/ Новото електрическо BMW Серия 5 – със светещи „бъбреци“ и пробег над 500 км (ВИДЕО)

Новото електрическо BMW Серия 5 – със светещи „бъбреци“ и пробег над 500 км (ВИДЕО)

Официалното представяне на новата Серия 5 на BMW, която за първи път в историята ще има и изцяло електрическа версия и няма да се откаже от комби изпълнението Туринг, ще бъде съвсем скоро. i5 трябва да отпразнува световната си премиера на 24 май 2023 г. Първият тийзър дава представа как ще изглежда следващото поколение на Серия 5 – както и i5.

Вероятно най-впечатляващият дизайнерски елемент, който вече познаваме и от новата Серия 7, ще бъде светещата бъбрековидна радиаторна решетка, както разкрива краткото тийзър видео на BMW, качено в Instagram. Естествено, при електромобил „радиаторната решетка“ е по-скоро бутафорна, тъй като точно отпред този тип МПС нямат нужда от охлаждане и подаване на голям въздушен поток.

От Мюнхен все още не разкриват конкретни технически данни. BMW обаче издава, че i5 ще разчита на усъвършенствана система eDrive от пето поколение.

Пробег над 500 километра

Задвижващата система ще бъде от същото поколение като използваната за първи път в iX3, а впоследствие – и при i4, i7 и iX. Вероятно ще има и спортна M версия с минимум 400 кВт (544 к.с.).

Най-новата генерация батерии трябва да позволи голям пробег и бързо зареждане – дори при минусови температури. AUTO BILD очаква, че i5 ще изминава доста над 500 километра с едно зареждане.

Вероятно i5 няма да разчита на 800-волтова технология, защото няма да използва база, разработена специално за електромобили. Taкава ще се появи едва с ласнирането на Neue Klasse, а „петицата“ ще стъпва върху модифицирана платформа CLAR. В интериора очакваме редуциран дизайн, подобен на този при iX, както и BMW Operating System 8.5 с Widescreen-кокпит и Curved Display.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин