Новото BMW S 1000 RR: 2-колесният изтребител

1411
2018

Новото BMW S 1000 RR дебютира на изложението EICMA 2018. Първото поколение на супер портния мотоциклет е представено през 2009, а сега се въвежда третото изцяло ново издание на машината, с напълно нови двигател и окачване. Мощността е увеличена с 8 к.с. на 207 к.с., а масата е намалена от 208 кг на 197 (193,5 кг с M пакет). Освен увеличението на мощността, основни точки при разработката на новия S 1000 RR са да бъде с поне една секунда по-бърз на пистата и същевременно да гарантира максимален контрол. Без значение дали ще бъде каран в града, по извитите планински пътища или на пистата, новият S 1000 RR е безкомпромисен. Голяма роля за това играят асистиращите системи, като контролът на сцеплението и на вдигане на предното колело, ABS и Hill Start Control системите, както и LED светлините и големият TFT екран. Компоненти, които BMW Motorrad издига на нови висоти.

Новоразработен двигател с BMW ShiftCam технология, подобряваща разгръщането на мощността в ниски и средни обороти, както и увеличаваща максималната мощност.

В основата на сериозно подобрената динамика на новия RR стой новият четирицилиндров двигател, който е с 4 кг по-лек от преди. Променена е не само геометрията на всмукателните и изпускателните колектори, но е внедрена и  технологията BMW ShiftCam. Тя е изцяло нова за мотоциклетите на BMW и осигурява променливи ход и време на отваряне на всмукателните клапани. Ревизираните всмукателни пътища и новата изпускателна система са довели до намаляване на масата с 1,3 кг и до по-висок въртящ момент в по-широк оборотен диапазон.

Напълно ново окачване с оптимизирана геометрия, за още по-лесно и прецизно управление.

Инженерите на BMW Motorrad са положили сериозни усилия и в областта на окачването. Двигателят, който и досега изпълняваше ролята на носещ елемент, поема още по-голяма част от натоварването. Основната рама е проектирана така, че силите да се предават възможно най-директно към структурата на двигателя, по най-кратките възможни пътища. В следствие и допълнение, геометрията на каране е променена, а масата и нейното разпределение са оптимизирани. В резултат новият RR се характеризира с подобрена динамика, оптимизирано сцепление и още по-прецизно управление. Мотоциклетът може да се поръча и с опционално електронно окачване DDC. Специално разработена за RR, системата Dynamic Damping Control (DDC) е безкомпромисна по отношение на настройките и адаптивността си. Сега тя е още по-ефективна, благодарение на подобрената система от клапани и тяхното управление. BMW Motorrad предлага също и допълнителен комплект за селективно адаптиране на окачването за каране на писта.

Максимална адаптация: четири стандартни режима за каране и още три, част от допълнителните режими за каране Pro.

Стандартно новият S 1000 RR се предлага с четири режима за каране: Rain, Road, Dynamic и Race. Допълнително може да се поръча и разширението Pro, даващо възможност за избиране на още три свободно програмируеми режима (Race Pro 1-3). Чрез тях могат да бъдат активирани три различни комбинации от настройки на системи, като Dynamic Traction Control (DTC), ABS, системата следяща за повдигане на предното колело, кривата на въртящия момент, както и „моторната спирачка“. Pro режимите включват също Launch Control за перфектни стартове и Pit Lane Limiter ограничител на скоростта при влизане към питлейна. HP Shift Assistant Pro системата за светкавична смяна на скоростите без съединител е част от стандартното оборудване.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин