Новото 911 – Между бруталността и грубостта

В бъдеще отличителният белег на Porsche ще бъде турбото. Сравнителният тест на пистата Contidrom показва какво означава това на практика

2902
2016

МАЛКА СТЪПКА за създателите, но голяма за истинските почитатели на 911… Става дума за вертикалните процепи над задния спойлер – оттук при модела от 2016 г. излиза въздухът от интеркулера – по тази решетка личи разликата с неговия предшественик. В бъдеще 911 ще бъде оборудвано само с турбодвигатели. Които от своя страна ще бъдат с по-малък работен обем. Знаете – намаляване на работния обем, редуциране на CO2, по-малък разход на гориво и т.н. За 911 това означава: 3 литра (вместо 3,8), по една турбина на всеки ред цилиндри на боксерния мотор – прави общо 370 к.с. и 450 Нм въртящ момент в базовата версия на модела. Колко добро е 911 с турбо? Това може да покаже единствено сравнителен тест на Carrera с два екстремиста на тема турботехника. Или по-точно: BMW M4 и Nissan GT-R срещу новото 911. BMW M4 Coupé също както Porsche залага на 3-литров 6-цилиндров мотор с две турбини, които правят мощност от 431 к.с. Nissan GT-R изтръгва от своя 3,8-литров V6 благодарение на битурбо дори 550 к.с. – за щастие разпределени върху всичките четири колела. BMW и Nissan имат хендикап – близо 100 (BMW) и над 250 кг (Nissan) повече в сравнение с Porsche. Ще успеят ли въпреки това двата модела да победят 911?

 

PORSCHE 911 CARRERA: УВЕРЕНИЯТ СЪСТЕЗАТЕЛ

Значи вече ще е само с турбо. Добре, ще се концентрираме върху това – все пак останалата част от 911 е расова както преди: задно задвижване, фино управление, 6-цилиндров боксерен агрегат, адски бърза трансмисия с два съединителя. Турбо – къде се криеш? Чуваш ли се? Само при съвсем бавно движение, при средна порция газ турбината работи сдържано на заден фон. Виждаш ли се? Малките отвори издават наличието на техниката. Усещаш ли се? Да, дори и в рамките на приличното. По-скоро водачът регистрира, че нещо липсва. Първоначално линейното разгръщане на мощността, а след това „отровната“ реакция. И накрая неповторимият звук. Разбира се, и новият 911 звучи спортно, плътно и агресивно над 6000 оборота. На преден план обаче липсват уникалността и адският тътен. Както и експлозивната реакция и увеличаването на скоростта след натискане на педала на газта. Сякаш между крака ви и педала на газта има омекотяваща вата. Въпреки това 911 си остава бърз спортен автомобил. Екстремно прецизните спирачки (доплащащи се керамични дискове) както и изключителното сцепление помагат на 911 в борбата за всяка десета от секундата. Нашата тестова обиколка на пистата Contidrom бе измината от Porsche за 1:32,47 минути – BMW M4 се нуждае от над секунда повече. Въпреки близо 60 к.с. допълнителна мощност! Това говори много добре за окачването на Porsche. То е суперпрецизно, няма смущаващи смени на динамичния център на тежестта, а 911 внимателно парира смяната на посоката.

 

Можете да избирате режимите на движение от волана, а естествено 911 продължава да владее дрифта – при изключена електроника. Посредством вадещия се спойлер турбото си поема въздух

Можете да избирате режимите на движение от волана, а естествено 911 продължава да владее дрифта – при изключена електроника. Посредством вадещия се спойлер турбото си поема въздух

Извод:

Както обикновено 911 е сред най-бързите модели. Загубил е обаче от своята уникалност – затова му давам четири и половина от общо пет възможни звезди.

NISSAN GT-R: ПОДИВЯЛОТО ЧУДОВИЩЕ

Хррр, трррааак… Този Nissan издава странни звуци. Да не би да се разпадне? Не, нищо подобно. Тези звукови кулиси демонстрират безкомпромисността на „японеца“. Означават само едно – за мен важна е скоростта.
Nissan, разбира се, се отказва от изкуствен саунд, „сравнително“ комфортно окачване, стегнати спортни седалки а ла корито или модерно мултимедийно оборудване. Неговата връзка със света се осъществява чрез гумите. За останалото се грижат бруталният битурбо V6 агрегат и вариативното двойно задвижване. GT-R само е чувал за буксуване, а страничното водене се нарушава само там, където другите спортни коли вече свистят с гуми. Отлично балансираното въпреки предно разположения двигател разпределение на тежестта, разбира се, му помага много. Трансмисията, двата съединителя и разпределението на мощността са разположени в обща кутия в задницата. Трансмисията с два съединителя е суперпрецизна, управлението отлично, а моторът предава своя въртящ момент безкомпромисно върху асфалта – всичко е превъзходно, неподправено и истинско, но въпреки това ефективно. „Японецът“ преминава през финалната линия близо секунда преди Porsche. Спирачките са отлични и здраво захапващи. GT-R обаче е голям лакомник – 28,3 литра среден разход на гориво (съгласно нашата спортна оценка) са доста. Това ни кара да издаваме хлипащи звуци – но е и друга тема.

Nissan има и комфортен режим, но не трябва да очаквате много от него. Неговата територия, разбира се, е пистата

Nissan има и комфортен режим, но не трябва да очаквате много от него. Неговата територия, разбира се, е пистата

 

Извод:

Якият и неподправен GT-R дава най-добро време със своята безкомпромисност. Именно това отличава един спортен автомобил. За мен този свръх-Nissan заслужава пет звезди.

BMW M4: РАЗЯРЕНИЯТ БИК

При цялата елегантност на едно Coupé – това BMW е грубо и разярено като бик. Широки рамене, внушителни брони, достатъчен брой вентилационни отвори за охлаждане на въздуха от интеркулера, двигателя, спирачките и трансмисията – M4 е расов и истински. Щом 3-литровият 6-цилиндров агрегат получи своята порция мощност от турбината, той се нуждае от добре обучен и внимателен шофьор, тъй като задницата е доста необуздана. Когато 550-те Нм въртящ момент  захапят задните гуми, се вдига син пушек и почти на всяко излизане от завой е необходимо електронният контрол на стабилността да се намесва, за да не дрифти прекалено автомобилът. Освен това в завоите каросерията на M4 също се разклаща, а след няколко спирания спирачките изглеждат достигнали своя лимит. Накрая времето за една обиколка е 1:33,60 минути – неособено приятно постижение за модел на тази марка. За сметка на това 3-литровият редови 6-цилиндров агрегат е безупречен. Достатъчно бързо ускоряващ благодарение на турбото си (от 2000 оборота се развихря) и добре развъртащ се (стига до 7000 об./мин). Освен това битурбото звучи адски добре – инженерите са си свършили работата чудесно.

BMW като по учебник: отпред редови 6-цилиндров агрегат, достатъчно мощност върху задните колела и от време на време по някой дрифт – голямо удоволствие за можещите

BMW като по учебник: отпред редови 6-цилиндров агрегат, достатъчно мощност върху задните колела и от време на време по някой дрифт – голямо удоволствие за можещите

Извод:

Невинаги успява да овладява бруталната си мощност – не е болка за умиране. Това предизвиква водача и прави удоволствието по-голямо. Въпреки по-слабото време получава четири звезди.

 

Технически данни:

 

Извод:

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин