Новото BMW X3 – като излято

1906
2024

По-модерно, по-изразително, по-спортно: бестселърът стартира в нова ера

По-спортно, по-изразително и по-гъвкаво от всякога, новото BMW X3 се позиционира като всестранен талант за всекидневието, свободното време и пътуванията в ключовия сегмент на марката. Новият дизайнерски език осигурява на Sports Activity Vehicle (SAV) в премиум сегмента на средния клас в неговото четвърто поколение значително повишено присъствие и динамична елегантност на екстериора. Премиум атмосферата в прогресивно проектирания интериор се характеризира с висококачествени материали, всеобхватно разширено серийно оборудване, както и напредничава дигитализация и новия BMW iDrive с QuickSelect, базиран на BMW Operating System 9. Радостта от шофирането, безопасността и комфортът при дълги пътувания на новото BMW X3 се повишават и от изключително прецизните цялостни настройки на автомобила, както и големия избор от системи за частично автоматизирано шофиране и паркиране.

С широката си гама от модели новото BMW X3 се издига до значително по-високо ниво по отношение на ефективността и динамиката на управлението. Освен високо ефективните бензинови и дизелови двигатели гамата от задвижвания включва и Plug-in хибридна система от най-ново поколение, която при новото BMW X3 30e xDrive (среден разход на електроенергия: 24,0 – 22,3 кВтч/100 км и 1,1 – 0,9 л/100 км; CО2 емисии (комбинирани): 26 – 21 г/км според WLTP; разход на гориво при разредена батерия: 7,9 – 7,2 л/100 км според WLTP; CО2 клас: при разредена батерия G – F; комбиниран B) осигурява чисто електрически пробег от 81 до 90 километра според WLTP. Новият M Performance модел BMW X3 M50 xDrive (среден разход на гориво: 8,3 – 7,7 л/ 100 км; CОемисии (комбинирани): 189 – 175 г/км според WLTP; CОклас G – F) впечатлява с повишената до 293 кВт/398 к.с. мощност и ненадминатите в сегмента динамични характеристики.

Модерното излъчване и разширената продуктова субстанция на новия модел предлагат идеалните предпоставки за продължение на успешната история на BMW X3, започнала преди 20 години. Основателят на автомобилния сегмент SAV в премиум средния клас оттогава допринесе значително за постоянно нарастващата популярност на моделите BMW X и стана най-продавания модел на марката през 2023 г. Новото BMW Х3 ще се произвежда в заводите на BMW Group в Спартанбърг (САЩ) и Рослин (Южна Африка). Неговото въвеждане на пазара ще започне в Европа и САЩ през четвъртото тримесечие на 2024 г., като множество други пазари ще последват от януари 2025 г.

Новият дизайнерски език ярко разкрива характерните пропорции  

Нов дизайнерски език за екстериора придава на четвъртото поколение на BMW X3 почти монолитен цялостен външен вид с пропорциите, характерни за BMW X модел. Разточително оформените повърхности и няколко прецизно дефинирани линии осигуряват ясна, редуцирана до най-важното визия. В сравнение с предишния модел, новото BMW X3 е нараснало на дължина с 34 мм до 4 755 мм и на широчина с 29 мм до 1 920 мм. В комбинация с височината на автомобила, намалена с 25 мм до 1 660 мм и разширената следа се създава особено мощен и спортен външен вид.

Върху изправената предна част на новото BMW X3 голямата бъбрековидна решетка на BMW излъчва уверено присъствие. В решетката свеж акцент поставя нова структура от вертикални и диагонални пластини. Опционалното контурно осветление BMW Iconic Glow обгръща от всички страни и двата бъбрековидни елемента. Както дневните светлини, така и габаритните светлини и мигачите на LED фаровете вече се генерират от L-образни, припокриващи се светлинни източници. Опционално се предлагат Адаптивни LED фарове с незаслепяващи Matrix дълги светлини без заслепяване, градски светлини и светлини за завиване, както и сини дизайнерски елементи, както и светлини M Shadow Line.

Спортният силует на новото BMW X3 се подчертава от изразените странични прагове и достигащата до задната част линия на покрива. Благодарение на широко изпъкналите арки на задните калници задната част изглежда особено широка. Дългият спойлер на покрива и свързаните с него странични аеродинамични елементи обгръщат изравненото с повърхността задно стъкло. С изключение на BMW X3 M50 xDrive всички варианти на модела се оборудват с интегрирани невидимо в задната броня ауспухови накрайници. За модерната визия на задните светлини допринася и новата интерпретация на характерната Т-образна графика и матираната напречна лайстна с интегрирани мигачи. За каросерията на новото BMW X3 се предлагат едно лаково покритие неметалик и осем цвята металик, сред тях и новият вариант Dune Grey – сив металик. Освен това за произвежданите в завода на BMW Group в Спартанбърг варианти на модела се предлагат и лакови покрития BMW Individual, включително два матови Frozen варианта, както и над 15 специални лакови покрития BMW Individual.

Серийното оборудване на новото BMW X3 включва алуминиеви джанти с размери 18 инча (BMW X3 30e xDrive: 19 инча). Като опция се предлагат и алуминиеви джанти с размери 20 и 21 инча. Особено динамично излъчване осигурява опционалният М спортен пакет, включващ и М алуминиеви джанти с размери 19 инча, както и специфични дизайнерски елементи за оптимизиране на обтичането и аеродинамичния баланс. M спортният пакет Pro допълва тези елементи с контурно осветление Iconic Glow и М спортна спирачна система с червени спирачни апарати.

Спортна премиум атмосфера и разточително предлагане на място

В интериора на новото BMW X3 стабилната функционалност на SAV среща разточителното предлагане на място и премиум атмосферата с индивидуален стил. Модерната интерпретация на типичната за марката ориентация към водача се определя и от BMW Curved Display, BMW Interaction Bar, воланите със скосен в долната част обръч и оформения по нов начин селектор на трансмисията. Сред другите специфични за модела особености са цветните светлинни елементи на средната конзола, както и на тапицериите на вратите. В предната част на предните врати тези нови дизайнерски елементи включват функционални бутони, регулатори на вентилацията, дюзи на вентилацията и типичните за BMW X моделите стабилни дръжки за отваряне на вратите. Индивидуалната атмосфера е комбинирана с разточително предлагане на място и модерна гъвкавост. Вместимостта на багажника може да се увеличава от 570 до 1 700 литра (BMW X3 30e xDrive: 460 – 1 600 литра). Като опция се предлага подвижен теглич с електрическо задвижване. В зависимост от варианта на модела максимално допустимото тегло на ремаркето е до 2 500 кг.

Новото BMW X3 серийно се оборудва с новоконструирани спортни седалки с електрическо регулиране и подгряване в изпълнение Econeer с повърхности и тапицерии от вторични материали. Като опция се предлагат оборудванията Veganza и кожената тапицерия BMW Individual Merino. За пръв път при модел на BMW опционалното арматурно табло Luxury е изработено от рециклиран полиестер с висококачествена плетена структура.

Plug-in хибрид със значително увеличен електрически пробег

Задвижващата система на Plug-in хибридния модел BMW X3 30e xDrive комбинира Двулитров четирицилиндров бензинов двигател с електромотор, интегриран в осемстепенната трансмисия  Steptronic. Общата системна мощност на задвижването е до 220 кВт/299 к.с.

Благодарение на технологията BMW eDrive от най-ново поколение и адаптивната рекуперация новото BMW X3 30e xDrive постига значително увеличен в сравнение с предишния модел електрически пробег от 81 до 90 километра според WLTP. Неговият Combined Charging Unit серийно позволява зареждане с променлив ток с мощност 11 кВт. Освен това Plug-in хибридният модел е съвместим с интелигентно зареждане с опцията Connected Home Charging.

BMW X3 M50 xDrive с ненадминати Performance характеристики

Върховият модел на моделното семейство BMW X3 M50 xDrive се задвижва от най-мощният редови шестцилиндров двигател, монтиран някога в M Performance автомобил. Трилитровият M TwinPower Turbo двигател е комбиниран с 48-волтова технология Mild Hybrid. Неговата максимална мощност от 293 кВт/398 к.с. достига до пътното платно чрез осемстепенна трансмисия Steptronic Sport и интелигентно задвижване на четирите колела BMW xDrive. BMW X3 M50 xDrive ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,6 секунди.

Освен това особено мощното задвижване в комбинация със специфичното за модела окачване осигурява вълнуваща пъргавина, динамика и прецизност на поведението на пътя. Серийното оборудване включва М спортно окачване с променливо спортно кормилно управление, М спортна спирачна система, 20-инчови М алуминиеви джанти и М спортен диференциал на задната ос. Като опция се предлага Адаптивно М спортно окачване с амортисьори с електронно управление. Специфичните за М дизайнерски елементи, М бъбрековидната решетка с хоризонтални пластини и контурното осветление BMW Iconic Glow, както и четирите ауспухови накрайника на изпускателната система подчертават статуса на BMW M автомобила като най-мощният вариант на новото BMW X3.

Последователно електрифицирани бензинови и дизелови двигатели, осемстепенна трансмисия Steptronic и задвижване на четирите колела BMW xDrive серийно

И при другите варианти на модела на новото BMW X3 48-волтовата технология Mild Hybrid осигурява оптимизирана ефективност и особено спонтанно разгръщане на мощността. Двулитровият четирицилиндровият бензинов двигател на BMW X3 20 xDrive (среден разход на гориво: 7,6 – 6,9 л/ 100 км; CО2 емисии (комбинирани): 172 – 156 г/км според WLTP; CО2 клас F) развива максимална мощност от 153 кВт/208 к.с. Те осигуряват ускорение от 0 до 100 км/ч за 7,8 секунди.

Максималната мощност на двулитровият четирицилиндров дизелов двигател на новото BMW X3 20d xDrive (среден разход на гориво: 6,5 – 5,8 л/ 100 км; CО2 емисии (комбинирани): 171 – 153 г/км според WLTP; CО2 клас F – E) е 145 кВт/197 к.с. Дизеловият модел ускорява от 0 до 100 км/ч за 7,7 секунди. През лятото на 2025 година гамата от задвижвания на новото BMW X3 ще бъде разширена и с редови шестцилиндров дизелов двигател.

Всички задвижвания серийно се комбинират с осемстепенна трансмисия Steptronic с лостчета за превключване на волана. В комбинация с М спортния пакет при новото BMW X3 M50 xDrive функцията Sport Boost позволява особено динамични междинни ускорения. При всички варианти на модела серийното оборудване включва и напълно променливото разпределение на мощността чрез интелигентно задвижване на четирите колела BMW xDrive.

Повишение на пъргавината и на комфорта на возене

Динамичните характеристики на всички варианти на новото BMW X3 се отличават с ясно осезаемо увеличение на пъргавината, стабилността в завоите и комфорта при дълги пътувания в сравнение с предишния модел. Освен от каросерията с оптимизирано тегло и здравина и разширената следа на задната ос това се осигурява и от висококачествените, настроени специфично за модела компоненти на окачването и системите за контрол на окачването. Модифицираната кинематика и еластокинематика на предното окачване с двойни носачи и пружинна стойка и на петраменната конструкция отзад повишава прецизността в завоите. Увеличеният с 19% трейл на предната ос повишава стабилността по курса. ARB контролът на сцеплението и интегрираната спирачна система също са част от серийното оборудване.

За повишена динамика новото BMW  X3 M50 xDrive серийно се оборудва с опциите М спортно окачване включително Спортно кормилно управление и М спортна спирачна система. Опционалното Адаптивно окачване оптимизира както пъргавината, така и комфорта на возене на новото BMW X3.

Серийни Асистент за шофиране и Асистент за паркиране

Новото BMW X3  серийно, респективно опционално се оборудва със значително разширена гама от системи за частично автоматизирано шофиране и паркиране. Серийното оборудване освен Предупреждение за удар отпред, Предупреждение при напускане на лентата и разпознаване на пътни знаци Speed Limit Info включва и Асистент за шофиране включително Предупреждение при смяна на лентата и ръчен Speed Limit Assist. Серийният Асистент за паркиране включва и Асистент за движение на заден ход и камера за обратно виждане.

Сред акцентите в гамата от опционални системи е Асистентът за завиване и водене в лентата, както и автоматичният Speed Limit Assist и контролът по трасето при ползване на Активния контрол на скоростта с функция Stop & Go. Опционалният Асистент за паркиране Professional позволява управлението на маневри при паркиране и извън автомобила с помощта на смартфон.

Разширено серийно оборудване за повече комфорт и радост от шофирането

Освен допълнителните асистиращи системи, значително разширеното серийно оборудване в сравнение с предишния модел включва множество други функции, които спомагат за повишаване на комфорта и радостта от шофирането в новото BMW X3. Сред тях са тризоновата автоматична климатична инсталация, акустичното остъкляване, комфортният достъп, автоматичното задвижване на задния капак, електрическото сгъване на страничните огледала, алармената система, както и BMW Live Cockpit Plus с cloud-базирана навигационна система BMW Maps. Новото BMW X3 серийно се оборудва с вътрешно осветление със светлинна графика при посрещане и изпращане, поставка за безжично зареждане на съвместими смартфони, Bluetooth интерфейс, четири USB-C интерфейса и по един 12-волтов контакт на средната конзола и в багажника.

Опционалният BMW Live Cockpit Professional освен BMW Head-Up дисплей включва и функцията Augmented View на контролния дисплей. Освен това за целенасочена индивидуализация се предлагат и нови пакети оборудване. Пакетът Premium включва лумбална опора, озвучителна система Harman Kardon Surround Sound, система Travel & Comfort и Адаптивни LED фарове. При пакета Comfort оборудването се допълва със слънцезащитни щори на задните странични прозорци, активна вентилация на предните седалки и подгряване на задните седалки. Освен това като опция се предлага панорамен стъклен покрив с голяма, непрекъсната от напречни дъги прозрачна площ, подгряване на волана, слънцезащитно остъкляване отзад и стационарно отопление. При новото BMW X3 30e xDrive специални звукови ефекти се осигуряват от BMW IconicSounds Electric.

BMW Operating System 9, BMW iDrive с QuickSelect и BMW Digital Premium

За интуитивно и комфортно управление новото BMW X3 се оборудва с най-новия вариант на BMW iDrive с QuickSelect. Новият начален екран се отличава с вертикално подредени функционални символи в една равнина. Системата за бърз достъп QuickSelect позволява директно активиране на функции без преминаване в подменю. Новото BMW iDrive е последователно насочено към управление с докосване и гласови команди. То е базирано на BMW Operating System 9, с което се осигуряват и предпоставките за високо индивидуализиран избор от допълнителни дигитални услуги. Те могат да бъдат активирани както чрез BMW ConnectedDrive Upgrades, както и „over-the-air“ с непрекъснато нарастващото разнообразие от приложения на трети производители като част от опцията BMW Digital Premium.

BMW Digital Premium позволява използването на специфични за страната приложения в автомобила като част от абонамент. В допълнение към стрийминг на музика, това включва и различни опции за видео стрийминг (DTS AutoStage Video Service powered by TiVo™) на контролния дисплей. Видео приложението в новото BMW X3 предлага на клиентите разнообразие от медийни библиотеки и стрийминг услуги. Предложението In-Car-Gamings с платформата за игри AirConsole включва и класиката „Кой иска да стане богат?“ BMW Digital Premium включва и необходимия обем данни за включените дигитални услуги. Опцията също така разширява функциите на навигационната система и избора на My Modes, както и светлинните графики при посрещане и изпращане. В избрани държави BMW Digital Premium също така позволява таксите за паркиране да се плащат дигитално от автомобила.

Серийното оборудване включва Smartphone-Integration с Apple CarPlay® и Android Auto™. BMW ID и приложението My BMW App осигуряват комфортно персонализиране на потребителското изживяване в новото BMW Х3. Като опция приложението My BMW App може да се използва и за BMW Digital Key Plus с Ultra-Wideband радио технология за съвместими смартфони с операционни системи iOS или Android, както и Apple Watch. 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин