтовият акумулаторен пакет се състои от 96-клетъчна литиево-йонна батерия и осигурява до 48 км изцяло електрически комбиниран пробег, който се увеличава до 51 км в градски условия, а общият пробег достига до 700 км.

Вече не са необходими никакви компромиси благодарение на предлаганите от марката решения за зареждане и използването на свързани услуги като My Echarge. С партньора Free2Move организирането на зареждането става детска игра – независимо дали на обществена станция или на вашата домашна станция тип уолбокс. Тези дейности са още по-лесни за управление, а единственото необходимо е да изтеглите мобилното приложение на Jeep.

Хибридната задвижваща система може да бъде адаптирана така, че да отговаря на всяко пътуване – от всекидневния маршрут до работното място в чисто електрически режим до дълги дистанции извън града без никакво безпокойство от пробега. Водачите могат да се наслаждават и на природата извън пътя в почти пълна тишина в електрически режим на движение. Общо режимите на движение са четири – Hybrid (по подразбиране), Electric (изцяло на ток), eSave (за запазване заряда на батерията за по-късно) и режим на регенеративно спиране.

Новият модел Jeep Grand Cherokee 4xe предлага ненадминати възможности извън пътя заедно с балансирана динамика на асфалта. Легендарната офроуд проходимост се дължи на две 4×4 системи – Quadra-Trac II и Quadra-Drive II със заден електронно управляем диференциал с повишено вътрешно триене (тип eLSD). И двете системи са оборудвани с активна раздатъчна кутия за подобряване на сцеплението чрез пренасочване на въртящия момент към колелото с най-добро сцепление.

Ексклузивното въздушно окачване Jeep® Quadra-Lift, сега с електронен адаптивен контрол, осигурява водещи в класа просвет и възможности за преодоляване на водни препятствия. Системата автоматично се настройва към променящите се пътни условия за по-добър комфорт, стабилност и контрол. Тя осигурява пътен просвет до 27,5 см и възможност за преминаване през вода с дълбочина до 61 см.

Водещата в класа система за контрол на сцеплението Selec-Terrain позволява на водачите да избират настройките на автомобила на пътя или извън него за оптимално 4×4 представяне. Тази функция електронно координира разпределението на въртящия момент 4×4, спирачките и пътното поведение, системите за кормилно управление и окачване, реакцията на педала на газта, превключването на предавките от трансмисията, работата на трансферната кутия и системите за контрол на сцеплението, контрол на стабилността, антиблокиращата спирачна система и волана.

Системата Selec-Terrain предлага пет режима за различни терени (автоматичен, спортен, за камъни, сняг, кал/пясък), като гарантира най-добрите настройки за всеки стил на шофиране и всяка ситуация.

Новост за Jeep® Grand Cherokee 4xe е изключването на предния мост от задвижващата система. Когато пътните условия не изискват задвижване на всички колела, изключването на предния мост автоматично поставя Grand Cherokee в режим на задвижване на задните колела, което намалява съпротивлението и води до по-добра ефективност. Задвижването на четирите колела автоматично се включва отново, когато пътните условия го налагат.

Елегантно изваяният екстериор на новия модел Jeep Grand Cherokee му придава модерна визия с премиум излъчване. Екстериорният дизайн се характеризира с по-широка и по-висока решетка с емблематичните седем отвора, нова броня, изцяло ново LED светлинно оформление и стилен черен покрив. Аеродинамиката и ефективността са подобрени благодарение на снижената линия на покрива. Без да се жертва товарното пространство и функционалността, в кабината влиза повече светлина и се увеличава видимостта, тъй като страничната линия на остъклението е свалена надолу и така остъклената площ става по-голяма.

Изцяло новият просторен интериор предлага ръчно изработени елементи, водещо в класа пространство за краката на задните седалки и повишена видимост. С такива луксозни характеристики и технологии Grand Cherokee доставя премиум комфорт, за който допринася и свързаната услуга My Navigation. Чрез нея можете да се възползвате от допълнителна асистенция при пътуване като имате карта, която се актуализира автоматично през интернет, за да избягвате задръстените пътища и да не губите време. Днес това е толкова важно и модерно, колкото и да разполагате с инструмент за екологично шофиране, който позволява да се анализира поведението на водача и да му предложи промяна в стила на шофиране.

Освен това новото пето поколение Jeep® Grand Cherokee 4xe притежава най-високотехнологичните функции в своята история като например най-модерната инфо-развлекателна система Uconnect 5, 10,1-инчово напълно конфигурируемо дигитално табло, нов 10-инчов цветен Head-up дисплей и други. Ексклузивен за сегмента интерактивен 10,25-инчов екран за пътника отпред предлага помощ на навигатора с навигация, наблюдение от камера и визуално забавление. Grand Cherokee разполага дори с ново дигитално огледало за обратно виждане.

Новият пакет услуги Uconnect™ позволява многобройни функции на автомобила да се управляват дистанционно. Благодарение на Uconnect™ Services е възможно например да попитате Amazon Alexa за местоположението на автомобила, да потърсите точка на интерес и да изпратите адреса директно до колата – всичко това от комфортната обстановка на вашия дом. Освен това докато шофирате можете да говорите с Alexa Voice Service, да питате за времето, да управлявате домашните уреди, да пускате музика и др. (изисква се съвместимо устройство за интелигентен дом, продава се отделно).

Разполагате с нови функции на дистанционен контрол на автомобила, включително Jeep® Off Road Pages в мобилно приложение, Eco Score за наблюдение на стила на шофиране и др.

Нова модерна аудио система McIntosh е стандартна за най-високите версии и разполага с 19 специално проектирани високоговорителя (включително 10-инчов/25,4 см субуфер), 950 вата мощност и 17-канален усилвател. В момента марката Jeep® е единственият автомобилен производител в света, който предлага аудио система McIntosh.

По отношение на безопасността най-модерният Jeep® Grand Cherokee 4xe разполага с над 110 усъвършенствани функции за безопасност и сигурност, включително иновативни приложения на технологии, които прецизират връзката между водача, автомобила и пътя.

В допълнение към стандартното оборудване за безопасност се предлагат многобройни функции:

• Нова камера за нощно виждане с разпознаване на пешеходци и животни.

• Нов асистент за сблъсък на кръстовища.

• Асистент за успоредно и перпендикулярно паркиране и нова система за разпознаване на пътни знаци.

• Нова система за 360-градусов изглед с камери с измиващи устройства на предната и задната камера.

• Нов активен асистент за автономно шофиране от второ ниво.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин