Новото BMW M2 среща своя прародител: ЛЕГЕНДАТА БУШУВА!

43 години след 2002 turbo BMW отново пуска на пазара малък състезателен звяр: първи впечатления от разумните 370 к.с.

2004
2016

На Laguna Seca Raceway е тихо. Часовникът ми показва седем часа, слънцето бавно се издига над планинските вериги на изток. Внезапно тишината е разкъсана от два двигателя. Под лъчите на изгряващото слънце са паркирани новото BMW M2 и неговият легендарен прародител 2002 turbo. „Напомпаният“ 6-цилиндров двигател на М2 се събужда с глухо ръмжене и моментално преминава в спокоен свободен ход. Четирицилиндровият мотор на 2002 звучи по-грубо, една идея по-неспокойно, но също толкова сонорно. 2002 turbo? Точно така, първият европейски сериен автомобил с турбосила. Който се втурна с устрем в петролната криза и с него дори се занимаваха политиците, тъй като на предния му спойлер пишеше turbo с огледален шрифт, с което да предупреждава движещите се пред него автомобили.

Кокпит в типичния за BMW стил с много кожа и всякакви луксозни екстри

Кокпит в типичния за BMW стил с много кожа и всякакви луксозни екстри

Провокативно. Толкова провокативно, че BMW се отказа от това при серийното производство. Невинният бял цвят Chamonix и нежната пътническа клетка на стария модел не успяват да прикрият напълно политическата некоректност на 2002 turbo. Това го свързва с М2, който 43 години по-късно се движи срещу разумния дух на времето с широките арки на калниците си. Дефинираните мускули са в цвят Long Beach Blue, стабилни и въпреки това компактни.

Разширените арки на калниците са изпълнени от 19-цоловите колела. Зад тях се крият спирачната система и осите на по-голямото М4. Не по-малко впечатляващо е това, което се спотайва под предния капак. Редовият шестцилиндров двигател развива 370 к.с. Задното задвижване и серийната механична 6-степенна скоростна кутия придават на модела усещане за модерност с нотка Old-School. Истинско страшилище за междуградските пътища. Точно затова с двете турбо-BMW-та се отправяме не към състезателната писта, а към планинските пътища около Laguna Seca.

Приятни детайли: черна дръжка с логото на М2

Приятни детайли: черна дръжка с логото на М2

Удобно разположение на бутоните на темпомата на волана

Удобно разположение на бутоните на темпомата на волана

Тяга! Козът на М2 се нарича въртящ момент. Независимо накъде е насочена стрелката на оборотомера, когато натиснете педала на газта на купето, то се устремява напред с мощно ръмжене. Двигателят тегли с лекота в целия оборотен диапазон и достига до границите си едва при отметката 7000. Отвън звуковата картина е мощно басова, вътре е значително по-дрезгава и в тоналността си е типична за редови „шестак“ от Мюнхен. Звуковата наслада става още по-интензивна, когато активирате спортния режим: тогава при отнемане на газта от ауспуха се чува припукване, при пълна газ от четирите ауспухови тръби реве акустичен ураган.

Минават само няколко километра по завоите, докато М2 и неговият водач се слеят в едно цяло. Скоростният лост се плъзга между шестте позиции, а педалът на газта докосва ламарината на пода по-често, отколкото бихте искали да разбират за това пътните полицаи. М2 с лекота „изписва“ завои с всякакъв радиус. Компактното купе ви облекчава при бързото шофиране и благодарение на балансираната си природа внушава доверие. Точно поради единството между човек и механика дигиталните „заигравки“ като GoPro-App (за управление на екшън камера чрез Infotainment системата) или M-Laptimer-App (за запаметяване на телеметричните данни) бързо ще ви се сторят излишни.

Компактен пакет от мощ: М2 е дълъг 4,47 метра и е с мощност 370 к.с.

Компактен пакет от мощ: М2 е дълъг 4,47 метра и е с мощност 370 к.с.

В САЩ толкова перфектни 2002 turbo струват до 200 000 лева

В САЩ толкова перфектни 2002 turbo струват до 200 000 лева

 

От зелената зона нагоре се разгръща тягата на турбомотора

От зелената зона нагоре се разгръща тягата на турбомотора

Индикаторът за конските сили и въртящия момент на централния дисплей също изглежда излишен. М2 изобщо не се нуждае от такива игрички. То е една абсолютно честна машина за шофиране с аналогов характер. Къде са корените на този характер ще усетите, когато седнете в 2002 turbo и го покарате по осеяните със завои пътища около Laguna Seca. Филигранният кокпит изглежда почти чуплив според днешните представи. Но шофирането на старото turbo изисква физически усилия. Кормилното управление е без сервоусилвател и е тежко. Въпреки това: 2002 turbo е толкова информативно, сякаш опипвате пътя с ръцете си. Аскетичният скоростен лост на 4-степенната скоростна кутия изисква силна ръка, но предавките се превключват прецизно. Естествено, 02 е по-нефилтриран от своя правнук, но му е предал своите основни добродетели: директно кормилно управление, прецизно превключване на предавките, турботяга. Но при М2 тя е коренно различна спрямо 02 turbo.

Малко бутони, но добра видимост – през 70-те години беше различно

Малко бутони, но добра видимост – през 70-те години беше различно

И притиска водача в спортната седалка малко над оборотите на празен ход. Boost-ът, при който максималният въртящ момент се повишава от 465 на 500 Нм, практически не се усеща – тъй като и без това през цялото време разполагате с повече от необходимия въртящ момент. Накратко: когато отпуснете юздите на М2, той се устремява напред като животно, но добре дресирано. Съвсем различно е турбоизживяването при Е20. Под 3000 оборота не се случва практически нищо, двулитровият турбомотор набира обороти сякаш с нежелание. Докато при 3500 об./мин от моторния отсек се чуе лекото съскане на турбокомпресора ККК, което е съпроводено от ударна вълна на въртящия момент. Не толкова брутално, колкото може би очаквате, но напълно достатъчно за около 1100 килограма. 245 Нм тласкат ветерана нагоре по планините западно от Монтерей – но горко ви, ако оборотите отново паднат под 3500;

 Капачката на резервоара е като произведение на изкуството – и естествено се заключва

Капачката на резервоара е като произведение на изкуството – и естествено се заключва

2002 turbo губи сили, докато М2 продължава да превзема завоите с ниски обороти. Още два-три последни завоя до макадамовия паркинг над състезателната писта и паркираме най-стария и най-младия турбоспортист от Мюнхен един до друг. Каква гледка само! Удивително е, че дори и след 43 години сходствата между двата модела с две врати са повече от разликите. 2002 turbo е по-грубоват, М2 е доста по-шлифован, въпреки това успява да пренесе небрежния дух на 70-те в настоящето: леко провокативен, неособено праволинеен и точно поради това е толкова секси в днешния „загладен“ автомобилен свят. Двата турбоавтомобила изстиват с припукване, насочили поглед към хълмовете. И над Laguna Seca отново се възцарява тишина.

 

 

Технически данни:

BMW M2 Купе

Редовият „шестак“ с 370 к.с. ускорява М2  за 4,5 секунди от 0 до 100 км/ч

Редовият „шестак“ с 370 к.с. ускорява М2
за 4,5 секунди от 0 до 100 км/ч

• Двигател редови 6-цилиндров, турбо

• Работен обем 2979 куб. см

• Мощност 272 кВт (370 к.с.) при 6500 об./мин

• Максимален въртящ момент 465 Нм при 1400 об./мин

• Максимална скорост 250 (опционално 270) км/ч

• 0–100 км/ч за  4,5 сек

• Задно задвижване/6-степенна скоростна кутия

• Вместимост на резервоара 52 л

• Д/Ш/В 4468/1854/1410 мм

• Багажник 390 л • Собствено тегло 1570 кг

• Разход EU-Mix 8,5 л А98Н/100 км

• Емисии CO2 199 г/км

• Цена от 117 000 лева

 

BMW 2002 turbo

• Двигател редови 4-цилиндров, турбо

• Работен обем 1990 куб. см

• Мощност 125 кВт (170 к.с.) при 5800 об./мин

• Максимален въртящ момент 245 при 4000 об./мин

• Максимална скорост 211 км/ч

• 0–100 км/ч за 6,9 сек

• Задно задвижване/4-степенна скоростна кутия

• Вместимост на резервоара 70 л

• Д/Ш/В 4220/1620/1410 мм

• Собствено тегло 1080 кг

• Разход EU-Mix 10,5 л А98Н/100 км

• Емисии CO2 249 г/км

• Цена (1974 г.) 18 720 DM

 И ако 2002 се задоволява само с малък спойлер, М2 залага на четири ауспухови тръби и дифузор

И ако 2002 се задоволява само с малък спойлер, М2 залага на четири ауспухови тръби и дифузор

Извод:

Турбосреща на най-високо ниво! BMW 2002 turbo е  една ревяща легенда, новото М2 се е отправило по най-правилния път натам. Това е една абсолютно честна машина за шофиране с аналогов характер. Колко е хубаво, че днес все още може да има такива автомобили!

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин