Новото BMW X5 идва през 2018 г.


16
окт.
2017

Следващото X5 ще бъде базирано както и всички останали X-модели над X1 и X2 на модулната платформа на Серия 3/5/7. Затова е логично, че Mercedes преследва подобна стратегия. И двете решения предлагат ясни предимства като по-голяма ефективност, по-нисък център на тежестта и повече свобода по отношение на оформлението на каросерията. Все пак тук става дума не само за масовия модел, а и за вариантите със скосена линия на покрива X6 и GLE Coupé. Новата платформа ще използват също и BMW X7, както и наследникът на GLS – заедно с деривата Maybach.

100-процентното електрифициране не е тема за двата модела. Въпреки че в SUV-овете има достатъчно място за комплект батерии, предлагането се ограничава само до мек хибрид и Plug-in хибрид. В BMW остават верни на себе и се отказват от комбинацията между 6-цилиндров двигател с вътрешно горене и електромотор. Защо? Тъй като по-големият двигател отделя повече вредни емисии, по-малко престижният 4-цилиндров агрегат е по-смислен. Комбинацията от 2-литров двигател със 184 к.с. и електромашина със 70 кВт дава системна мощност от 280 к.с. при първоначален електрически пробег от 50 километра.

Отличната динамика е характерната черта на BMW. Именно от нея ще се възползват в бъдеще клиентите на новото X5. Средствата за целта са 22-цолови джанти, електрическо балансиране на страничното накланяне, интегрално активно управление x-Steer и интегрираната спирачна система, която е с по-компактни размери и по-добри реакции. Новата концепция за управление на кокпита, концентрирана върху тъчскрийна, свързва уредите, Head-up дисплея и големия монитор в интуитивна и интерактивна единица.

Малко повече мощност и максимален въртящ момент очакваме от дизеловите и бензиновите агрегати. Макар и 4-цилиндровите мотори вече да имат дял от 80 процента при BMW, редовите 6-цилиндрови и V8 двигателите остават част от гамата. Новият X5 M50d ще разполага благодарение на четири турбини с 400 к.с., а наследникът на X5M дори ще има 600. Ще се предлага и разполагащ с 360 к.с. дериват M-Performance.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин