Новото поколение на Kreidler: отново на 16…

Kreidler? Май имаше такова нещо? Да, по времето на нашата младост. Сега се появява новото поколение на модела. Превъзходно ретро!

2208
2017

ВАЖНА БЕШЕ СТОЙКАТА. Поне в началото на 80-те смятахме така. Или пък не – нас, тогавашните 16-годишни хлапаци, ни интересуваше само колко бърз е мотоциклетът. Какво ли не правехме с нашите двутактови возила, само и само стрелката на скоростомера да се придвижи една идея по-напред – например да мине 80 км/ч. Когато се налагаше, дори се привеждахме в почти легнало положение върху мотора – с кръстосани крака върху багажника.

70-те години: скоростомерът и оборотомерът са поделени по братски, солидни превключватели за мигачите

Докато Герхолд веднъж не се върна от работа. Караше едно страхотно нещо: Kreidler Florett RS. Неговият Florett имаше регистрация като „маломощен мотоциклет (двигател до 50 куб. см)“. Това изпълнение можеше да вдига колкото си поиска. Всички завиждаха благородно на RS на Герхолд – та той дори вдигаше скорост с трицифрено изражение!

Поглед назад: кръгъл уред – кокпитът на Dice е издържан в ретро стил

Правим скок във времето. Годината е 2017-а, аз съм почти на 50, а Kreidler се завръща. Легендарният производител отново пуска двуколесни машини след 30-годишна пауза. Макар и под чуждо ръководство: междувременно правата за марката са станали собственост на фирма производител на велосипеди. Разбира се, всичко се прави в Китай. Няма значение. Тъй като в Dice CR-125 се крие много от старата школа на Kreidler.

Оригиналът: Kreidler Florett RS от 1978. Според скоростомера може да вдигне над 90 км/ч – с 50 куб. см. Условието е да легнете върху седалката по време на движение

Ярките цветове от 70-те години са отново на мода, на подходящите места блести хром, джантите със спици придават допълнителен ретро шик на модела.  В Dice обаче буботи четиритактов мотор. Естествено, двутактовите двигатели са отживелица и в Далечния изток, но 1-цилиндровият мотор звучи наистина зряло. 11 к.с. е мощността на двигателя с въздушно охлаждане, което е достатъчно за бързо потегляне и максимална скорост от около 100 км/ч. Dice не изпъква с кой знае каква изработка, управлява се прилично, спира добре и превключва сравнително прецизно. Въпреки историческите препратки Kreidler 125 е модерен мотоциклет.

„Наследникът“: Kreidler Dice CR-125. В състезателен стил, междувременно с впръскване и норма Eвро 4

А старият? Да, той се управлява като мотопед от старото време. Самото разгръщане на мощността на 50-кубиковата машина е доста слабо. Виене и едва от 8000 оборота във Florett нахлува живот. След това машината развива максималната си мощност. Предавателната кутия си върши работата сравнително добре, но изисква често превключване. Все пак не се осмеляваме да се накланяме прекалено с тези гуми с размер 2.75 – не искаме да го причиним на единствения спирачен диск.

Кръгла работа: джанта със спици и вентилиран спирачен диск. Първият Kreidler (вдясно) е с алуминиеви джанти, спирачките са масивни

Е, по принцип и нашият фотомодел Florett (като последен RS, произвеждан от 1977 до 1980 г.) също отдавна не е на 16 години.

Извод

Около 5000 лв. е цената на новия Kreidler – не е много за машина на времето. В действителност Dice предлага солидна доза от стария Florett. Dice е семпъл, достатъчно бърз и лесен за поддръжка – освежаващо удоволствие за пораснали момчета.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин