Новото поколение LED-фарове на Mercedes

0511
2016

Нощем рискът от катастрофа нараства драстично – през тъмната част на денонощието по извънградски пътища има пет пъти повече ПТП-та с тежки последствия. Макар че в Германия само 20 процента от пътуванията се извършват нощем на подобни oтсечки, именно към тях спадат 40 процента от смъртните случаи. Ето защо Mercedes продължава да развива фаровете на своите модели. Новите „очи“ за Е-клас се състоят от три светлинни тела, всяко от които с 1024 диода, управлявани един по един. Въпреки това системата е по-компактна от сегашните LED-фарове на пазара.

Интелигентните светлини от нова генерация позволяват още по-прецизно осветяване на пътя – системата може да освети човек, движещ се по банкета, без да го заслепява. Това става, като съответните „светлинни точки“ бъдат деактивирани. Всеки от трите LED-модула е с мощност 180 вата – т.е. по 540 на фар. Според Daimler това е сравнимо с наличните на пазара светлинни системи. При 3072 отделни точки като източник на светлина не са необходими електромотори, които да осветяват завоите. По този начин системата става по-компактна и по-лека.

В проекта за разработката на новите светлини са включени общо пет организации: освен Daimler в него участват и доставчиците на автомобилната индустрия Hella и Osram, производителят на хардуер Infineon, както и институтът Fraunhofer. Към момента от Daimler не се ангажират с точно време за пускането на системата в серийно производство – но ние очакваме да я видим със сигурност в новия S-клас, който ще дебютира през 2020 г.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин