Новото 911 ще разпознава опасност от аквапланинг


21
ян.
2019

В осмата генерация на 911 Porsche въвежда специален режим за движение по мокра настилка. Иновативната асистираща система разполага с функция за разпознаване на условия за шофиране с много вода и настройка на автомобила за по-добра стабилност. Wet Mode не ограничава максималната мощност на двигателя или максималната скорост и поради тази причина не би трябвало да се използва като „подсигуряване“ за много бързо каране на мокро.

Porsche Wet Mode автоматично разпознава мокрия път и предупреждава водача за риск от аквапланинг. Това става с помощта на акустични сензори в предните подкалници, които разпознават разпръскването на вода. Подчертаваме, че тук става дума за нещо радикално различно от сензорите за чистачките, които реагират при капки върху предното стъкло независимо от пътните условия. Така новите сензори ще разпознават опасностите дори когато на пътя е останала вода, а валежът е спрял.

Wet Mode променя и действието на ESP (при Porsche – PSM), която се намесва по-рано, както и на PTM (за контрол на сцеплението). В допълнение, шофьорът получава специално предупреждение, което го подканва да превключи на режим за мокро, след като колата установи съответните условия. Тогава се предава повече мощност към предните колела (за 4х4-модификациите), променят се реакциите и на трансмисията и дори настройките на адаптивните аеродинамични елементи.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >