Новото BMW Серия 5: Интелигентно като Серия 7, спортно като Серия 3

1901
2017

Новата Серия 5 на BMW иска да бъде най-прогресивният автомобил на нашето време – без да пренебрегва досегашните си добродетели. Изпробвахме го

СКЪПИ ФЕНОВЕ НА BMW, налага се отново да проявите смелост. Не, новата Серия 5 не скъсва радикално със старите добродетели като моделите с 3-цилиндрови мотори и Серия 2 с предно задвижване. Но пък взема от ръцете на водача си управлението на автомобила, поне когато той самият желае това. Новата Серия 5 иска да е на върха на германската, пардон, международната индустрия по отношение на автономното шофиране. Тогава даже се получава наистина добре. Натискате малък бутон вляво на волана и колегата компютър поема управлението, газта и спирачката – познато ни е. Сега новата Серия 5 може да се движи сама и на по-бързи отсечки със завои на магистралата. При това го прави с такава перфектност, че дори и на най-запаления фен на високите скорости ще му хареса. Това BMW разпознава дори ограниченията на скоростта и спира много добре.

Нашият човек Щефан Фосвинкел в новата Серия 5: модерният кокпит е доминиран от огромен монитор, вдясно от водача са характерният превключвател на автоматичната трансмисия и гениалният iDrive

Единственият недостатък: докато автомобилът управлява сам, водачът не трябва да изпраща имейли или да чете текстови съобщения на телефона си, макар че Серия 5 е в техническо състояние да се справи и при тези обстоятелства. Също както и при конкуренцията в кокпита се появява предупреждение да обхванете с ръце волана – в зависимост от ситуацията след десет секунди. От друга страна, новата Серия 5 е намалила теглото си с около 100 килограма. Това се отразява благоприятно не само на разхода на гориво, но и увеличава радостта от шофирането. Естествено за доброто поведение в завоите е важен всеки килограм. Също така за първи път всичките четири колела не само са задвижвани, но и завиващи. Гениална комбинация. Нашият 530d xDrive превземаше завоите толкова добре, че почти забравихме за допълнителните 31 сантиметра в сравнение със Серия 3.

Обзалагаме се, че досега не е имало толкова спортна лимузина от висок клас. Както и комфортна, тъй като в режим „Комфорт“ Серия 5 вози толкова фино, колкото и по-големият му брат. Също така трябва да добавим, че според производителя средният разход на 6-цилиндровия мотор е 5 л/100 км. На теория, тъй като по време на теста ни Серия 5 харчеше 8 л/100 км. Което също си е много добро постижение. Тъй като маниерите и култивираността на редовия 6-цилиндров мотор са отлични – също както и динамиката му. 265 к.с. и 620 нютонметра осигуряват динамични характеристики, които не отстъпват на тези на спортните автомобили. Все пак Серия 5 има един недостатък. Ценовата листа започва от 90 000 лв. (цена за Германия), а тестовият ни автомобил струваше 112 000 лв. Както вече казахме: нужна ви е смелост.

BMW 530d xDrive

Двигател 6-цил., ред. турбодвигател, отпр. надл.  • Работен обем 2993 см3 • Мощност 195 кВт (265 к.с.) при 4000 об/мин • Макс. въртящ момент 620 Нм при 2000 об/мин  Макс. скорост 250 км/ч • 0–100 км/ч 5,4 сек • Задвижване Двойно/8-степ. автоматик • Резервоар 66 л • Д/B/H 4936/1868/1479 мм • Багажник 530 л • Тегло (празен) (EU) 1770 кг • EU-Mix 5,0 л дизел/100 км • Емисии CO2 132 г/км • Цена за Германия от 112 000 лв.

Извод
С новата Серия 5 BMW успява да направи вълнуващ шпагат между настоящето и бъдещето. Нито един конкурент на баварците не предлага толкова модерна техника от утрешния ден – както и никой друг не блести толкова в класическите дисциплини като модела от висок клас от Мюнхен.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин