Нови манипулации чрез софтуер при VW?

1309
2019

Нови обвинения за манипулации на вредните емисии за VW: в новите двигатели също се използвал софтуер, който разпознава работата на двигателя в лабораторни условия. Така твърдят от германския вестник BILD. VW разбира се отричат

Преди четири години в дизеловите двигатели с обозначение „EA 189“ бе открит софтуер, който разпознава работата на мотора в лабораторни условия – например с цел измерване на разхода на гориво. Двигателите биват настройвани така, че стойностите за разхода и отделяните вредни емисии да отговарят на референтните. Навън на пътя обаче тези стойности са многократно по-високи. Софтуерът бе открит в Щатите, а последвалият дизелов скандал коства на концерна VW няколко милиарда евро. Бяха засегнати 11 милиона автомобила – само до по-старата норма за вредни емисии Euro5.

Още през 2015 г. има подозрения, че дизеловият агрегат с обозначението „EA 288“ също е засегнат от софтуера за манипулации.  От VW заявяват: „След обстойна проверка стана ясно, че в автомобилите EA 288 съгласно EU (норма за вредни емисии) 5 не е открит софтуер, който да манипулира стойностите“.

Отдавна съществуват подозрения, че VW използват така наречените „температурни прозорци“ при двигателя EA 288. Това представляват температурни диапазони, в които пречистването на отработените газове бива изключвано с цел щадете на двигателя. Подобни температурни прозорци са допустими, но са ограничени само до екстремни диапазони на температурата. В момента тече съдебен процес в Областен съд Вупертал във връзка с манипулациите, но решението ще е готово след няколко месеца.

При новите обвинения става дума за нов вид софтуер в новите дизелови двигатели на VW с Euro-6, който също разпознава, дали моторът работи в лабораторни условия.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин