/ Новото BMW Серия 5 Седан: за пръв път и изцяло на ток и с изцяло веган интериор

Новото BMW Серия 5 Седан: за пръв път и изцяло на ток и с изцяло веган интериор

Уникален баланс между динамика на управлението и комфорт при дълги пътувания

При новото поколение на BMW Серия 5 Седан допълнително е оптимизиран и характерният баланс между максимален спортен дух и висок комфорт при дълги пътувания. За това допринасят най-дългото междуосие в горния сегмент на средния клас, разширената следа на предната и задната ос, почти перфектното разпределение на теглото между осите от 50:50, интелигентната олекотена конструкция, както и повишената здравина на каросерията и свързаността на окачването.

Всеобхватно модернизираното окачване, както и контролните системи са съгласувани със специфичното за модела задвижване и разпределението на теглото. То серийно включва и ARB контрол на сцеплението, интегрирана спирачна система и спортно кормилно управление с променливо предавателно число. Като опция се предлагат М спортно окачване, М спортна спирачна система и Адаптивно окачване Professional (серийно при BMW i5 M60 xDrive) с амортисьори с електронно управление, Интегрално активно кормилно управление и ново управление на страничната динамика. Опционалното М окачване Professional допълнително включва активна стабилизация при наклоняване с Aktive Roll Comfort. Серийното оборудване включва и алуминиеви джанти с размер 18 инча респективно 19 инча (BMW i5 и Plug-in хибридни модели). Като опция се предлагат до 21-инчови алуминиеви джанти и Performance гуми.

Интензивни възможности за автоматизирано шофиране: нов асистент за магистрала, уникален активен асистент за смяна на лентата  

Серийно, респективно опционално за новото BMW Серия 5 Седан се предлага значително разширен избор от системи за автоматизирано шофиране и паркиране. Иновативната технологична платформа създава предпоставките за тяхната изключителна функционалност.

Акцентът в гамата е иновативният Асистент за шофиране Professional включително асистент за завиване и водене в лентата и контрол на дистанцията с функция Stop & Go. В САЩ и Канада, както и в Германия той включва и новия асистент за шофиране на магистрали, който подпомага водача с кормилното управление при автомагистрали с отделни ленти за движение. При скорост до 130 км/ч е възможно да отместите ръцете си от волана и да ги позиционирате удобно, като в същото време водачът внимателно следи случващото се на пътя. Като световна новост при новото BMW Серия 5 системата включва и активен асистент за смяна на лентата с потвърждение с поглед. По този начин тази комфортна асистираща система се издига до ново ниво на взаимодействие между човека и автомобила. Автомобилът предлага смяна на лентата, като тя за пръв път може да бъде потвърдена с поглед към страничното огледало. Асистентът за смяна на лентата поема необходимото за това въртене на волана автоматизирано, когато ситуацията на пътя го позволява.

Новото BMW Серия 5 Седан серийно се оборудва и с Асистент за паркиране вкл. Асистент за движение на заден ход. С опционалния Асистент за паркиране Professional предварително запаметени автоматизирани маневри при паркиране с дължина до 200 метра могат да бъдат управлявани от автомобила или чрез смартфона.

Интуитивно управление и нови дигитални изживявания: BMW iDrive с „ QuickSelect “ и BMW Operating System 8.5

За характерното изживяване при шофиране и пътуване в новото BMW Серия 5 Седан допринася и модернизираната Infotainment система BMW iDrive с „QuickSelect“. Тя е базирана на BMW Operating System 8.5 и предлага оформен по нов начин начален екран с вертикално разположени функционални символи от страната на водача. Системата за бърз достъп „QuickSelect“ позволява лесен избор на функции без преминаване през подменю. По този начин в системата навлиза подобрена, ориентирана към устройствата от потребителската електроника структура на менютата.

Новото BMW iDrive е комбинирано и с BMW Curved Display и BMW Intelligent Personal Assistant. Така то е последователно насочено към управление с докосване и гласови команди. Освен това новото BMW Серия 5 Седан предлага и бутони на волана и BMW iDrive контролер на средната конзола. Допълнителното оборудване BMW Live Cockpit Professional включва BMW Head-Up дисплей, както и Augmented View на контролния дисплей или арматурното табло. Освен това опционално се предлага BMW Natural Interaction за управление на функциите с жестове.

Премиера за In  Car  Gaming в новото BMW Серия 5 Седан

Освен това BMW Operating System 8.5 предлага по-широка гама от дигитално съдържание за информация и забавление, по-бързи цикли на обновяване на функциите, подобрена информация за точките за зареждане на електрически автомобили и оптимизирани опции за достъп до много специфични онлайн услуги. Възможен е и VideoStreaming на контролния дисплей, както и използването на иновативна форма за игри в автомобила In-Car-Gaming с платформата AirConsole, която беше представена за първи път в новото BMW Серия 5 Седан. При спрял автомобил водачът и пътниците например могат да играят така наречените Casual Games, за да преодолеят времето за чакане при зареждане на високоволтовата батерия на BMW i5.

Оптимизирана свързаност до четири 5 G антени за мобилна връзка

Сред другите новости е и графиката при посрещане със светлина и личен поздрав, който опционално включва и динамичен светлинен килим. BMW Digital Key Plus вече е достъпен за съвместими смартфони с операционни системи iOS или Android, както и за Apple Watch. Със серийните две или опционалните четири 5G антени за мобилна връзка се осигурява оптималната свързаност и качество на телефонната връзка при новия бизнес седан. Personal eSIM интегрира напълно автомобила в дигиталната екосистема на клиента. В подбрани държави BMW ID позволява автоматичното заплащане за паркиране от автомобила.

За цялостно изживяване при шофиране в новото BMW Серия 5 Седан има избор от до шест My Modes. Серийното оборудване включва и оптимизирана интеграция на смартфони чрез Apple CarPlay® и Android Auto™. С функцията Remote Software Upgrades автомобилът винаги е с най-актуалната версия на софтуера. В BMW ConnectedDrive Store клиентите могат безплатно да тестват подбрани функции за един месец и след това да ги активират за определен срок.

С въвеждането на пазара на новото BMW Серия 5 Седан започва една нова ера в областта на обслужването на клиентите. С Proactive Care BMW създава една нова платформа за контакт с клиентите при нужда от най-различни видове обслужване и сервиз. Фокусът е поставен върху възможността нуждата от сервизно обслужване на автомобила да бъде разпознавана с изкуствен интелект и на клиентите проактивно да бъдат предлагат  решения, които в зависимост от спешността се реализират чрез подходящия канал.

Данните за динамиката, мощността, емисиите и пробега са предварителни.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин