Новото поколение i20 R5 дебютира във WRC2 на обиколката на Корсика – рали „Франция”

0809
2016

Новото поколение i20 R5 ще направи първия си старт във WRC2 на рали „Франция” следващия месец (29 септември – 2 Октомври), благодарение на навременната си хомологация. Три чисто нови машини са готови да се подредят за десетия кръг в сезона на Световния рали шампионат. Сред това трио на новото поколение i20 R5, което ще се нареди на церемониалния старт в Аячо, ще бъдат и първите два отбора клиенти, получили автомобили от Hyundai Motorsport.

Двата екипажа зад воланите на колите са доказателство за големия интерес към R5 класата и новото поколение i20 R5. Стефан Саразен и Жак-Жулиен Ренучи са бивши победители на ралито в Корсика, но този уикенд ще отбележат първата си поява на Световния рали шампионат през този сезон. Опитният Саразен, понастоящем състезател в Световния ендуранс шампионат на ФИА и Формула Е, е завършил девети в предния сезон, състезавайки се с автомобил от WRC клас.

Другият екипаж на Новото поколение i20 R5 ще е и пилотът Фабио Андолфи и навигаторът Мануел Феноли. Обиколката на Корсика на рали „Франция” ще е първият старт при R5 за италианския тим. Те ще се състезават за Hyundai Motorsport Italy и ACI Team Italia, подпомогнат от националния за Италия ACI Sport. В момента, в средата на втория си състезателен сезон, 23-годишният Андолфи оспорва първенството във WRC3, намирайки се на четвърто място в класирането по точки след извоюваната победа на съседния остров Сардиния през юни.

 

Третият екипаж на новото поколение i20 R5, който ще вземе участие в състезанието, известно като „ралито на 10 000-те завоя“, ще бъде представен от Hyundai Motorsport – Кевин Абринг и Себ Маршал. В ролята си на главен тест пилот за отбора Абринг е неразделна част от екипа и целия проект. Холандецът е завършил почти всички 5 000 км тестове по време на 7-месечния процес на разработка. През това време всяка система на автомобила е оптимизирана в подготовка за присъединяване към една от най-тясно оспорваните категории в света на моторните спортове.

Разработващият проекта екип има две цели на рали „Франция”. Първата е да докажат, че Новото поколение i20 R5 може да се конкурира с по-утвърдени производители в този клас. Уикендът ще покаже също и нивото на техническа готовност и поддръжка, което участниците могат да очакват. Отборите в ралито ще са подкрепени от специален инженер и професионални механици, които да подсигурят и трите автомобила, че ще останат възможно най-конкурентни по време на цялото събитие.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин